Årdal Maskinering satser frisk med nytt bygg og unik CNC-maskin

Utarbeidelsen av tomta er i full gang. Etter sommeren neste år skal maskinene være på plass. Årdal Maskinering AS på Nærbø ruster seg for fremtiden med nybygg på 3300 kvadratmeter.

Vi sitter hos Årdal Maskinering på Nærbø en grå høstdag og kikker på tegningene over nybygget til bedriften. Det blir reist 200 meter lenger nedi gata.

Daglig leder, Jørn Arve Årdal, peker og forklarer. Han har sine egne løsninger på hvordan den nye fabrikken skal se ut. Her blir det ikke en kontordel og en fabrikkdel. Nei, kontorene er plassert langsmed fabrikkhallen, alle i første etasje.

– Vi som jobber på kontorene skal være servicefolk for produksjonen, understreker han.

I den nye fabrikken blir det mange store vinduer mot nord som skal slippe inn mye lys slik at det blir trivelige arbeidsforhold.

– Har dere bygget stort nok nå?

– Jeg har lært at en skal aldri være sikker på noe i denne bransjen, smiler den joviale bedriftslederen og forteller at de har opsjon på å kjøpe litt mer tomt senere om nødvendig.

Stadige utvidelser

Historien om Årdal Maskinering er kort fortalt slik: Etter en periode som ansatt hos Aarbakke AS fikk Jørn Arve lyst til å prøve seg som selvstendig næringsdrivende. Han kjøpte en CNC-maskin og startet opp med en-manns-bedrift januar 1997. Etter et år kunne han ansette en til. Ordrene strømmet på, og bedriften vokste jevnt og trutt. I 2003 var de seks ansatte og flyttet inn i egne lokaler på 1000 kvadratmeter.

Den gang så de for seg at de skulle ha nok av plass i mange år framover. Men det gikk ikke lenge før de måtte i gang med 2. byggetrinn og en dobling av arealet. Nok en gang trodde de at de hadde plass nok for framtiden.

– For fem år siden utvidet vi maskinparken. Da begynte vi å vurdere om vi skulle bygge nytt. Nå er fabrikken helt sprengt og aktiviteten er «all time high», så det blir godt å få litt mer plass til å utvikle oss på, smiler Årdal.

Han forventer ikke at de skal vokse så mye mer nå, selv om de flytter inn i et nytt bygg. Men klok av erfaring så vet han at han aldri skal si aldri.

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

Forventer svingninger

Årdal Maskinering har ingen egne produkter. De maskinerer deler til andre bedrifter. For tiden er 50-60 prosent eksport. Før oljenedturen var de 50 ansatte, så gikk de ned til 36. Nå er de oppe igjen på det samme nivået som før nedgangen.

– Har dere lært noe av oljenedturen?

– Absolutt. Vi har effektivisert ganske mye på mange områder, og så holder vi mer tilbake når det gjelder å dra på oss faste utgifter. Og så arbeider vi slik at vi skal tåle tilbake-svingninger. Vi forventer svingninger i markedet, og tror det vil gå kortere tid mellom dem.

– Det går rykter om at dere skal investere i en unik maskin?

– Det stemmer. Løsningen finnes allerede på markedet, men i mindre format. Så den blir spesialbygget til oss.

CNC-maskinen kan bruke forskjellige materialer på et produkt. Den kan legge til materiale og ta bort materiale. På en måte blir den som en avansert 3D printer. Flere ansatte må dra på kurs i utlandet for å lære å bruke den.

Årdal regner ikke med at den kostbare maskinen vil lønne seg med det første. Men han tror kundene vil se nye muligheter når denne løsningen er tilgjengelig. Så det er en investering med tanke på fremtiden.

Skisse av den nye unike CNC-maskinen til Årdal Maskinering.

Bildetekst hovedbilde: Daglig leder i Årdal Maskinering, Jørn Arve Årdal, på tomta i Bjorhaug industriområde der nytt, stort og flott fabrikk-bygg til bedriften skal stå ferdig neste sommer.

Legg igjen en kommentar