En snill, jærsk gledesspreder

Tom Weum har vært en musikalsk sprellmann i jærsk musikk- og underholdningsbransje over flere tiår. Nå er han i gang med radio.

  • Tett på: Tom Weum
  • Alder: 54
  • Bosted: Orstad
  • Stilling: Humorist/gründer
  • Sivilstatus: Gift, tre barn
  • Aktuell: En av gründerne bak den nystartede lokalradioen, Radio Vest.

Vi møter Tom hos Hårex frisør på Horpestad. Beste frisøren i distriktet, skal vi tro humoristen. Håret skal blekes hvitt. Det er en stil han har kjørt i mange år.

– Rune Bjerga kalte meg for landets største Q-tips. Det har blitt hengende på meg, ler Tom.

Sammen med William H. Olsen er seriegründeren som har startet lydstudio, filmselskap, underholdningsbyrå og radioreklame-selskap i gang med nytt prosjekt. Denne gangen tar han opp konkurransen med Jærradioen om lytterne fra Jæren og opp til Bergen. Radio Vest har ambisjoner om å bli den dominerende lokalradioen i området.

Ekstremt fugleinteressert

Tom vokste opp med en naturinteressert far. Fire år gammel ble han plasserte alene på en stein i elva med fiskestang. Der satt han til steinen var full av fisk. Dette gav mersmak for smårollingen og friluftsliv ble en viktig del av oppveksten.

 12 år gammel syklet han gjerne til Ims ved utløpet til Lutsivannet ved Sandnes hvor han fisket og kikket på fugler. Tom overnattet her gjerne under en presenning. Interessen for fugler var altoppslukende, og den unge gutten drømte tidlig om å bli ornitolog.

– Når kom musikken inn i bildet?

– I 7.klasse mente læreren jeg var helt umusikalsk da jeg brukte et halvt år på å lære to grep på gitaren. Men det var klokt sagt, for det tente en gnist i meg. Jeg tenkte at jeg i hvert fall skulle bli så god at jeg kunne «spille fletta av han», smiler Tom.

Etter skolen kunne han gjerne sitte og øve i flere timer helt fram til han sovnet. Da han var 16 år, begynte han å spille i danseband sammen med en gjeng med 40-åringer. Etter det ble det diverse band oppover.

30 år gammel fikk han sin andre oppvåkning. Etter masse jobbing opplevde han å møte veggen da alt han drev på med forsvant i løpet av kort tid.

– Jeg hadde kjørt på full turbo. Plutselig ble det helt stille. Da bestemte jeg meg for at resten av livet skulle jeg bruke på å spre glede og gjøre verden til en bedre plass å være. Fra 1999 tok jeg spranget og satset som underholder på heltid. Det var hardt i starten, men det gikk. Prisen jeg tok for en opptreden var lav og jeg kunne være på jobb 20 dager sammenhengende for å ha en noenlunde grei inntekt. Først drev han på som trubadur, så ble det mer av vitser og ablegøyer.

Etter mange jobber i Helgåleiren på Ogna utfordret Hans Berge Stokkeland han på å skape en humorfigur.

– Jeg tok et tverrsnitt av jærbuer og bygdetullinger jeg hadde møtt og skapte figuren Hagbart, ler Tom.

Den figuren fikk han mye suksess med, og med Hagbart klarte han også å overleve de dårlige tidene i underholdningsbransjen da bedriftene kuttet ned på kostnadene til underholdere under oljenedturen.

– Hva jobbet far og mor med?
– Mor var hjemmeværende, og far var hvalfanger. Så jobbet han på Rogaland radio og Vigre sendestasjon.

– Hvilken utdannelse tok du – og hvorfor?
– Jeg var egentlig fast bestemt på å bli ornitolog. Men en rådgiver frarådet meg det. Så jeg tok artium og senere fagbrev i salg.

– Velg deg et annet yrke – hvorfor velge det?
– Ornitolog. Fra jeg var liten var jeg sykt interessert i fugler. Jeg hold lange foredrag om fugler på skolen. Det var en altoppslukende interesse i oppveksten og tidlig syklet jeg til Ims og overnattet i skogen der, gjerne bare under en presenning.

– Ingen interesse for idrett?
– Jeg prøvde meg litt på fotball, men forstod ikke spillet. Det stod ikke på hurtigheten. Jeg var kjemperask og prøvde meg litt innen friidrett.

– Noen personer du ser opp til?
– Mange. Men skal jeg nevne en må det være Prince. Han var genial musikalsk og så hadde han et brennende samfunnsengasjement som få vet om. Det var ikke noe han flagget høyt. Han kjempet blant annet for at mørkhudede artister skulle få samme betaling som hvite, og at de skulle bli spilt på MTV.

– Hva er dine sterke sider?
– Koble folk med ulike egenskaper sammen og tenke utenfor boksen.

– Hva kobler du av med?
– Fisking, låtskriving, god mat og tid sammen med familien. Noe av det kjekkeste jeg vet er å sitte ved elva nattestid og fiske sjøørret.

– Nevn tre ord som beskriver deg?
– Kreativ, snill og engasjert.

– Velg deg et annet yrke?
– Ornitolog eller journalist/skribent.

– Hva gjør deg sint?
– Urettferdighet. Brunt grums. Folk som dømmer andre på grunn av hudfarge eller legning.

– Hvor går drømmeferien?
– Jeg hater vinter. Bare det er sommer kan jeg gjerne være hjemme. Det er herlig når det er lyst og alt lever. Jeg kan gjerne stå opp klokka fire på natta om sommeren bare for å få med meg lyset det er på den tiden. Skal jeg nevne et sted, så må det bli USA.

– Noe du brenner for?
– Likhet og aksept.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Mye. Gjerne når jeg ser at jeg kan spre glede, at folk smiler og ler av det jeg gjør.

– Noe du gleder deg til?
– Til at hverdagene blir litt mindre hektiske slik at jeg kan slappe av foran TV-en igjen og for eksempel se på en bra serie.