Oljesjeiken

Brigt Vold er oppvokst i bensindunst og med olje under fingerneglene på bensinstasjonen i Vigrestad sentrum. Nå eier jærbuen oljefirmaer som totalt omsetter for rundt 500 millioner kroner årlig.

  • Navn: Brigt Vold
  • Alder: 49
  • Sivilstand: Gift med Helen, tre barn
  • Bosted: Vigrestad sentrum
  • Stilling: Daglig leder for Jæren Olje AS
  • Aktuell: Daglig leder for Jæren Olje som er i stadig vekst og nylig gikk inn i et strategisk samarbeid med Olje- og Energisenteret i Buskerud.

Det er ikke i noe fancy kontorbygg Næring på Jæren finner fram til på Vigrestad. Nei, vi skal opp en trapp bak service-hallen til bensinstasjonen i Vigrestad sentrum.

Her bygget faren til Brigt, Martin Vold, opp sin virksomhet. Martin drev servicestasjonen, kjørte taxi, rykket ut med ambulansebil og var brannsjef.

I det innerste kontoret, kledd med villmarkspanel og omgitt av en utstoppet ulende ulv og en gaupe samt diverse bilder av lastebiler, finner vi en avslappet bedriftsleder med et lurt smil om munnen.

I kroken står et hjørneskap han har arvet. Skapet kjøpte farmor og farfaren til bryllupet sitt. Det ble laget av naboen deres som var møbelsnekker. Kontorpulten kommer fra den lokale bedriften Aarsland Møbelfabrikk.

Brigt Vold har arvet farens virksomhetstrang og har startet en rekke bedrifter. Nå leder han Jæren Olje som har blitt en betydelig drivstoffleverandør i distriktet.

Brigt er ikke så opptatt at alt skal være så fint, flott og moderne på kontoret. Det viktigste er at det fungerer godt og at det er ryddig og ordentlig. Og han setter pris på ting som er produsert lokalt.

Kontoret ligger kun et steinkast fra huset der han bor og her på Vigrestad trives han godt. Brigt kunne ikke tenkt seg å bo en annen plass. På Vigrestad finner han alt han trenger.

PC-en tar han ikke med seg hjem. Der har han et skille. Men helt ut kobler han ikke av etter arbeidstid. Det er mye som kan ordnes via telefonen.

Arvet farens virksomhetstrang

Fra den spede begynnelse med å skru på sykler og mopeder i farens serviceverksted og fram til i dag har det skjedd mye spennende rundt Brigt.

Det er historien om den ivrige lastebil-mekanikeren som stadig så nye muligheter innen sitt fagområde. Og du må følge nøye med om du skal få med deg alt hva han har hatt fingrene i. Det meste dreier seg om store kjøretøy og interessen rundt dem.

Vi nevner kjapt firmaene Brigt har startet, er eller har vært deleier i: Johs. Lunde bil AS, Jæren Verksted Holding AS, Jæren Bil & karosseri AS, Sola Storbilsenter AS, Termosenteret AS, Lakk og Verktøy AS, Tilhengerspesialisten AS. Flere av disse firmaene er nå samlet i Jæren Storbilsenter AS.

I tillegg kommer Finnøy Olje, Randøy Olje, Haugaland Olje og Agder Olje og noen eiendomsselskaper.

Nå leder han Jæren Olje som han har bygget opp til å bli en betydelig drivstoff-leverandør på Jæren. Åtte store tankbiler fra firmaene han eier og er deleier av er på hjul rundt om i Rogaland og Agder. Produktene er diesel, fyringsolje, parafin, bensin, bunkersolje, biodiesel, biofyringsolje, HVO og AdBlue.

 I tillegg har de bygget 45 fyllestasjoner som er spesielt tilrettelagt for store kjøretøyer. Her er det også salg til private.

Brigt har ikke tenkt å stoppe der. Han er stadig på utkikk etter nye tomter for å bygge flere fyllestasjoner.

De har også inngått et samarbeid med Olje- og energisenteret i Buskerud. Dermed kan de tilby over 100 drivstoffstasjoner i Sør-Norge der transportørene kan benytte et felles drivstoffkort.

Fyllestasjonen på Varhaug har kvaliteter Brigt Vold liker. Her er det romslig, ryddig og pent. Sykler du forbi kan du parkere sykkelen og slå deg ned på rasteplass-bordet.

Måtte starte fra bunn

I tiden da Brigt skulle til å overta farens firma, Martin Vold AS, mistet de kontrakten som transportør for oljeselskapet Shell, en kontrakt de hadde hatt helt siden 1970-tallet.

Dermed måtte Brigt starte fra bunnen igjen etter at han hadde sluttet på storbilsenteret. Men han likte godt bransjen og kjøringen, så han tenkte at kunne holde seg selv med arbeid, så var han fornøyd.

Etter et par år alene begynte firmaet å vokse. Nå er de 11 ansatte i Jæren Olje og firmaet har en omsetning på over 300 millioner. 

– Det er store tall. Men volumene er store og marginene er små i denne bransjen, sier han.

Brigt Vold AS eier 100 prosent av aksjene i Jæren Olje. I tillegg eier han også Finnøy olje og Randøy olje og 50 prosent av aksjene i Haugaland olje og Agder olje. Totalt har firmaene til sammen 17 ansatte og en omsetning på over 500 millioner.

Liverpool og slalåm

Under oppveksten var Brigt lite interessert i idrett. Skolen var heller ikke hans favoritt. Fritiden tilbrakte han på bensinstasjonen, enten med å skru i servicehallen eller å stå i kassen. Og hadde han skolefri, ble han gjerne med tankbilen på tur.

– Jeg stod i kassen fra jeg kunne nå opp til disken, smiler Brigt.

I servicehallen hadde han tilgang på alt verktøy han trengte. Først var det å skru på sykler, så på mopeder. 14 år gammel fikk han sin første bil, en lyseblå 1969 modell VW Boble. Etter hvert ble en lønnsom hobby å fikse opp biler for å selge de etterpå.

– Jeg har ikke tall på hvor mange biler jeg har hatt, forteller han.

Den første fotballkampen han så var det kona, Helen, som dro han med på. Siden har interessen for Liverpool økt og det hender han tar turen over til England for å se fotball-laget i virkeligheten på Anfield arena.

Om sommeren går turen til huset i Spania og om vinteren er de ofte å finne i hytta på Stavtjørn. Der er slalåm aktiviteten. Langrenn er han ikke interessert i.

– Jeg må ha noe med fart, smiler han.

Selv om Brigt har liten interesse for idrett er Jæren Olje en ivrig sponsor av breddeidrett.

– Det er mye gjille folk der ute, og vi liker å støtte opp og hjelpe til. Vi er ikke så flinke på dugnad, så vi hjelper heller til med sponsormidler. Det har vi gjort i alle år. Idrettslagene er en viktig miljøskaper i bygdene, så det er viktig for oss å støtte de, understreker han.

Den første tankbilen til Jæren Olje.

Legg igjen en kommentar