Tryggheim satser på ungdomsbedrifter

19 ungdomsbedrifter engasjerer 70 elever ved Tryggheim Videregående skole på Nærbø. Det er mest i Rogaland.

Næring på Jæren møter en fornøyd gjeng fra ungdomsbedrift-satsingen ved Tryggheim videregående skole i et av opplæringsbyggene. Satsingen har gitt resultater i form av flere søkere, mer motiverte elever og en kjekkere hverdag for lærerne.

– Vi ser at elevene blomstrer på en helt annen måte. Det er mange som får en opptur gjennom denne måten å arbeide på. Og som lærer har jeg aldri hatt det så gøy som nå, smiler Knut Handeland.

– Da vi valgte å satse på ungdomsbedrifter og entreprenørskapsfaget istedenfor tradisjonelle økonomifag økte interessen for å søke skoleplass ved Tryggheim, fortelle Henrik Foss.

Møbler og interiør i tre

De tre elevene i ungdomsbedriften THRE, Dag Bjarne Carlsen, Johannes Time Bø og Gabriel Sikveland, har virkelig stått på for å få gang på bedriften som produserer alt fra lysestaker til møbler i tre.

Så langt er fortjenesten på 8000 kroner. 2000 har blitt brukt til materialer og andre kostnader. I tillegg har de vunnet 3000 kroner i ulike konkurranser. I høst vant de 1. premien i en konkurranse for ungdomsbedrifter ved Gründerarena på Bryne.

De har ulike rolle. En er økonomisjef, en er markedsansvarlig og en er daglig leder. Og alle tar sin tørn ved dreiebenken for å produsere opp nok produkter til salg.

– Vi har solgt bra, så vi måtte sette opp prisen. Det er mye arbeid. Vi måtte ha noe igjen for å stå mange timer ved dreiebenken, forteller de som alle går på påbygg.

Produktene får de solgt på en salgsmesse som skolen arrangerer og gjennom en nettbutikk som elevbedrift-organisasjonen administrerer.

De tre går siste året på videregående.

– Frister det å starte for seg selv når dere blir voksne?

– Absolutt, det gjør det.

Oppstart og oppløsning av firma

Gjennom ungdomsbedrift-metoden lærer eleven alt fra å komme fram til en ide, registrere seg i Brønnøysundregisteret, produsere produkter, salg og økonomi til det å oppløse selskapet. Læringen er praktisk og konkret.

– Skolen må bidra til et arbeidsliv i omstilling. Oljealderen varer ikke evig. Statistikk viser at det er 50% større sjanse for at elevene som har startet elevbedrift på skolen også starter egen bedrift etter de er ferdig med skolegangen, sier lærer Henrik Foss.

Foreløpig brukes ungdomsbedrift-pedagogikken på elektro, byggteknikk og studiespesialisering, men det kan hende det blir ungdomsbedrifter på Helse og oppvekst etter hvert, forteller Henrik Foss.

Bildetekst: Elevene Gabriel Sikveland, Dag Bjarne Carlsen og Johannes Time Bø fra ungdomsbedriften THRE på Tryggheim har vunnet flere priser for sitt konsept. I tillegg er salget av produktene bra. Her sammen med lærerne Knut Handeland og Henrik Foss.

Legg igjen en kommentar