Youtube-misjonæren

Inge Magnus Vasvik har 11 millioner visninger på Youtube. Det er ikke mindre enn utrolig til å være en ivrig og entusiastisk pensjonist fra Kåsen.

  • Navn: Inge Magnus Vasvik
  • Alder: 63
  • Bosted: Kåsen
  • Stilling: pensjonist/videoskaper, driver og eier Vasvik Media
  • Sivilstatus: gift, to barn

Først litt statistikk. Inge Magnus Vasvik har lagt ut rundt 3 400 videoer på Youtube. Her uke har han cirka 100 000 avspillinger på Youtube og 15-30 000 avspillinger på Facebook.

Cirka 700 nye abonnenter legges til på Youtube hver måned. Nå har han passert 21 000 abonnenter der. I løpet av ett år hadde Vasvik fire millioner avspillinger. Det spilles av 45 000 timer i måneden på Youtube-kanalen. Det er store tall!

– Jeg forsøker å legge ut en ny avspilling hver morgen på Facebook og Youtube. Det er viktig å være konsistent, smiler Vasvik.

Det som tidligere var en hobby, har nå blitt en fulltidsbeskjeftigelse. Vasvik er en AFP-pensjonist utenom det vanlige. Den entusiastiske og smilende brynebuen har dagene fulle av gjøremål.

I loftsrommet på Kåsen står det åtte videokameraer på rekke og rad. En kraftig datamaskin og to store dataskjermer brukes til redigering. En mobil-krane er kjøpt inn for å gjøre video-opptakene enda bedre. Nå drømmer Vasvik om en digital miksepult for lyd.

På bordet, i hyllene og på loftet ligger det mengder av video- og lydopptak som skal digitaliseres.

Videomisjonær

Men det er ikke videosnutter om seg selv eller fancy hobbyer Vasvik publiserer. Han er en video-misjonær i ordets rette forstand. Land og strand farter han rundt og tar opp kristne taler, sang og musikk på bedehusmøter, kristne stevner og konserter.

– Jeg var 15 år gammel da jeg gjorde det første lydopptaket med en enkel kassettspiller. Så fikk jeg tak i en skikkelig lydopptaker og kvaliteten ble bedre. Jeg er opptatt av at det skal være kvalitet på det jeg gjør, understreker Vasvik.

I starten var han med bestefar sin, Matias Vasvik, på møter og gjorde opptak av når han talte. Etter møtene tok han opp bestilling på talekassetter. Kopier laget han i begynnelsen på en dobbel kassettspiller.

– Jeg hadde en nød hele tiden. Dette måtte andre få høre! Jeg tok opp bestillingslister på møtene av cd og dvd-er på møtene helt fram til 2015.

Umistelige opptak

I dag har han langt over 1000 lydopptak fordelt på 160 forkynnere liggende. En god del er lagt ut til avspilling på en egen hjemmeside: www.vasvikmedia.no. Målet er å digitalisere alt.

– Du får ikke lyst til å bare kaste alle de gamle opptakene?

– Å nei, nei. De er umistelige. Så fantastiske! Jeg brenner for innholdet og kan høre de om og om igjen, smiler han.

Vasvik har prøvd og feilet med lyd- og videoopptak i et helt liv. Det han produserer i dag er av så god kvalitet at han har tatt oppdrag for sangfestivalen Evangeliske Sanger i Sør og levert videoer til en dobbel dvd for arrangementet. Han har filmet alt som P7 ukentlig ar sendt på en kristen TV-kanal i 10 år.


I en årrekke trykket han opp CD-er for bestilling etter møtene.

Frivillige hjelper til

– I 2009 tok jeg opp 120 000 i lån og kjøpte to videokameraer. Så måtte jeg ha flere for å kunne filme fra ulike vinkler samtidig. Nå bruker jeg alltid fem kameraer når jeg gjør TV-opptak.

Med seg til å styre kameraene har han 15 frivillige som han har lært opp. De bor på forskjellige kanter av landet og stiller opp der det trengs. Vasvik er helt avhengig av å ha med disse frivillige hjelperne.

Faren, Trygve Vasvik var også med og hjalp til fram til han var 91 år.

– Men tjener du noe på virksomheten?

– Nei, det er lite. Jeg kunne lagt inn reklame på Youtube, men det er så irriterende med reklame og jeg tjener så lite på det. Jeg er AFP-pensjonist og har min pensjon, men utstyret er dyrt, så jeg trenger midler til investeringer. Det er seks stykker som har valgt å støtte meg med et fast beløp hver måned slik at jeg kan holde det gående. Ellers så tjener jeg litt på noen oppdrag utenom det jeg gjør for P7. Og så får jeg også en del frivillige gavebeløp fra personer som vil støtte arbeidet.

– Men jeg gjør ikke dette for å tjene penger. Jeg ivrer for at flere skal høre om Jesus, understreker Inge Magnus.

Får mange gode tilbakemeldinger

I tillegg til at mange ser videoene, får Vasvik tusenvis av «likes» og gode tilbakemeldinger i kommentarfeltene. Det er veldig inspirerende.

– Jeg skulle hatt hjelp til å administrere sidene og følge opp kommentarer. Men jeg har prioritert å få med frivillige til å filme.

Vasvik bruker mange timer på redigering slik at lyd og lys er helt topp på opptakene han legger ut.

Når han skal gjøre et opptak på et møte, stiller han gjerne opp fire timer før for å rigge til kameraer og lys.

– Jeg synes det er et privilegium å drive med dette. Det er så kjekt å treffe så mange hyggelige folk. Mange spør om de kan bruke opptakene i husgrupper og på møter, og kristne radiokanaler vil sende opptak i deres programmer. Jeg sier ja til alt. Det er bare kjekt at mange vil bruke det jeg lager.


Store mengder med gamle opptak ligger klar til digitalisering.

Landets største talerstol

– Både far din og bestefar din var kjente predikanter. Fikk du ikke lyst til å bli en predikant selv?

– Jeg har aldri kjent på det. Likevel er det noen som sier at jeg har landets største talerstol, smiler Vasvik.

Han er også engasjert i BioCosmos med å drifte deres Youtube-kanal, lage videoer og som oversetter.

– Jeg har vært interessert i intelligent design lenge, og var blant annet på den Europeiske Skapelseskonferansen i Sverige i 2003. Ingen kode blir til av seg selv over lang tid slik evolusjonistene hevder, men intelligens må til. En ser Guds signatur i DNA-molekylet som vi alle har i cellekjernen i kroppene våre. Darwins teori sliter godt i disse tider som vi avdekker kompleksiteten på molekylnivået. Det er en fryd å lese «Signature in the Cell» av Stephen Meyer som har vært med fra starten av i Intelligent Design bevegelsen, ivrer Vasvik.

– Fortell litt om barndommen din.

– Far var med i styret til Saron bedehus i 30 år. Mor var pianist og vi gikk på alle møtene. Vi var også det som kalles et predikanthjem. Når predikanter reiste rundt og talte på bedehus, overnattet de ofte hos oss. Jeg elsket å sitte å høre på samtalene som utspant seg da vi hadde besøk.

– Min store interesse var en modelltogbane. Jeg hadde en svær «modul» i peisestuen hos mine foreldre. Den var på cirka 2×5 meter. Jeg lagde fjell av isopor, tuneller og hus og hadde mange tog, vogner og sporveksler og mange knapper for å styre alt sammen. Jeg og en kamerat holdt på med dette i mange år.

– Da jeg gikk på ungdomsskolen så likte jeg godt å gå på biblioteket å låne bøker som handlet om 2. verdenskrig. Jeg kunne lese til klokka to-tre om natta og har sikkert lest 100 bøker om emnet. Ellers så var det svømming og tennis jeg drev på med.

– Hva jobbet far og mor med?

– Far var opprinnelig frisør og mor var hjemmeværende. Far ble sliten av frisøryrket og fikk jobb med å lage reklamemateriell, film og ta bilder, først hos Brøyt.

– Nevn tre ord som beskriver deg?

– Nysgjerrig, utadvendt og godt humør.

– Hvilken utdannelse tok du?

– Jeg er utdannet svakstrøm-ingeniør. Først to år på yrkesskole, deretter ingeniørutdannelse på Stavanger Teknisk skole pluss ett år i industriell elektronikk i Grimstad.

– Velg deg et annet yrke?

– Jeg vet ikke hva det skulle vært. Jeg er interessert i så mange ting. Det var litt tilfeldig at jeg ble svakstrøms-ingeniør.

– Hva liker du å gjøre på fritiden?

– Å ta opp video og redigere er altoppslukende. En livsstil. Jeg har fullt opp med dette.

– Hva kobler du av med?

– Jeg går tur minst tre ganger i uka sammen med venner og kona, i Sandtangen eller andre steder. Og så liker jeg å lese kristne bøker.

– Hva er dine sterke sider?

– Jeg er en god lytter, er praktisk anlagt og veldig sosial. Og så har jeg et godt sovehjerte.

– Når du har ferie, hvor går turen?

– Israel er øverst på ønskelisten. Der har jeg vært flere ganger. Ellers blir det mange kristne stevner om sommeren. Jeg elsker stevner. Det var på et slikt stevne jeg møtte kona.

– Hva gjør deg sint?

– Det er mye sensur. Toleranse går bare en vei i dag.

– Er det noe du brenner for?

– At Jesus skal bli «stor» for folk. Det finnes så mange motløse ungdommer. Å være kristen er ikke et kjedelig liv. Livet er stint av mening for en kristen.

– Hva gjør deg glad?

– Å være sammen med familien. Det er et rikt, rikt fellesskap.

Bildetekst hovedbilde: Inge Magnus Vasvik bruker enormt mye tid til redigering. Han legger vekt på kvalitet. Hver dag publiseres nye videosnutter på Youtube eller Facebook.