Nå skal kyrne ligge på vannmadrass

På 80-tallet skulle alle ha vannseng å ligge i. Nå har madrasstypen fått sin renessanse, men denne gangen i fjoset. – Vi er opptatt av velferd for dyrene, sier Jon Nærland fra firmaet Glad Q.

Vi treffer Jon Nærland fra Finnøy i Stavanger Forum på Agrovisjon 2019. Her står den entusiastiske bonden på stand med sitt lille firma Glad Q som han opprettet i 2016 sammen med noen andre aksjonærer.

Nærland promoterer 2-delte vannmadrasser for kyr og bevegelig nakkebom, to produkter som skal bidra til mindre sykdom og færre skader på dyra.

– I 2016 installerte jeg selv noen vannmadrasser på de minst populære liggeplassene i det nye robotfjøset mitt. Liggeplassene med vannmadrass ble så populære at kyrne stod i kø for å ligge der. Det syntes vi var interessant og etter hvert la vi inn slike i hele fjøset, forteller Nærland som også ble forhandler av produktet.

Nå reiser han og sønnen Petter rundt og monterer produktene i tillegg til gårdsdriften. Ryktet går om fornøyde kunder, og mange tar kontakt med Nærland.

Mindre sykdom og mer melk

Ryfylke-bonden som har levert elitemelk til Tine i mange år viser ivrig fram resultatene fra en undersøkelse Tine-veterinærer og rådgivere har gjort i fjøset hans. Undersøkelsen viser at sykdom og skader på kyrne har gått betydelig ned.

– Vi er opptatt av velferden til dyrene. Og god dyrevelferd gir resultater i mindre sykdom og skader samtidig som de produserer mer, sier Nærland.

Sammen med Jehannes Bottema som er leder for den nederlandske produsenten Spinder forklarer han at produktet med todelt vannmadrass er pattentert. De er alene med løsningen om å ha en fremre del med høyt vanntrykk der kyrne legger seg med knærne og en del med lavere vanntrykk der de ligger med kroppen.

– Vannmadrassene er en dyrere investering. Men de har blitt brukt i 20 år i fjøs og ser like fine ut. Du tjener den inn igjen over tid, mener Nærland.

Bottenma fra Spinder forteller at de begynte å selge vannmadrasser allerede i 1995. Salget har tatt seg opp litt om litt og i dag selger de cirka 12 000 madrasser i året.

Sven Leedal i Europro har tatt med seg den gigantiske Doff X18 Black edition til Agrovisjon.

Europro doblet omsetningen

På en annen av standene på Agrovisjon treffer vi en fornøyd Sven Ledaal fra Europro AS. Europro er et eget firma som selger produktene til Moi AS, samt Bauer og Keenan i Norge. Og her er det som før den velkjente grønne Doffen i glassfiber som står i sentrum.

Denne gangen er de på plass med en svart utgave på hele 18 kubikk. Det er den største varianten de selger av Doffen. En slik utgave brukes gjerne om en har lang avstand fra gjødsellager til spreiearealet eller at mye gjødsel skal fraktes fra fjoset til eksterne gjødsellager. Store og breie hjul skal gjøre at marktrykket blir minst mulig.

Ledaal minner om at en gjødselvogn i glassfiber har mye lavere egenvekt enn en stålvogn. Fortsatt er 9 og 11 kubikk de mest populære vognene.

Løsningen med et eget salgsselskap har vist seg å være fruktbart for Moi AS. I fjor doblet Europro omsetningen og rundet 66 millioner. I dag er de åtte ansatte, seks av de selgere som dekker hele landet.

– 80 prosent av vår produksjon er for landbruket. 20 prosent går til industri. Vi eksporterer litt til Sverige, Island og Færøyene. Østerrike og Sveits kan også være aktuelle markeder for Moi-produktene. Men fokuset vårt er på Norge, sier Ledaal.

I 2020 fyller Moi AS 70 år. I 50 år har de produsert Doffen som de fleste bøndene rundt om i Norge har et forhold til.

Asbjørn Fauskanger (t.h.) og Atle Nordås Hole fra Felleskjøpet viser fram JD link, et datasystem som overvåker traktoren.

Følger med traktoren din

På Felleskjøpet sin stand presenterer Asbjørn Fauskanger og Atle Nordås Hole noe de kaller JD link. Det er en løsning som gjør at både kunden og leverandøren kan følge med John Deere-traktoren via pc-en.

– En kan vite nøyaktig hvor traktoren er og får melding om det er noe galt med den eller at den trenger service, forteller Fauskanger.

– Om det er noe med softwaren så kan vi logge oss inn på traktoren og fjern-reparere den fra vårt verksted uten at kunden trenger å kjøre den til oss eller at vi trenger å møte opp på plassen med servicefolk. I tillegg kan kunden selv sende filer fra traktoren og til sin egen PC, Operation Senter. Her kan han også lage kart over de forskjellige skiftene og sende dette tilbake til traktoren. Og så kan han for eksempel bruke kartet når han skal gjødsle eller sprøyte.

På dataskjermen hos Felleskjøpet får de alarm om noe er galt med traktoren. De kan også få fram forslag til løsning på problemet. Dette kalles Expert Alarm.

– Målet vårt er å forsøke å holde maskinene i gang hele tiden, understreker Fauskanger.

– Reagerer kundene på en slik overvåkning?

– Det er selvfølgelig frivillig å ha det. Det er alltid kunden som bestemmer. Vi kan selvsagt ikke se hva kunden gjør i det daglige, men følger med dersom det kommer noen feilmeldinger. De tilbakemeldingene vi har fått så langt fra kundene er positive.

Det er kun nyere John Deere traktorer som får denne løsningen.

Odd Terje Friestad og Berit (Bitten) Johanne Auestad var på plass med traktorpulleren Tyra.

Lagde golyd med Tyra

Ute på messeområdet har Odd Terje Friestad fyrt opp den prisbelønte traktorpulleren Tyra han og kona Berit (Bitten) Johanne Auestad har kjøpt fra Finland. Her er det mye lyd, røyk og flammer.

Sammen har de vært i pulling-miljøet i årevis. Mange år kjørte Bitten en helt original traktor. Da hun fikk barn roet de det litt av. Men da barna var voksne slo de til og brukte sparepengene på å kjøpe Valtra-en med 2000 hestekrefter.

Siden har det blitt mange turer rundt om i Europa for å konkurrere. Og det har blitt mange seiere med Tyra for entusiastene fra Brusand.

Bonde og oppfinner Kristian Vinningland med sitt firma Agriprodukter har nå laget en app som sammen med litt utstyr kan fjernstyre traktoren spesielt i sammenheng med gjødselkjøring.

Fornøyd arrangør

Årets Agrovisjon er det største så langt. Alle hallene på messeområdet var fulle av ulike firmaer.

– Vi kunne brukt en plasshall til. Men den lå litt krøkkete til, sier Olav Røysland, årets messegeneral.

Han er godt fornøyd med avviklingen av messa.

Litt parkeringsproblemer er der alltid, men arrangøren hadde shuttlebuss som gikk hele tiden mellom messeområdet og sentrum.

15 743 landbruks-interesserte besøkte messa denne gangen, og det er ny rekord. Mange var også tilreisende.

Bildetekst hovedbilde: Jon Nærland demonstrerer hvor behagelig kyrne nå kan ligge på vannmadrass.

Legg igjen en kommentar