Velkommen til Mazak-land

Det går i hundre for Reidar Kverneland i Ravema AS. Oppgangstidene i jærindustrien slår svært godt ut for verktøy- og maskinleverandøren.

På Jæren står det mellom 300 til 400 CNC Mazak maskiner og jobber for fullt. Bare rundt hovedgata på Håland industriområde finnes det cirka 100 av dem. Og når en slik maskin koster mellom 1 til 12 millioner kan du selv regne på hva verdien totalt ligger på. Det er ikke et lite beløp vi snakker om.

– Selv har jeg solgt maskiner for over 1,3 milliarder. Men det er selvsagt over mange år, smiler Reidar Kverneland som er fødd og oppvokst i jærindustrien. Det var oldefaren som startet Kverneland Plogfabrikk.

Mye takket være entusiasmen til Kverneland har Mazak fått et godt grep om maskineringsmaskin-markedet på Jæren.

– Jeg har salg av maskiner som livsstil, hobby og alt. Det er «grævla gildt». Jeg er en type som alltid må ha noe å henge fingrene i. Setter jeg meg foran TV-en så sovner jeg fort, smiler han.

Arnstein Nilsen viser fram «sjokoladeautomaten» de har plassert ved inngangsdøren til Ravema. Her kan kunder komme til alle tider på døgnet og kjøpe verktøy til CNC-maskinene. 460 ulike verktøy er plassert i automaten.

I år vil Ravemas avdeling på Jæren omsette for over 100 millioner.

– Vi har brukt de dårlige tidene til å så og pløye. Nå kan vi høste. Det vil alltid gå opp og ned, understreker Kverneland som har hatt ansvar for et område helt fra Bergen til Arendal. Nå får de imidlertid på plass en ny mann i Bergen.

Unik industri på Jæren

Det er få som kjenner jærindustrien så godt som Reidar.

– Vi har en unik maskinerings-industri her på Jæren. Det finnes ingen steder i landet som har den kompetansen innen dette feltet som vi har. Og det er ingen plass i verden det står så tett med avanserte maskineringsmaskiner.

– I tillegg er samarbeidet mellom konkurrentene på Jæren fantastisk godt. Det gode samarbeidet gjør at vi er konkurransedyktige på det internasjonale markedet.

– Det hjelper også bra på at en norske krona er historisk svak for tiden, legger han til.

(Saken fortsetter under annonsen)

Industri 4.0 kommer fort

– Hva mener du blir utfordringen for industrien framover?

– De som jobber der må være snartenkte og klar for å omstille seg raskt. Før oljenedturen hadde industrien det kanskje for godt og vi ble «late og feite». Nå er det en helt annen holdning. Nå tenker en hele tide på hva en kan gjøre smartere, hvordan en kan effektivisere og hvor en kan kutte kostnader. Det har vi lært av oljenedturen. I tillegg er det større fokus på eksport.

– Men spør du meg så varte oljenedturen litt for lenge. Det ble underinvestert i maskinparken. Den ble dårlig vedlikeholdt og noe ble foreldet. Dermed er det nå et stort investeringsbehov innen dette området. I tillegg mistet mange bedrifter godt kvalifiserte ansatte som forsvant til andre næringer. Det tar tid å få disse tilbake.

– Hva må jærindustrien bli flinkere til?

– Vi må få flere bein å stå på. Nå er vi for avhengige av olje- og gassnæringen. Og så må vi henge med i teknologiutviklingen. Det skjer så fort nå. Industri 4.0 vil komme raskere enn vi tror på alle områder, understreker Kverneland.

Bildetekst hovedbilde: Reidar Kverneland i Ravema AS ønsker å sette opp en stor digital tavle ved inngangsporten av Håland industriområde som viser hvor alle Mazak CNC-maskinene står og arbeider. Foreløpig har han ikke fått svar fra Statens Vegvesen.

Legg igjen en kommentar