Fra Bryne til Meheba med medisinsk hjelp

Når Steinar Taksdal ikke behandler kreftsyke nordmenn står han som regel midt mellom 20 000 flykninger i Zambia og underviser helsepersonell i behandlingsmetoder. Den lille organisasjonen Brave Heart som jærbuen er en del av driver egen klinikk, barnehjem og hjelper barn og unge med skolepenger.

Min jobb:

  • Navn: Steinar Taksdal
  • Yrke: Kreftlege
  • Utdannelse: Medisinsk embedseksamen. Mastergrad i folkehelse og tropemedisin
  • Alder: 45

Vi har slått oss ned ved kafébordet i kjøpesenteret Jærhagen, langt fra giftslanger, malariamygg, støy, søppel og sultne, syke og traumatiserte mennesker. Steinar Taksdal kjenner godt kontrastene.

Kreftlege Steinar Taksdal ivrer for å bedre forholdene til flyktningene i flyktningeleiren Meheba i Zambia.

Litt flåsete sagt er han en omreisende i nød og elendighet. Fra verdens rikeste land til fattige Zambia.

Til daglig er han kreftlege ved Stavanger Universitetssykehus SUS. På fritiden er han opptatt av arbeid med den lille bistands-organisasjonen Brave Heart. Han er med i styret og bidrar praktisk med sin medisinske kompetanse.

Mange kjenner nok Steinar Taksdal fra de fem årene som allmennlege i Klepp.

Kan redde et menneske for 15 kroner

Forestill deg at du den ene dagen jobber i et av verdens mest moderne sykehus med alle tilgjengelige hjelpemidler og medisiner. Neste dag sitter du i en stråhytte og skal forsøke å redde livet til et menneske med noen enkle redskaper.

Det er bruddstykker fra Steinar sin hverdag. Som lege har han orkesterplass til livet på både godt og vondt.

– I Norge bruker vi ofte dyre kreftmedisiner som gjerne bare er med på å forlenge livet litt. I Afrika er hjernemalaria veldig utbredt. En kur som kan redde et menneske som har fått malaria koster kun 15 kroner. Men dette er et paradoks jeg er nødt til å skyve fra meg og ikke tenke på, sier Taksdal.

Normalt bruker han ferier, avspasering og permisjon uten lønn på en til to turer i året til Meheba flyktningeleir. I år har reiseaktiviteten naturligvis opphørt på grunn av pandemien.

– Organisasjonen vår lider under denne situasjonen. Vi har mistet flere privatfolk og bedrifter som givere. Det er vanskelig å inspirere til fortsatt innsats når vi ikke kan være der nede og rapportere fra arbeidet. I tillegg har en veldig prisstigning i Zambia under pandemien gjort arbeidet dyrere.

– Om ikke situasjonen bedrer seg så må vi vurdere å redusere virksomheten og si opp ansatte. Håpet er at noen nye vil komme til og bli engasjert for arbeidet vårt, sier Taksdal.

Oversiktsbilde av barnehjemmet og klinikken for medisinsk hjelp som stiftelsen Brave Heart driver.

Samlet flasker for å hjelpe

Stephen Kaumba heter en kongolesisk flykning som kom til Norge fra Meheba flyktningeleir i 2010.

– Han bestemte seg for at når han kom til et bedre land skulle han ikke glemme menneskene der han kom fra. Han begynte å samle flasker for å få penger som han kunne sende for å hjelpe ungdommer med å få skolegang. Dette er veldig spesielt og unikt, for mange flykninger som kommer til Norge velger å legge sin tidligere situasjon bak seg, forteller Taksdal.

I 2012 startet Kaumba sammen med en norsk sykepleier opp stiftelsen Brave Heart og Kaumba er i dag ansatt som daglig leder i en deltidsstilling. Et barnehjem for 20 barn og en klinikk ble bygget i tilknytning til flyktningeleiren. I tillegg støtter organisasjonen 200 elever fast med skolepenger.

Omsetningen til stiftelsen er på rundt tre millioner kroner.

– Vi bruker mindre enn 10 prosent av midlene på administrasjon. Når vi drar ned dit så betaler vi som reiser alt selv, flyreise, mat, ja til og med opphold i gjestehuset, forteller Taksdal.

Flykningene i Meheba kommer fra konfliktområdene i Kongo, Rwanda, Burundi og Somalia. De har blitt værende i flyktningeleiren og den betraktes nå nærmest som en fast bosetning.

Steinar Taksdal er normalt minst på en tur til flyktningeleiren for å undervise helsepersonell og gi medisinsk hjelp til flyktninger.

Meningsfylt, men ikke uten risiko

– Hva er det som driver deg til dette enorme engasjementet?

– Jeg vokste opp med en mor som hadde vært misjonær i Etiopia og lærte at vi må hjelpe de svake i samfunnet. Og så er det kjekt og meningsfylt å være med på å gjøre en forskjell. Selv om det er mange tragiske skjebner, mange kvinner som er blitt utsatt for voldtekt og mange som har blitt mishandlet og torturert, så møter jeg også mye glede, spesielt hos barn. Det er fantastisk å oppleve.

–Og så har jeg alltid likt å reise og treffe mennesker fra andre kulturer, sier Taksdal.

Det er ikke uten risiko at han arbeider i flyktningeleiren. For å unngå malaria tar han forebyggende medisin. Men i tillegg til malaria florerer det av andre sykdommer som for eksempel lungebetennelse, mage- og tarmsykdommer.

Faglig spennende

– Hva gir arbeidet som lege i Norge deg?

– Å jobbe som kreftlege er faglig spennende og det skjer mye forskning på dette området for å finne bedre behandlingsformer. Som lege kommer du også tett på folk og ingen dager er like.

– Og så jobber jeg i en fantastisk avdeling. Hver jul arrangerer de ansatte en basar til inntekt for bistands-prosjektet, legger han til.

– Vil du anbefale andre å bli lege?

Taksdal tar en tenkepause.

– Ja, jeg vil anbefale det. Men det er veldig viktig med god veiledning slik at en forstår hva det innebærer.

– Hva ville du ha valgt om du skulle gjort noe annet?

– Jeg hadde en drøm om å bli sportsjournalist, smiler Taksdal. Eller så ville jeg jobbet med noe mer rettet direkte mot bistand, for eksempel rådgiver i NORAD.

Ønsker du å vite mer om Brave Heart kan du besøke nettsiden www.brave-heart.org eller kontakte Steinar Taksdal.

Bildetekst hovedbilde: Åtte av de 20 barna som bor på barnehjemmet til stiftelsen.