Nå blir Hans kokkekonsulent

Jærens matkonge nummer en, Hans Dahl Ørstavik, har takket av etter 26 år i skoleverket. Nylig registrerte han eget firma og skal fortsette å drysse matglede på gamle og unge i fylket, selv om han egentlig har blitt pensjonist.

– Kona hadde en drøm om å få middag servert hver dag nå når jeg har blitt pensjonist. Men det blir det nok ikke noe av, ler Ørstavik.

Men han har lovet å lage middag en gang i uka for barnebarna som bor i Sandnes. Det har han tenkt å holde.

– Hvorfor starter du opp eget firma nå?

– Dersom jeg tjener mer enn 15 000 i året vil det redusere pensjonen min. Derfor oppretter jeg AS isteden slik at jeg heller kan ta ut utbytte.

Ørstavik har nemlig ikke tenkt å slappe av som pensjonist. Til det har han for mye energi og entusiasme for mat og kokkelering.

– Alle sier jeg er stressa. Men jeg føler det ikke slik selv. Neida, jeg har ingen diagnose på ADHD, ler han.

Holder kurs i sjømat

Ørstavik er typen som har en finger med i mange ting. Kanskje har du lagt merke til at han i det siste har stått i spissen for den nye fotballhallen på Undheim?

For tiden er 64-åringen engasjert av fylkeskommunen i en nasjonal kursvirksomhet som kalles Fiskesprell. Gjennom dette skal han og flere andre kokker lære ansatte i barnehager og skoler å lage god retter av sjømat, slik at de kan ha fisk på menyen 2-3 ganger i uka.

I tillegg kokkelerer han gjerne i brylluper og selskaper.

Lang og innholdsrik karriere

Ørstavik har gjort det meste innen kokkefaget. Han har kokkelert for soldater i Libanon, drevet gatekjøkken på Ålgård, etablert cateringselskap og vært kjøkkensjef på flere hoteller.

I en periode hadde han ansvaret for all matservering i Kongeparken.

– På den tiden ble det betalt med kontanter. Jeg husker at vi samlet pengene i bæreposer og kjørte de til banken på moped med sidetaskene fulle, humrer Ørstavik.

Han har vært med på mange av arrangementene innen matfaget. Blant annet har han vært teknisk ansvarlig på Gladmat. I over 12 år har han vært med i teamet rundt kokkelandslaget og juniorlandslaget.

– Jeg elsker faget. Det er enormt gildt. Og så er det veldig kjekt å jobbe sammen med ungdommer, fremtidige kokker og se de utvikle seg, understreker han.

Lærer ble han ved en tilfeldighet.

– Jeg hadde kokkelærlinger fra Time vgs. i flere år da jeg var kokk på Jæren Hotell. I 1994 kom forespørselen om å bli kokkelærer på skolen. Jeg sa ja, og jeg hadde tenkt å bli der kun i ett år, smiler Ørstavik. Som vi vet, ble det 26.

Han legger til at dersom du skal ha en sikker jobb i framtida så er det lurt å utdanne seg til kokk. Det er manko på både kokker og servitører, derfor kommer mange utlendinger og søker slike jobber her i landet.

Fikk gullnålen

I 2018 ble Hans Dahl Ørstavik belønnet med André Enghs gullnål for sin innsats i kokkefaget. Gullnålen er Norske Kokkers Landsforening sin høyeste utmerkelse.

I tildelingen står det: Ørstavik beskrives som faglig dyktig, teknisk meget allsidig og en omsorgsperson som ser mennesket bak kokken og utallige er de som har nytt godt av vedkommende sine tjenester opp gjennom årene. Både i Norgescup, i NM, i Wacs, for Kokkelandslaget, alltid til stede, alltid klar for å fikse, ordne, kjøre, rigge opp og rigge ned.  

Bildetekst hovedbilde: Hans Dahl har et unikt engasjement for kokkefaget og opplæring av unge kokker. Nå har han blitt pensjonist som lærer, men fortsetter som konsulent på privat basis.