Vil bygge kombinert ladestasjon og gårdsutsalg

Konsulent og oppfinner Eyvind Time er i gang med utviklingen av et lite hus der du kan lade el-bilen og samtidig kjøpe poteter, egg og andre lokale varer.

Eyvind Time har allerede et par patenter bak seg og funnet opp nyttige ting både for Kverneland plogfabrikk og KVX. Nå jobber han som konsulent for et oppstartsfirma samtidig som han skriver en prosjektoppgave og grubler på nye oppfinnelser.

Prosjektoppgaven er å utvikle en ladestasjon kombinert med et gardsutsalg.

– Det er en idé jeg har hatt lenge. Om alt går etter planen kan en prototype stå klar i løpet av neste vår, sier han optimistisk.

Denne sommeren har han fått skissen fra arkitekten på hvordan det lille utsalget kan se ut. Og han er tydelig fornøyd med resultatet. Trekk fra de gamle melkerampene er brukt på nyvinningen.

Uvanlig kombinasjon

Normalt ser du for deg at ladestasjoner passer best på en drivstoffstasjon. Men Eyvind vil det annerledes. Han tror at i fremtiden vil du finne ladestasjoner over alt. Samtidig har han et ønske om å skape noe som kan gi ekstrainntekt til bøndene.

– Jeg har hatt en markedsundersøkelse. Forbrukerne ønsker å kjøpe egg og poteter hos bonden, og de fleste bønder ønsker ikke å bli heftet i arbeidet med salg av varer. Så er det mange som etter hvert bygger ut store solcelleanlegg på garden med batteripakker. Da kan de i tillegg selge strøm til el-bilene som det bare blir flere av.

– Jeg tror ikke dette blir mest aktuelt i tettbygde strøk, men at det er mer aktuelt i hytteområder og for eksempel områder med mye turisme, som for eksempel i Lofoten, sier han

Et solcelleanlegg kan også være med på å forhindre at strømmen uteblir på garden dersom det skulle skje et strømbrudd på linjenettet.

Prøver ut egne teorier

Eyvind har selv skrevet flere artikler om oppstart av egen bedrift. Nå skal han altså smake egen medisin. Ladekioskene AS heter bedriften hans og ble registrert i vår.

Til høsten plasserer han en søknad om økonomisk støtte hos Enova som foreløpig har vist positiv interesse for idéen. Så blir det å få tak i investorer og leverandører, en pilotkunde og folk til å utvikle firmaet videre.

Underveis har Time støtt på flere utfordringer, eller muligheter som han ønsker å se på de som.

– Teknikken i dette er egentlig hyllevare. Kombinasjonen er uvanlig. Om det blir en suksess er det også noe som kan settes opp i andre land.

– Hva ser du for deg at oppsett av en slik ladekiosk vil koste?

– Oppimot 500 000 kroner utenom solcelleanlegget på garden, sier Time.

Bildetekst hovedbilde: En ladestasjon kombinert med et gardsutsalg. Slik ser Bente Helleland i Aros Arkitekter for seg at den kan se ut ved veien.