Idéstova seiler godt på strikke-boom

Det siste året har Anny Tjøtta måttet ta i bruk søndager for å få unna alle ordrene på strikkegarn. Korona-pandemien har ført med seg en strikke-boom.

– Det har vært et stritt år med alle restriksjonene. Men vi har sluppet å kjøre ut og levere ordrer på døra slik mange andre har gjort for å holde det gående. Vi økte omsetningen voldsomt når korona-pandemien kom, forteller daglig leder og eier Anny Tjøtta.

Det siste halvannet året har hun ansatt fire nye i butikken. Nå er de cirka fem årsverk totalt fordelt på åtte ansatte. Omsetningen i 2020 var på 8,6 millioner.

For et halvt år siden flyttet butikken inn i nye lokaler i det samme bygget de har vært i de siste 6-7 årene.

– Da vi flyttet til Bryne hadde vi først butikken i Gamle Bryne Mek. Så flyttet vi til Brynesenteret. Vi har gått fra 87 kvadratmeter til 300. Det er litt forskjell, smiler Tjøtta.

De har ikke problemer med å fylle hele lokalet med allslags type garn og farger. Etter hvert har butikken blitt et eldorado for hobby-strikkere. Butikken har blitt godt kjent og noen kunder kommer helt fra Egersund i sør og Stavanger i nord til sitt eget strikke-mekka.

– Vi legger vekt på å ha et stort utvalg for å kunne trekke folk til butikken, sier Tjøtta.

For litt over fem år siden startet de også opp nettbutikk. Den utgjør nå cirka en fjerdedel av omsetningen. I tillegg er de veldig aktive på sosiale medier.

– Det er viktig å være ydmyk i forhold til det en driver på med og følge med i tiden, ellers så går det fort utfor. Vi opplever at det er viktig å bruke sosiale medier. Nettbutikken var det sønnen min som gikk i spissen for, forteller Tjøtta.

Tone Rasmussen og Karianne Aarsland må stadig fylle på nye varer. Mandag er den mest hektiske dagen. Da har gjerne kundene brukt opp garnet i helga og trenger påfyll.

Se og kjenne på garnet

– Hvorfor kommer folk til den fysiske butikken når de kan bestille garn på nettet?

– Her kan de få ideer til hva de skal strikke, kjenne på garnet og se fargene i virkeligheten. Skal de i gang med et prosjekt, så kan de få tips av oss. De kan også få tips om hvilket garn som passer til hvilket mønster. Noen ganger kommer det kunder med et bilde av et plagg de har sett på TV og spør om vi kan finne oppskriften. Vi vet hvor vi skal lete.

Kundene kan også få montert ting av en ansatt i butikken. Det hender til og med at de strikker litt for folk.

Løsnet på Bryne

Anny Tjøtta har solgt garn i over 42 år. Først gjennom butikk i Klepp. I 2000 startet hun opp Idéstova AS.

– Det var noen magre år i Klepp og lite lønn. Men her på Bryne løsnet det. Det var et godt sjakktrekk å flytte, forteller hun.

Tålmodigheten har lønt seg og de siste 10 årene har butikken gått godt.

– Vi ser at butikken er fullt levedyktig, men vi er nødt til å stå på. Det er utfordrende å drive butikk og ikke noen ni-til-fire-jobb, understreker hun.

Populære strikketreff

I 10-12 år har de arrangert populære strikketreff i Lensmannsløå på Varhaug. Før korona satte en stopper så kom de også i gang med strikkekafé i Espressobaren på M44. Dette slo kjempegodt an og det kom 100 strikke-interesserte allerede på det første og så langt eneste treffet. Dette skal de ta opp igjen når pandemien er over.

– Det er veldig sosialt med slike treff. På et strikketreff kan en se hva andre holder på med, leverandører kommer og viser sine produkter og noen ganger har vi utlodning.

Idéstova mange forskjellige leverandører fra flere land. Den lokale produsenten Sandnes Garn er likevel den største.

2020 ble det beste året så langt til butikken og da var de blant de 10 forhandlerne som solgte mest garn fra Sandnes Garn.

– Det er vi stolte av, smiler Tjøtta.

Friskere farger

For en tid tilbake var plagg i fleece veldig populært. Nå er det status igjen å gå med håndlagde plagg.

Mange tradisjonelle oppskrifter er fortsatt er i vinden som for eksempel Marius-genseren. Det ser ut til at den går aldri av moten.

En tid har det vært mye duse naturfarger. Disse er fortsatt populære, men nå har en også fått et godt innslag av friskere farger.

– Hvem er det som strikker?

– Det er fra helt unge jenter til bestemødre. Nå er det også noen menn som har tatt strikkepinnene fatt, forteller Tjøtta

Korona har gitt noen utfordringer når det gjelder å få tak i rågarn og strikkepinner av god kvalitet.

– Hva kjennetegner en strikkepinne av god kvalitet?

– Det er at den er av et godt materiale som gjør at garnet glir lett.

Anny gleder seg til at de kan dra på messer igjen. Det er der de finner litt spesielle ting, får ny informasjon og impulser og prater med likesinnede.

– Jeg synes det er gildt den dag i dag å drive garn-butikk, men jeg har kanskje selv hatt det litt for travelt det siste året, sier hun.

Bildetekst hovedbilde: Korona har gjort at mange har fått god tid til å strikke. Derfor er det travle dager i Idéstova på Bryne for Randi Irene Ueland, Tone Rasmussen, Karianne Aarsland og Anny Tjøtta. (Ikke tilstede: Pula Selliken og Hanna Haaland.