Med hjelpearbeid som hobbybedrift

Kristian Haus og kona Ingrid importerer håndlagde kort og smykker fra India. De er en del av Hillcraft som gir arbeid til vanskeligstilte kvinner i den indiske byen Ranikhet.

Ved et opphold i India i 2006 kom ekteparet Ingrid og Kristian Haus i kontakt med non-profit organisasjonen Hillcraft. Den ble startet av danske Lone Jakobsen og en lokal indisk kvinne og gir arbeid til indiske kvinner i en vanskelig livssituasjon. Arbeidet synes de var så bra at de ønsket å bidra.

Dermed etablerte de Hillcraft Norway som importerer varer som de indiske kvinnene produserer.

– Vi begynte helt i det små med lager i kjellerboden til leiligheten vi hadde i Kristiansand. Så flyttet vi til Verdalen og tok kjelleren i bruk som lager, forteller de to.

I april kunne de fornøyd invitere til åpningsfest i næringsbygget helt i enden av Rogneveien i Verdalen. Her har de fått 100 kvadratmeter å boltre seg på og god plass for bedriften til å vokse i om det går bra med den. I tillegg er det lettere for andre å bidra når ikke bedriften er lokalisert i et privathus.

– Nå er vi rigget for framtiden. Vi er takknemlige som fikk denne muligheten, sier Kristian.

Foreløpig på dugnad

 I 2008 registrerte de virksomheten som et enkeltmannsforetak. Nå har de gjort den om til AS.

– Det gir oss nye muligheter. Mange har puttet inn kapital i bedriften og en gang i framtiden kan vi kanskje ansette noen. Foreløpig driver vi dette helt på dugnad, forteller Haus.

Varene blir lagret i det nye lokalet. Så blir de levert ut til mange kunder rundt om i Norge som selger de videre via sitt nettverk. Noen har gjerne en skål med smykker og kort på sin arbeidsplass og selger de til sine kollegaer eller kunder.

Kristian og Ingrid vil ha åpent en kveld i uka i det nye lokalet der kunder kan droppe innom.

– Hillcraft legger vekt på ha fine håndlagde produkter til en rimelig pris, sier Ingrid.

Høyner kvinnenes status

Kvinner har lav status i India i forhold til menn.

Det å ha eget arbeid og skaffe seg inntekt styrker kvinnenes selvrespekt og gjør noe med deres posisjon i familien og samfunnet ellers.

Hillcraft gir også kvinnene hjelp til opprettelse av livsforsikring, forskjellige spareordninger og ikke minst barnas skolegang.

Alle produktene blir laget for hånd. Men de fleste kvinnene som jobber i bedriften hadde ingen kunnskap om slikt arbeid på forhånd, så derfor får de god opplæring.

Ingrid har denne våren vært i India sammen med 25 damer fra Norge. Under oppholdet jobbet de sammen med arbeiderne på Hillcraft.

– Hva er det som driver dere?

– De fleste av oss mennesker har et ønske om å bety noe for andre. Det er veldig kjekt å se hvor mye arbeidsplassen betyr for dem og det gjør vårt arbeid meningsfylt, sier de to engasjerte kleppsbuene.

Bedriften i India hadde i starten 3-4 ansatte. Nå er de over 50, og arbeidet nyter stor annerkjennelse i Nord-India der bedriften er lokalisert. Varene selges i India, Sveits og Norge.

Bildetekst hovedbilde: Ingrid og Kristian Haus driver på dugnad importbedriften Hillcraft Norway som importerer håndlagde produkter fra vanskeligstilte kvinner i India. Nå har de fått nye lokaler i Verdalen og etablert AS.

Legg igjen en kommentar