Subsea-eventyret på Klepp

– Joda, vi kan nok kalle oss et lite eventyr, smiler administrerende direktør for Envirex AS, Kjetil Njærheim. Den unge bedriften på Storhaug i Klepp er i ferd med å vokse ut av lokalene midt ute på bondelandet hvor kyrne går rundt omkring og beiter.

For åtte år siden startet Thomas Aunvik og Kennet Thunheim i det små med å leie seg ut som konsulenter til oljebransjen. I dag jobber det 28 ansatte i teknologibedriften som nærmer seg 100 millioner i omsetning.

Og kundegruppen som har fått øynene opp for den unge bedriften er ikke å kimse av. Store bedrifter som Equinor, Shell, IKM, Subsea 7, Deep Ocean, Aker BP og underleverandører til disse har hatt glede av å engasjere de ivrige jærbuene.

– Tidligere stod disse kundene fra olje- og gassnæringen for 90 prosent av omsetningen. I løpet av de siste årene har nye forretningsområder som for eksempel fiskeoppdrett kommet til, så nå er den kategorien nede i rundt 70 prosent, forteller Kjetil Njærheim.

 Han var en av de første de to gründerne ansatte. Njærheim var det han selv kaller blåruss og skulle ta seg av papirarbeid og salg.

Thomas Anvik og Kjetil Njærheim kan glede seg over sterk vekst for Envirex.

Hydraulikk, mekanikk og elekronikk

Envirex group består nå av tre firmaer, Envirex AS, Envirent AS og Icsys AS. Envirex arbeider med hydraulikk og mekanikk. Envirent driver med utleie og vedlikehold av utstyr til subsea-operasjoner i Nordsjøen. Icsys jobber med elektronikk. De tre firmaene samarbeider tett.

Oppdragene er utfordrende og varierte.

– Vi har ennå ikke fått en oppgave vi ikke har klart å løse, sier Kjetil og peker på en kopp det står NASA på. Her er det tydelig hvor inspirasjonen hentes fra.

På skjermen viser han en filmsnutt fra NASA’s arbeid på månen. Herfra hentet de ideen til et avansert produkt som skal kontrollere rørledninger på et oljeraffineri.

– Det blir skikkelig kult. Når vi er ferdige med det så må du komme innom, smiler Thomas.

Jone Sæland og Rolf Langevoll arbeider med en ROV skid.

Overfylte lokaler

Lokalene til Envirex group er nå overfylte. De har tatt i bruk brakker for å få kontorplass til alle ansatte. Så nå er de på utkikk etter nye lokaler. Men de legger vekt på at lokalene må passe til den nøkterne satsingen. I løpet av de første årene har de nemlig klart den kraftige ekspansjonen uten å ta opp lån i banken.

– Vi ønsker å være en jær-bedrift så vi ser etter lokaler sør for Skjævelandsbrua, sier Kjetil.

Han må le når han forteller om en stor kunde som var på besøk i lokalene på Storhaug. Utenfor møterommet gikk det kyr og beitet. Den japanske kunden ble mer opptatt av kyrne enn av presentasjonen de holdt.

Envirex er også på jakt etter nye folk.

– Hvilken type folk er det dere trenger?

– Prosjektledere, elektroingeniører, ingeniører innen mekanikk og hydraulikk, offshorepersonell, nevner Kjetil og legger til at om den som leser dette har den rette bakgrunnen, så er det ikke feil å sende inn en åpen søknad.

Thomas Aunvik viser fram den nyeste maskinen som produserer kretskort.

– Vi har et ungt og sultent miljø som holder på med mange spennende ting. Flere er så engasjerte i det de produserer at de sitter igjen lagt over arbeidstiden, sier han.

Envirex sin bredde er mye av grunnlaget for suksess. De arbeider i grensesnittet mellom det hydraulisk mekaniske og kontrollsystemer. De lager alt fra kontrollsystemer til hydraulisk-mekaniske maskiner.

– Det er ikke veldig mange som har kompetanse på begge områdene, forklarer Thomas.

Bedriften har hatt en jevn vekst. Men de jakter stadig etter å utvikle et produkt som virkelig tar av.

Kjetil har nylig vært i Huston og presentert bedriften for nye store og interessante bedrifter det kan bli aktuelt å samarbeide med.

Envirex er fortsatt heleid av gründerne og de ansatte.

Bildetekst hovedbilde: Jone Sæland, Rolf Langevoll, Thomas Aunvik, Kjetil Njærheim, Kenneth Thunheim i verkstedet foran en ROV skid som er under arbeid.

Legg igjen en kommentar