Trenerdrømmen

  • Tett på: Preben Gausland Stangeland
  • Alder: 23
  • Bosted: Klepp
  • Sivilstand: Singel
  • Aktuell: Vant Pølseprisen i 2018 for sitt engasjement som trener i Klepp IL.

Preben Stangeland lever og ånder for fotball. Drømmen er at han en dag skal kunne leve av trenergjerningen.

Vårsola smiler inn over Klepp Stadion når vi treffer Preben på Klepp Stadion, i full gang med å innta dagens middag.

Og her på stadion, i det flotte tribunebygget, er han nesten fast inventar.

– Jeg liker å være her. Her er masse «fine» folk og goe drøs, smiler Preben som er oppvokst kun et lite steinkast fra stadion.

Hele familien har vært engasjert i idrettslaget. Selv har han spilt fotball i Klepp siden han var liten. Nå er han midtbanespiller på A-laget samtidig som han er engasjert som trener for en rekke lag.

Bitt av trenerbasillen

Trener-gjerningen begynte for fire år siden da treneren på laget til lillebroren sluttet. Preben tok over og laget vant gull i den påfølgende sommerturneringen i Danmark.

– Det var veldig kjekt. Jeg fikk en sterk mersmak, forteller Preben som kjente på at han trivdes i trener-rollen.

Siden har det bokstavelig talt ballet på seg. I år er han engasjert som trener for mange lag. Han er assistenttrener for Klepp Kvinner Elite, er trener for Klepp sitt utviklingsprosjekt for jenter på Sandved og et hos Sandnes Ulf. Han er kretslagtrener for jente-13 og sonetrener for aldersbestemte jentelag.

På lørdager og søndager arrangerer han ekstratreninger på Klepp Stadion for både jenter og gutter som har lyst til å trene litt mer. I tillegg bidrar han som trener for en amerikansk organisasjon, ASAL- American Student Athletes Logistics, som samler sammen spillere fra hele verden for å få vist seg fram i Europa og her i Norden. I år stiller dette laget i Gothia Cup, Dana Cup og Norway Cup, samt en treningsleir som avholdes på Klepp Stadion i august.

Tidligere i år gjennomførte han UEFA B-lisens, et steg i trenerutdannelsen.

Kjekt med motiverte spillere

– Det blir nesten fotball hver dag. Du er ikke redd for å gå lei når det blir så mye?

– Nei, spesielt i år er det veldig kjekt. I alle gruppene jeg trener, virker spillerne så motiverte og har lyst til å bli bedre. Det er mye tyngre når jeg selv må motivere dem. Og så er det kjekt å få gode tilbakemeldinger, smiler Preben.

Han er i gang med lærerutdanning, der idrett selvfølgelig er en viktig del. En mastergrad i idrett/kroppsøving, og i tillegg matematikk, står på planen.

Preben kan gjerne tenke seg å arbeide fullt med fotball en gang i framtiden. Da er pedagogisk utdanning en god ballast å ha.

– Det er klart at det hadde vært en drøm å kunne levd av å være trener. Men det er langt fram og masse kunnskap å tilegne seg før den tid, mener han.

Fikk Pølseprisen

I fjor mottok han Pølseprisen som Idar Håland i Håland kjøtt deler ut på Klepp24 hvert år. Den går til folk som jobber med barn og unge. Og det betyr ikke noe om vedkommende har holdt på i kort tid.

Det er viktigste er at prisvinneren har et brennende engasjement som smitter av og fører til økt motivasjon og mestringsfølelse hos barn og unge.

Preben ble lurt inn i teltet der prisen skulle deles ut og visste ingen ting om hva som skulle skje på forhånd. Plutselig ble han ropt opp til scenen der statsminister og ordfører stod, og det var ikke fritt for at han ble noe forfjamset.

– Det kom som et lite sjokk, smiler han.

Prisutdeler Idar Håland håper Preben vil bidra i Klepp IL i mange år fremover.

– Han bryr seg om spillere i alle årsklasser og av alle ferdighetsnivåer. Han har lagt ned et enormt antall timer på stadion og er en utrolig viktig person i Klepp IL, sier Håland.

Leder i Klepp IL, Jarl Haugland, hadde i den sammenheng også mye godt å si om Preben.

– Han er et strålende eksempel på en ung idrettsutøver som engasjerer seg i trening og utvikling av barn og unge. Preben er en kjemperessurs for Klepp IL og nærmiljøet, og han er en de unge ser opp til og respekterer.

Elitetrener Olli Harder mener at Preben har hatt en utrolig positiv påvirkning på veldig mange spillere i Klepp.

– Hans energi, entusiasme og dedikasjon til trenergjerningen har gjort Klepp stadion til et herlig sted for alle som har gleden av å jobbe med Preben.

Høyere status for jentefotball

– Hva må til for å bli en topp fotballspiller, mener du?

– Det er først og fremst viktig at en synes det er fantastisk kjekt å spille fotball. Og så må du ha en indre driv og lyst til å lære. I tillegg så må en være villig til å ofre masse tid, og legge ned masse timer med kvalitativ trening. En må forstå hva som kreves av søvn, mat og restitusjon for å alltid kunne prestere under trening og kamp, sier Preben.

– Du har valgt å trene jentelag. Hvorfor det?

– I år har det egentlig bare blitt sånn. Etter å ha trent gutter 16-lag i tre år og hatt masse flotte opplevelser gjennom det, så er jeg i år egentlig bare involvert i jentelag gjennom Klepp Kvinner Elite.
Men det er veldig kjekt å trene jenter. De har en stor lyst til å lære, spesielt de gruppene som jeg har hatt med å gjøre nå i år har bestått av topp motiverte og flinke jentespillere.

Siden Klepp-damene er i eliten er det heller ikke fritt for at damelaget har høyere status i Klepp enn damelag i andre klubber. Og Klepp er den lokale spydspissen innen damefotball.

– Det er mye spennende som skjer i jentefotball for tiden. Så det er absolutt ikke feil å være med på noe som er på vei fram og opp, sier Preben.

Ingen snapping

– Når du er ute som trener for kretslag, sonelag og utviklingslag så snapper du vel opp talentene til Klepp?

– Nei, jeg er imot snapping. Vi er tjent med at andre klubber har gode aldersbestemte lag slik at lagene får god motstand å spille mot fra yngre år. Så kan heller de som ønsker det hospitere litt hos oss eller bli med på gjestetreninger. Når tiden er inne for å ta et steg opp et nivå, eller de trenger å komme til et bedre utviklingsmiljø ,så kan muligheten heller sees på.

– Mange slutter i ung alder. Hvordan kan en holde på ungdommene lenger innen fotball?

– Jeg tenker det gjelder å finne en balansegang og gi et tilbud til de som vil noe ekstra, samt å ta vare på de som driver med idrett mye fordi det er sosialt. Foreldrestøtten til laget, og ikke bare til barnet, er veldig viktig. Det betyr mye at foreldrene møter opp på kamper, turneringer og kanskje til og med på treninger i ny og ned. Jeg synes det ikke bare er treneren sitt ansvar å ta vare på spillergruppen, men også foreldrene må bidra med sitt fra yngre år, sier Preben.

Legg igjen en kommentar