Olav alt-multi-mann

I kjelleren har Olav Waldeland stående ti Porsche 911 og 912. De skal han restaurere, bare han får tid.

Det er ikke så lenge siden Olav Waldeland åpnet butikk i sentrum av Vigrestad. Her står det gamle mopeder og motorsykler på rekke og rad, gamle leker og noen nye. Han har laget et lite basseng for RC-båter og satt opp en lego-togbane. Disken er bakparten på en bil.

– Tanken var at her kunne folk komme innom med barna og så kunne de leke litt. Så kunne jeg også fortelle litt. Eller en kunne bare stikke innom for en prat, sier Waldeland som har åpent kun om formiddagen på lørdager og et par timer om ettermiddagen på tirsdager.

Men butikken har så langt ikke vært noen suksess, så Olav vurderer om han skal avslutte prosjektet.

– Jeg har alltid drømt om å drive egen butikk. Og det var meningen å skape litt miljø med den, sier han og forteller om farfaren som hadde butikk i sentrum av Vigrestad. Der ble det solgt mye forskjellig som for eksempel sykler, barnevogner og mopeder.

Olav har en gammel radio stående i butikken som har fikk av farfaren. Den ble konfiskert av tyskerne under krigen. På veggen henger det et gammelt bilde av farfarens butikk.

Kreativ elektriker

Til daglig driver Olav sin egen bedrift, Multifiks, som han startet i 2007. Og den handler om elektrikeren som hadde lyst å utfolde seg på flere områder enn å koble ledninger. Så i flere år har han tatt små oppdrag, alt fra å restaurere biler, snekre gjerder, garasjer og renovere hus.

Hjemme på tomta står en artig koloss av et hus. Et solid resultat av hans kreativitet.

– Jeg har tegnet det selv og bygget det meste på egen hånd, forteller Waldeland.

I TV-stua kan du sitte i bilsetet og spille Playstation.

Det digre huset er på tre etasjer. I kjelleren har han innredet et egent rom for lakkering av biler. I et annet rom står det sandblåsingsutstyr. Resten av kjelleren er full av gamle Porscher, motorsykler og 1000-vis av deler.

Går du opp den gigantiske trappa på utsiden, kommer du først til en TV-stue det det står en halv bil som du kan sitte inni og spille TV-spill. Så kommer du opp etasjen med kjøkken, stue og et gigantisk baderom. Neste etasje er det flere soverom. På toppen er det takterrasse med jacuzzi boblebad der du kan ligge og skue utover Jæren.

Du kan kanskje gjette hvilket tema toalettet i underetasjen bærer preg av.

I gårdsrommet står det flere gamle bilder og i hagen skal han bygge basseng, når han får tid.

Litt for mange prosjekter

I dag har Olav cirka 32 kjøretøy. Det helt nøyaktige tallet vet han ikke sikkert. Noen av bilene står lagret rundt om hos velvillige venner.

Fem gamle Porscher står i kjelleren. Det eldste er sjelden og har en verdi på rundt 1,5 millioner kroner når den er ferdig restaurert.

Den eldste Porschen finnes det bare 3000 eksemplarer av og er verd rundt 1,5 million ferdig restaurert.

Når han er på ferie i Nederland og besøker familien til kona reiser han gjerne rundt på bruktbutikker og kjøper opp gamle mopeder som han senere fikser opp.

– Jeg holder på med litt for mange ting. Så jeg må gjerne kvitte meg med noe for å ikke slite meg helt ut, smiler han.

Begynte med lekebiler

Olav begynte å bygge egne lekebiler allerede da han var 5-6 år. Og disse, pluss mange andre har han samlet på. Så rundt om i hele huset er det diverse utstillinger av lekebiler. 

15 år gammel fikk han sin første moped som han skrudde fra hverandre flere ganger. Kort tid etter at han fikk lappen begynte han på sin første restaureringsjobb, en gammel Volvo PV.

Siden har det gått slag i slag med prosjekter.

– En av mine drømmer er å fikse opp en av Porschene slik at jeg kan kjøre på bane med den, smiler Waldeland som ennå ikke har hatt en annonse for bedriften sin. Rykte har bare gått om den ivrige vigrestadbuen som fikser alt mulig.

Legg igjen en kommentar