Hovedhuset på Nilsgarden fikk nytt liv

Om vinteren hang det istapper ned fra spikerne på det uisolerte loftet. I kjelleren var det jordgulv og en gammel brønn. Det gamle huset var rivningsklart. Sissel Rodal elsker å bevare gamle ting, og så bare muligheter da hun var på visning.

– Huset så ikke bra ut. De fleste av de 30 på interesselista var nok mest interessert i utsikten fra tomta på Anda og hadde tenkt å rive huset fra 1870, forteller Sissel Rodal.

Nå er det 11 år siden familien Rodal snudde seg rundt i en bråvending da de oppdaget annonsen til det nedlagte gårdsbruket ved Postvegen, ikke langt fra Klepp Stasjon. Visningen hadde vært og de fikk kjapt lov til å komme på en privat visning. Familien stod ellers klar til å dra på ferie til Danmark.

– Vi la raskt inn et bud og fikk tilslaget uten budrunde. Huset ble kjøpt på en torsdag. På fredagen reiste vi på ferie til Danmark. Mannen min, Geir Magne, var ikke oppe og så på huset engang. Han stolte på meg, smiler Sissel.

De var nettopp ferdige med å pusse opp huset sitt på Riskjell i Kleppe. Målet hadde imidlertid lenge vært å få tak i noe mer landlig.

– Mens vi var på ferie reiste far, som hadde hjulpet oss mye med oppussingen på Riskjell, opp og kikket på huset vi hadde kjøpt. Etterpå sov han ikke på tre netter, ler Sissel. Faren har for øvrig også vært til god hjelp på dette huset.

Fant gamle bilder på biblioteket

Familien Rodal ønsket å tilbakeføre huset i gammel stil og ta vare på mest mulig. På biblioteket fant de gamle bilder de kunne gå ut fra.

– Folk fra Grude Bygg sjekket konstruksjonen. De mente tømmeret var godt og at huset kunne stå i 100 år til. Det var det nyeste trevirket som var mest råttent.

Selv tok de det meste av oppussingen innvendig og reiv kledningen utvendig. Isoleringen av høy og jord ble byttet ut. Kjelleren ble gravd ut og innredet på ny.

Grude Bygg fikk tak i gamle teglpanner og fikset taket, de kledde huset utvendig og satte inn nye vinduer. Borsheim lødde utvendige trapper av solide steiner fra tomta.

– I starten bodde vi på vaskerommet. Det var ganske intenst, mimrer Sissel.

De siste årene har de senket skuldrene og ikke gjort så mye. De erkjenner at huset er et livslangt prosjekt de neppe noen gang vil bli helt ferdige med.

Rolige og lyse naturfarger

Nå er interiørtrenden sterke farger og gjerne mørke toner. Sissel kaster seg ikke på den.

– Jeg er ikke opptatt av trender. Et hjem skal speile din personlighet. Det er lyse naturtoner jeg trives med. Mange farger gjør meg stresset. Jeg er glad i naturen og drar gjerne naturmaterialer inn i huset.

Tre ganger har magasinet Lev landlig laget reportasjer fra familien Rodal sitt hus. Sissel legger også ut mange bilder på Instagram og får god respons.

– Jeg har alltid hatt interesse for interiør og det å ta vare på gamle ting. Tidlig var jeg med far min, fikset ting og pusset opp gamle møbler. Inspirasjon fant jeg i interiør-magasiner. Nå får jeg tips og ideer fra hele verden av det andre legger ut på nettet, forteller Sissel som er opptatt av at huset skal være et hjem som skal brukes og ikke noen utstilling.

En del av Melkeruta

Ved hovedhuset ligger i tillegg til løa en gammel smie. For noen år siden etablerte Sissel en liten butikk i den der hun solgte gamle ting. Butikken ble en del av det i Klepp som gikk under navnet Melkeruta. Melkeruta bestod av flere små bedrifter og hobby-bedrifter. De holdt åpent samme dag og folk kunne reise fra gard til gard.

– Vi anbefalte hverandre. For meg var det en utvidet hobby og jeg traff mange kjekke folk i de seks årene vi holdt på, forteller hun.

Dersom du som leser søker mer inspirasjon og har lyst til å se flere bilder, da kan du besøke Nilsgarden på Instagram.

Bildegalleri: Noen nye og gamle bilder