Gründeren: Freddy Paulsen

Gründeren   

 • Alder: 49
 • Bosted: Bryne
 • Bedrift: Lynet Engineering AS
 • Kort fortalt – hva er din gründerbedrift?

Lynet Engineering er en liten ingeniørbedrift som driver med styreberegninger av forskjellige strukturer. Det regnes mest på lette og sterke komposittmaterialer som ikke ruster, men også stål og andre metaller.

 • Hvor lenge har du jobbet med dette?

Jeg har jobbet som strukturingeniør i 24 år i forskjellige store bedrifter i inn- og utland. Lynet Engineering etablerte jeg i november 2015.

 • Hvor kom ideen fra?

Jeg mistet plutselig jobben i Kongsberggruppen en mandag morgen i november 2015. Neste dag skulle jeg signere lånepapirene for det nye huset på Bryne. Jeg holdt tett om oppsigelsesbrevet i mitt møte med banken. Av de firmaene jeg kjente godt til så var det masseoppsigelser i den tiden, så jeg visste det ville være umulig å få seg ny fast jobb innen kort tid. Skulle jeg gått på NAV ville nok huset gått fort på tvangsauksjon. Så onsdag samme uke ble stiftelsesdokumentet skrevet og sendt til Brønnøysundregisteret.

 • Hva var de første skrittene fra idé til oppstart?

Allerede under etableringen fikk jeg rammeavtaler med to firmaer som ville gi meg oppdrag. Jeg trengte også lisens på noe software som er i prisklassen skyhøy. Jeg gikk da tilbake til banken fortalte hva som hadde skjedd. Jeg spurte om jeg kunne få låne litt til. Og heldigvis gikk de med på det. På eiendommen jeg kjøpte på Bryne var det et nedlagt hønsehus. Dette ble tatt i bruk som kontor.

reddy Paulsen har tatt et gammelt hønsehus i bruk som kontor. Her driver han med styrkeberegning på materialer for mange ulike selskaper.
 • Hvordan har du jobbet videre med dette?

Jeg har ikke sølt bort penger på overprisede annonser eller andre reklameprodukter. Hjemmesiden lagde jeg først når jeg skulle søke etter flere ansatte slik at det fantes en side som potensielle kandidater kunne titte på for å få et inntrykk på hva jeg holdt på med. Stort sett så er kundene som har dukket opp gamle kollegaer i fra tidligere jobbforhold. De gangene det dukker opp nye firmaer som er ukjente for meg, så er det fordi noen har fått anbefaling ifra en gammel kollega.

 • Hva skal du gjøre fremover?

Nå har jeg akkurat signert kontrakter med tre nye ingeniører som skal jobbe hos Lynet. Så jeg må sette av tid til opplæring av de produktene jeg jobber mest med.

 • Hva er målet med bedriften på lang sikt?

Det langsiktige målet er å bli vestlandets beste kompetansesenter på komposittmaterialer. Bruk av lette komposittmaterialer er svaret på å få ned energibruken i transportsektoren. For oppdrettsnæringen er jeg overbevist om at lukkede anlegg blir et myndighetskrav. Glassfiber er et svært konkurransedyktig alternativ både til flytende anlegg og tanker på land. Skal man først bygge vindmøller bør man bygge dem langt til havs. Jeg synes det er helt utrolig at søylen på Equinors Hywind ikke er bygget i glassfiber. Det burde jo vært et åpenbart valg. Hva med mikroplast i havet? Det synes jeg vi skal ta alvorlig. En båt i komposittmaterialer vil avgi betydelig mindre mikroplast i sin levetid enn malingen som er påført en tilsvarende stålbåt. Og i dag kan faktisk også glassfiber gjenvinnes til nye produkter.

Firmaet Lynet Engineering går godt og Freddy Paulsen har som mål å skape Vestlandets beste kompetansesenter på komposittmaterialer.
 • Hvilke egenskaper synes du er viktig for en gründer?

Man må vært service-innstilt ovenfor kunder. I restaurantbransjen er dette åpenbart, men dette gjelder egentlig alle yrker. Og man trenger en stor dose tålmodighet. Ting tar tid.

 • Hva er kjekkest med gründertilværelsen?

Den største overraskelsen er den store variasjonen i oppgaver og alt en lærer av nye ting ifra andre bransjer. Jeg jobber ikke bare for oljebransjen og subsea lengre. Det er bygg, marin transport, fiskeoppdrettsanlegg og broer. Jeg har hatt Skype-møter med en bedrift i California som holder på med design av oppskytningsraketter. I denne uka hadde jeg et Skype-møte med noen jordskjelvseksperter i Japan som måtte ha egen tolk i engelsk. Fascinerende!

 • Og det mest krevende?

Jeg satte jo listen høyt med å kalle bedriften Lynet Engineering. De fleste oppdragene som kommer inn har svært korte frister. Og med mange kunder på samme tid er det tøft å kunne levere på forventet tid. Jeg mener likevel at man skal hele tiden «gi jernet» og yte best mulig hele tiden for sine kunder.

 • Hva er dine beste tips til andre som har en idé de vurderer å gjøre til bedrift?

Jeg har tre tips:

 1. Uansett hva man skal starte med så haster det med å få inntekter. Man kan ikke perfeksjonere et produkt i årevis for så å slippe det ut på markedet.
 2. Har man tenkt å overleve på at man selv daglig skal ringe mulige kunder for å selge et produkt eller tjeneste, så bør en virkelig tenke seg om. Folk er i dag oversvømt med reklame og telefonterror ifra andre selgere. Så her vil jeg si: bare glem det!
 3. Regnskapet setter du ut til andre som kan det! I kampens hete vil jeg selv prioritere kundens problemer fremfor annet papirarbeid. Kemneren har et helt annet syn på hva slags frister som skal prioriteres.

Legg igjen en kommentar