Det gror godt i Sport & Grønt

15 år gammel begynte Ivar Oma Alstadsæter med vedlikehold av grasbanen til Bryne FK. I dag er de fem ansatte i firmaet Sport og Grønt AS og har blitt en ledende aktør på vedlikehold av idrettsanlegg.

– Det har vært vanvittig mye jobbing. Men jeg har kost meg fra dag en, smiler Ivar. Vi finner jærbuen på kontoret under sittetribunen på SR-Bank Arena.

Her er han banemester og herfra driver han firmaet sitt som holder på med drift og vedlikehold av idrettsanlegg, samt anleggsgartner-virksomhet. I tillegg leverer han også utstyr som vanningsanlegg, fotballmål, nett, spesialgjødsel og gressfrøblandinger som er tilpasset klimaet i Rogaland.

I dag utgjør anleggsgartner-delen 45 prosent av omsetningen.

I 2012 omsatte Sport & Grønt for 1,4 millioner. I fjor passerte de fem millioner, og i år regner de med å lande på rundt 7-8. Resultatet har alltid vært på pluss-siden.

– Vi har hatt en jevn vekst hele tiden. Nå har vi så mye å gjøre at vi kunne ha ansatt to til, men utfordringen er å ha nok å gjøre for de ansatte i vinterhalvåret, forteller Ivar.

Vasker gummikulene

En skulle nesten tro at kunstgressbaner var vedlikeholdsfrie. Men det er langt fra sannheten. 

Firmaet har investert i dyre maskiner som blant annet utfører dyprens av banen. Spytt, snus, tyggi og alt mulig dritt trekker ned og ødelegger banen om det ikke blir fjernet. I tillegg må banene harves og børstes slik at de holder seg jevne og de må etterfylles med gummikuler.

– Det varierer fra klubb til klubb hvor ofte dette er nødvendig. Noen baner må gjennom en slik prosess tre ganger i året, forteller han.

Kunstgressbanene blir også utslitt og Ivar har egne maskiner til å fjerne utslitt kunstgress. Når gresset er tatt opp går det til Nederland for gjenvinning.

Vanlige grasbaner må luftes, dresses og bli sådd i påny der gresset er ødelagt.

– Det har blitt mye tøffere krav til spillekvaliteten på banen. Derfor har det blitt mye større behov for kontinuerlig vedlikehold for å opprettholde en god kvalitet på banen enten det er naturgress eller kunstgress, sier Alstadsæter.

Nærbø har spesielle gummikuler

– Gummikulene er jo et kjent miljøproblem. Kommer det ikke snart noe mer miljøvennlig alternativ som erstatter dem?

– Ikke som vi vet om i dag. Men Nærbø og Viking er to av klubbene som har et annet granulat. De lever ikke så mye. Dette granulatet er dobbelt så dyrt, men det er flere og flere som velger det, forteller Ivar.

Han selger også filter til å ha i avrenningsrister. Disse skal samle opp så mye granulater som mulig. Men det er umulig å få samlet opp alt.

– Vi har et stort fokus på miljøvennlig drift på kunstgressbanene. På de banene vi er mye involvert i så skal det være minimalt med svinn av gummigranulat.

Prøving og feiling

Ivar er selvlært. Å starte som banemester på Bryne som 15-åring var en god erfaring å ha med seg. Etter studier på Øksnavad videregående skole startet han opp eget firma som 19-åring.

– I starten var det mye prøving og feiling og det ble mer læring enn inntjening. Jeg har gått på noen smeller underveis, men man lærer så lenge man lever, smiler Ivar som fant en egen nisje.

 I dag er firmaet hans nesten det eneste på dette markedet i Rogaland. I tillegg har han begynt å få oppdrag utenfor fylkesgrensene.

– Vi har klare ambisjoner om å vokse, men ikke for raskt, sier Alstadsæter og legger vekt på at de skal bli enda bedre og enda mer konkurransedyktige på det som er deres kjernevirksomhet.

Legg igjen en kommentar