Trives på sykkelsete

– Du Kenneth, du sykle jo alltid, sa nabogutten en dag til den nye sentrumslederen i Bryne. Og helt riktig, dagen vi møter den tidligere sportsbutikk-mannen er han på en gammel slitt damesykkel med kurv og rusta skjermer.

  • Tett på
  • Navn: Kenneth Lia
  • Alder: 47
  • Bosted: Bryne
  • Sivilstatus: Gift, 3 barn på 20, 22 og 27

– Det er mange som har sagt til meg at jeg må få meg en ny sykkel, men denne liker jeg godt. Jeg kan ha med meg varer i kurven, smiler Kenneth og legger til at han har flere sykler hjemme.

– Du vil ikke ha el-sykkel?

– Nei, det er 10 år for tidlig, ler han.

For rundt 28 år siden var Kenneth en lovende håndballspiller og fikk med seg noen kamper i eliteserien for Viking HK og SIF.

– Trener du fortsatt?

– Nei. Det gikk fra 10 økter i uka til null. Jeg holder meg i form med å sykle til jobb og møter. Og så går jeg og kona en del tur i fjellet.

Planlegger som normalt

Nå har det gått et halvt år siden han overtok stillingen som leder av Bryne Næringsforening. Og det var litt av et tidspunkt å ta over jobben på. Pandemien har stoppet det meste av aktiviteter foreningen er kjent for, og foreløpig er ingen lysning i sikte.

– Hva gjør dere nå?

– Vi må bare planlegge som normalt, men tar forbehold. Sånn sett har vi møtt forståelse for det hos de vi lager avtaler med.

– Hvordan har det vært å skifte jobb etter 28 år i sportsbransjen?

– Det har vært kjempegildt, men selvfølgelig også litt skummelt. Det skal det være. Det viser at det betyr noe. Så er det gildt å treffe gamle kunder og kollegaer på en ny måte.

Siden Kenneth begynte, har han kunnet glede seg over et jevnt tilsig av nye medlemmer i næringsforeningen.

Trente 10 ganger i uka

– Fortell litt om din oppvekst?

– Jeg vokste opp på Stemmen på Bryne sammen med mor og far og en søster. Det var en god plass å vokse opp med mange gode naboer. Vi var en stor kameratgjeng som hadde det mye gøy sammen. Fra 15 års alderen gikk mye av fritiden til å trene håndball i Bryne HK. Så ble det overgang, først til Viking HK og så til SIF i eliteserien. Det var hard konkurranse om å komme med på A-laget, men jeg fikk med meg noen A-kamper. Jeg fikk et stort nettverk og har mange gode minner fra den tiden.

– Skolegang ble det ikke så mye av. Jeg gjorde et dårlig valg da jeg skulle velge linje på videregående. På den tiden trente jeg 10 ganger i uka, så jeg satte opp idrettsfag på førsteplass og kokk på andreplass. Det var nok kokk jeg skulle blitt.

Det beste som kom utav at jeg tok idrettslinja, det var at jeg traff kona mi der. Vi giftet oss tidlig og jeg fikk jobb i sportsforretningen hos Hjalmar Thu, først som ekspeditør, senere som daglig leder. Hele 28 år var jeg i sportsbransjen.

– Det har vært fantastisk gildt å drive butikk på Bryne. Jeg har gledet meg til å gå på jobb hver dag, og jeg har fått mange gode bekjentskaper. Men bransjen har endret seg mye, så nå var jeg glad for å avslutte på en grei måte.

– Hva jobbet far og mor med?

– Far arbeidet på Bryne Mek og mor var helsefagarbeider i Time kommune.

– Nevn tre ord som beskriver deg selv?

– Det er alltid vanskelig å beskrive seg selv, men om jeg må si noe så tenker jeg det må være: tålmodig, snill og raus.

– Har du noen personer du ser opp til?

– Nei, jeg har ingen helter. Jeg beundrer alle for noe. Det er noe godt med alle.

– Hva liker du å gjøre på fritiden?

– Går mye på tur her på Jæren eller i Sirdalen. Og så liker jeg å tilbringe tid med familien.

– Hva kobler du av med?

– En rolig sykkeltur til sjøen. Gjerne med noe god mat og drikke i sekken.

– Velg deg et annet yrke?

– Bonde. Bonden setter sitt preg på arbeidshverdagen sin og har mye frihet.

– Hva synes du er de viktigste egenskapene til en leder?

– At en er inkluderende, flink til å delegere, har god evne til å lytte og er synlig på en behagelig måte.

Liker å reise

– Når du har ferie, hvor går turen?

– Det går til hytta i Dalen i Telemark. Far er telemarking og vi har overtatt tunet der han kommer fra. Så tar vi gjerne en stikker ut derfra, for eksempel til Oslo. Og så liker vi å reise til et land og en kultur vi ikke har vært i før. Det kan være steder i Østen, Karibia og Afrika. Barna er som regel med selv om det nå har blitt store.

– Og så reiser vi gjerne til Alpene på skiferie.  

– En aktiv ferie, gjerne med sykkelturer passer oss godt. Og så er det fint med en avslappende lunsj, gjerne på 2-3 timer.

– Et sted du drømmer om å reise til?

– Kambodsja. Et spennende land med en spennende kultur.

– Noe som gjør deg sint?

– Nei, det er ikke mye. Terror gjør meg sint.

– Er det noen sak du brenner for?

– Likeverd. At alle får aksept uansett hva en står for. Og så brenner jeg for Bryne og få synliggjort alt det flotte engasjementet som er her, skape en felles arena og dra med bedriftene i områdene Håland, Ree og Lye.

– Vi har så mye å være stolte av. Det er mange flinke folk her, og vi får til mye.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Å være sammen med familie og venner og at de er friske.

– Noe du gleder deg til?

– Det er en spesiell tid vi opplever. Jeg gleder meg til vi igjen kan møtes som normalt og gjennomføre arrangementer som før.