Flere gardsbutikker på Jæren

Det spirer med gardsbutikker på Jæren. Lokalprodusert kortrist mat er populært. Vi har besøkt tre, to nye og en som er godt etablert.

Gardsbutikken på Erga har eksistert i mange år. Her kan du finne alt fra original kaffe til saueskinn. Men det er egg, kjøtt og poteter det går mest av. Den skiller seg litt ut fra de andre gardsbutikkene med et bredere utvalg og kjøttvarer fra Jæder og Idsø. Det meste av kjøttet er fra egen gard.

– Jeg tar inn ting jeg liker selv i gardsbutikken. Hver må gjøre det på sin måte. Jeg legger vekt på kvalitet og har mye av de samme produktene som restaurantene bruker. Mellomkalv av Angus er vårt nisjeprodukt, forteller Marianne Auestad Erga.

Hun begynte med en liten salgsbod ved veien med poteter og egg. Nå er butikken, som er et påbygg på hønshuset, oppe hele året og Marianne står bak disken for å hjelpe kundene og gi gode råd.

Marianne åpner butikken klokka 10.00 når hun er ferdig med stellet i hønshuset. Er det lite kunder i butikken, så kombinerer hun det med å pakke grønnsaker i pakkeriet som ligger vegg i vegg.

Små interiør-ting, honning, saft og syltetøy fra Hervik, spekepølser fra Svindland, honning fra Stavland og spesiallaget kaffe fra Stavanger kaffebrenneri er noe av det du kan finne i gardsbutikken på Erga.

– Kundene kommer fra Gjesdal til Egersund. De kombinerer ofte et besøk her med en tur på stranden, forteller Erga.

Hun synes gardsbutikken har en positiv innvirkning på gardsdriften. Det kommer flere folk innom og det gjør arbeidet mer sosialt.

– Det er veldig travelt, men rasende kjekt og et krydder i gardshverdagen, sier Marianne som er veldig glad i folk.

I tillegg til gardsbutikken har de pusset opp det gamle hovedhuset på garden og har det til vandrerhjem. Både firmaer og turister leier seg inn her. Spennende planer har hun også for det gamle fjoset som nå står ubrukt.

Det tok litt tid før Jan Ove tente på Sunnivas forslag om å åpne et gardsutsalg. Men nå er de enige om at dette kan være veien å gå dersom garden skal ha arbeid nok til begge to og en dreng i tillegg.

På Hole selger de melk og kjøtt fra egen gard

Garasjen har blitt innredet til et flott lite gårdsutsalg. Men planene stopper ikke der. Sunniva og Jan Ove Hole har store drømmer og tror at dette er bare begynnelsen for Hole gårdsutsalg.

Det begynte i det små med noen frysere i garasjen sist høst, nærmest som en markedsundersøkelse.

– Vi fant fort ut at vi ikke kunne ha det slik og innredet garasjen skikkelig, forteller Sunniva. Det er hun som er pådriveren for gardsutsalget. Etter hvert har Jan Ove også blitt mer entusiastisk.

Begge ser at potensialet er stort med den gunstige beliggenheten de har. På veien like ved passerer det 9000 biler i døgnet.

– Om noen år så river vi kanskje en gammel driftsbygning og lager et skikkelig lokale til gårdsutsalget, forteller de.

Produksjonen på garden er på cirka 770.000 liter melk og de leverer rundt 120 storfe til slakt.

Selger lavpasteurisert melk

Melk fra egen gard blir et av hovedproduktene i butikken. Den kan du tappe fra en automat og ha på egne glassflasker eller kjøpe flasker i butikken til å fylle. Melka er varmebehandlet på 63 grader for å ødelegge eventuelle bakterier. Den er ikke homogenisert. Det vil si at fettkulene i melka ikke er knust. I tillegg er fettet ikke redusert. Dermed inneholder melka en fettprosent nær til fløte. En slik melk vil skille seg i kjøleskapet.

– Denne melka egner seg godt til grøt og bakervarer og mange av våre nye landsmenn bruker den til å lage ost og yoghurt med. Folk som ikke tåler vanlig butikkmelk opplever at de tåler bedre denne melka, forteller Jan Ove.

I tillegg til melk er kjøttdeig, Holeburger og Holepylsa et nisjeprodukt fra slakt på egen gard. Kjøttproduktene får du i gårdsutsalget, og på Esso-stasjonen like ved selger de Holeburger og Holepylsa om du spør etter den.

Nortura står for slaktingen og Gamletun gård i Sandnes står for produksjon og pakkingen. Oppskriften er hemmelig.

– Hamburgeren er vanvittig god, smiler Sunniva.

Selvbetjent kasse

Åpningstidene til gardsutsalget er fra «stedletid» om morgenen til seint på kvelden. De fleste kundene kommer fra onsdag til lørdag. Da skal de gjerne ha noen ekstra gode varer å kose seg med i helga.

– Merker dere mye svinn når butikken ikke er betjent?

– De fleste kundene er ærlige, og det har gått veldig godt. Etter hvert må vi kanskje vurdere å sette opp et kamera for sikkerhets skyld, sier Jan Ove.

De selger også varer fra andre lokale produsenter i gårdsutsalget.

Elin Nesvik og Bjørn Aarsland er i gang med nytt gardsutsalg like ved Vigrestad sentrum.

Nytt gardsutsalg på Vigrestad

I løpet av sommeren har Elin Nesvik og svoger Bjørn Aarsland åpent nytt gardsutsalg like utenfor Vigrestad.

Blomster, poteter, gulerøtter, kjøtt og egg er fokusprodukter i det nyeste tilskuddet av gardsutsalg på Jæren. Selvfølgelig blir det også innslag av andre lokale råvarer etter sesong og produkter fra Ystepikene og Jerseymeieriet.

– Vi har lenge tenkt på at vi skulle åpnet et gardsutsalg. Det er en fin ting å tilføre garden, sier Elin Nesvik.

Med seg på ideen har hun fått svogeren Bjørn Aarsland som har kjøpt garden rett over veien.

Han jobber 100 prosent i Nordsjøen, men planlegger å bygge opp driften på garden litt om litt. Bjørn har blant annet utegris som det vil bli solgt kjøtt av i gardsutsalget.

Nytt innhold i drivhusene

På garden til Elin står det et stort tomt drivhus etter at virksomheten Kryddergarden ble nedlagt. Drivhuset har hun tenkt å gi nytt innhold. Det vil hun bruke til litt produksjon av blomster, tomater og agurk som de kan selge i gardsutsalget.

Gulerøttene kommer fra Ogna gard. I tillegg blir det angus-kjøtt, egg og med tiden trolig lavpasteurisert melk.

– Vi får se hva folk vil ha og justere litt etter hvert, sier Elin som er utdannet blomsterdekoratør og har tenkt å utnytte det i sammenheng med utsalget.

Utsalget vil delvis være selvbetjent. Elin vil sannsynligvis være på plass daglig i utsalget. Hun har tre små barn og jobber hjemme på garden.

<mellomtittel> God beliggenhet

Gardsutsalget er godt synlig fra veien og ligger like ved den trafikkerte veien inn og ut av Vigrestad.

– Vi mener det et en perfekt beliggenhet og håper at folk vil finne oss. Det blir spennende og kjekt å komme skikkelig i gang, sier Bjørn Aarsland.

Uteområdet skal utvikles og gjøres koselig med benker og bord. Kanskje er det også flere av sykkelturistene som vil legge turen om gardsutsalget og slå seg ned her for en pust i bakken.

– Det er mange som også går tur på veien forbi her, så det er kjekt hvis folk vil stikke innom for en drøs eller pust i bakken, sier Nesvik.