Tøff satsing på eget gårdsmeieri

– Joda, jeg kjenner det litt i magen. Jeg både gleder og gruer meg, smiler Sonja Herikstad Skårland. I løpet av sommeren har et nytt gårdsmeieri reist seg på Herikstad utenfor Bryne.

Yoghurt, smør, rømme, ost og lavpasteurisert melk er produkter Sonja Herikstad Skårland tenker skal produseres i det nye meieriet.

– Vi skal også ta opp igjen den gamle tradisjonen med å lage fatost, sier den ferske meieribestyreren.

Hun regner med en innkjøringsperiode i høst og at de skal være godt i gang til jul. Yoghurt naturell med egen logo er allerede i produksjon fra kjøkkenbenken. Den er solgt til slektninger, venner og andre gardsutsalg. Responsen har vært god. Planen er at den etter hvert skal komme i flere varianter, for eksempel med aroniabær fra nabogården.

Meieriet vil koste flere millioner fullt utstyrt. I en del av det vil de ha et gårdsutsalg der kjøtt fra storfe og lam på egen gård også vil fylle diskene.

– Uten støtte fra Innovasjon Norge og en god lokal bank, hadde det aldri gått, understreker Sonja.

Melk med høyere fett- og proteininnhold

Kyrne på garden til Per Ådne og Sonja er av jersey-rasen. Det er en rase som øker i popularitet i Norge. Denne rasen gir melk som har et høyere tørrstoff-, fett- og proteininnhold enn NRF-kyrne. Tine meierier betaler litt ekstra for denne melka.

Men Herikstad ønsket å utnytte melka også til verdiskaping på egen gard. I tillegg var hun lei av å gå i fjoset.

– Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle gå i fjoset hele livet, smiler hun.

Gjennom Jersey-foreningen i Europa var gardbrukerne fra Herikstad på flere gardsbesøk i Tjekkia og Tyskland. Der er det mer vanlig med små gardsmeierier enn i Norge.

– Vi tenkte at når andre gjør dette, hvorfor skal ikke vi også få det til, sier Sonja.

Hun synes det er veldig spennende å skape sin egen og andres arbeidsplass. Allerede før sommeren ble den første ansatt og skal begynne når meieriet er klart.

Totalt regner hun med at meieriet blir arbeidsplassen til 4-5 stykker om alt går etter planen.

Vi tenkte at når andre gjør dette, hvorfor skal ikke vi også få det til. Sonja Herikstad Skårland.

Produsentene utfyller hverandre

Tidligere har en vært veldig fokusert på produksjon og mengde i jordbruket. Nå skjer det mye på lokalmatfronten og flere er i gang med gardsutsalg der hovedproduktene kommer fra egen produksjon. Men Sonja tror ikke det er noe problem.

– Jeg tror det bare er positivt at flere kommer i gang med det. Hver har sin egen nisje, og så utfyller vi hverandre.

– Har du møtt mange som er skeptiske til satsingen din?

– De aller fleste synes det er vanvittig bra og tøft gjort.

Promotering av prosjektet er utenfor komfortsonen.

– Egentlig er jeg forsiktig og ikke rigget for dette. Men det er viktig at jeg utfordrer meg selv, understreker Sonja.

Selv har hun lite erfaring med meieridrift. Derfor har hun tatt flere kurs i den sammenheng.

– Jeg tror det er viktig fremover å se på andre måter å utvikle garden på enn å øke kvote og leiejord, mener hun.