Kvalitet og ryddighet for snekkermesteren på Tjøtta

«Treskoposten» kaller han det. Et godt rykte er den beste markedsføringen for Oddbjørn Tjøtta som trives godt mellom sagflis og høvelspon i snekkerverksted på Tjøtta.

Ryddigere snekkerverksted har vi i Næring på Jæren aldri opplevd. Det er ikke en sagflis som ligger feil når vi kommer på besøk. Ute er det også ryddig og pent.

– Det kan jo ikke stå en masse rot her når kundene kommer på besøk, smiler Tjøtta og byr på en kaffekopp.

Snekkerverkstedet er en ombygd løe som hørte til på småbruket Oddbjørn vokste opp på. Denne har han bygd om planke for planke og i dag er det lite som ligner på en gammel løe.

I 1.etasje har han en liten utstilling og rom for overflatebehandling. I 2.etasje står det ulike maskiner til bruk i produksjonen.

Hobbyen ble til firma

Nå er det 24 år siden han la hammeren på hylla som frilanstømrer, mest for Vikevåg hus, og satset for fullt på snekkerverkstedet.

– På kveldstid laget jeg dører til skråskap for firmaene Coop og Neumann bygg. Etter hvert tok det så mye tid at jeg måtte gjøre et valg.

– Følte du noen risiko med å starte for deg selv?

– Nei. Kona hadde sikker jobb og jeg hadde oppdrag for et halvt år framover da jeg startet. Gikk det ikke bra, så kunne jeg begynne som tømrer igjen.

Men det var mye arbeid for Oddbjørn i starten. Både kvelder og helger gikk med, og mye av overskuddet ble investert i maskiner.

– De fem første årene tok jeg meg ikke fri til å ta skikkelig ferie, forteller Tjøtta.

Ingen dager er like når en driver for seg selv og står for alt fra kontakt med kundene til planlegging og produksjon, forteller Oddbjørn Tjøtta.

En kjekk prosess

Det er ikke noe prangende skilt på bygget til Oddbjørn. Kun et lite skilt viser at du har kommet til rett adresse. På firmabilen har han ikke noe telefonnummer. Det gode rykte har gitt et jevnt og godt tilsig med oppdrag.

I starten var mye skråskap han laget. I dag går mest av kvalitetskjøkken som er spesialtilpasset på mål, form og farge. Til og med innredningen i skuffene lager han i heltre om ønskelig. I tillegg produserer han garderober, baderoms-innredning og hyller.

Oddbjørn har nok å gjøre. Spesielt i slutten av fjoråret kom det inn mange bestillinger.

– Flesteparten av kundene mine er godt voksne. Noen kommer igjen flere ganger og det hender at barna også blir kunder etter hvert. Mye av gleden med arbeidet er det å være tett på kunden.

Tjøtta synes det er en gild prosess å gjøre alt fra å planlegge til at produktet står ferdig på plass. Ingen arbeidsdager er like og arbeidet er veldig variert. Skaperglede og mestringsfølelse er det mye av i jobben.

– Og så møter jeg så utrolig mange greie folk. Å ha den kontakten med kundene som jeg har, det gjør at det ikke blir ensomt selv om jeg er alene i firmaet, sier han og legger til at det er ikke for alle å jobbe for seg selv.

– Blir det mye dyrere med et spesiallaget kjøkken?

– Klart det blir dyrere med et spesialtilpasset kjøkken. De fleste kjøkken jeg lager ligger på mellom 100 til 200 tusen utenom hvitevarer.

– Har du aldri tenkt på å ansette flere folk?

– Nei, da måtte jeg jobbet på en annen måte og drevet med mer markedsføring. I en periode hadde jeg en som jobbet som frilansmontør. Men han likte ikke så godt å jobbe alene, så han sluttet etter fem år. Jeg kunne gått hatt en frilansmontør igjen, sier Oddbjørn.

Han får hjelp av kunden dersom han skal ha på plass litt tunge ting. I tillegg får han litt hjelp av dattera og sønnen. Kona tegner produktene på data og fakturerer.

– Jeg har ikke webside. Det er nesten for galt når vi er i 2021. Men nå har kona sagt hun skal lage en hjemmeside, smiler Oddbjørn.

Bildetekst hovedbilde: Oddbjørn Tjøtta har drevet sitt eget snekkerverksted på Tjøtta i 24 år i den ombygde låven til småbruket der han vokste opp.