Travle dager for Kays Betongsaging

Da Kay Magne Sirevåg startet firmaet for 23 år siden hadde han ikke noen spesiell interesse for betongsaging. Nå er bedriften hans et av de ledende i sin bransje i distriktet.

Det er full gass hos Kay Betongsaging AS. Pandemien har absolutt ikke lagt noen demper på aktiviteten. Telefonen kimer i ett.

– Jeg tar som regel over 100 telefoner i døgnet og det er i gjennomsnitt 10 befaringer i uka. Det er fryktelig travelt, men også vanvittig gildt, smiler Kay Magne Sirevåg.

Han er kjent for å alltid være på, til alle døgnets tider.

Da Olav Kvia og Asbjørn Skrettingland dyttet han i gang med å starte opp med betongsaging hadde han ingen tanker om at det skulle gå så godt og at han et par tiår etter skulle ha over 20 ansatte.

– Jeg er veldig takknemlig for at de hjalp meg i gang. Entreprenørbedriften Kvia AS er ennå en av mine største kunder, sier han.

Lett gjenkjennelig navn

Historien til Kay Betongsaging er kort fortalt slik. Kay Magne har fagbrev som betongarbeider. Han gikk lærling-tiden hos entreprenør Kvia AS. Da han jobbet i Rogaland Pelsdyrlag i Sirevåg fikk han telefon fra Olav Kvia. Kvia var lei av å vente i opptil en måned på firmaene som drev med betongsaging. Da stoppet arbeidet opp.

Olav og Kay Magne hadde fått en god tone da sistnevnte jobbet i entreprenørbedriften. Nå lurte Kvia på om ikke betongsaging var noe Kay Magne kunne starte opp med. Navnet hadde han allerede klart.

– Jeg var ikke enig i navnet. Men det ble slik, og navn og logo er jo lett gjenkjennelig, smiler Sirevåg.

Sent og tidlig

Kay Magne prioriterer arbeidet. Kundene kommer først. De ringer hele døgnet. Er det for eksempel en vannledning som har gått, så kan oppdraget ikke vente.

– Det er mye kjekkere å ha det travelt enn å ha for lite. Men jeg klarer ikke å holde på slik i 23 år til, understreker han.

Håpet er at sønnen Svein Arne som er ferdig med teknisk fagskole skal overta noe av ansvaret etter hvert.

Trivsel er viktig

Alt som har med betongsaging og gjøre lager støy. Derfor må betongsaging i bygg der folk jobber gjøres utenom arbeidstiden.

– De ansatte er vant med at kvelder og helger kan gå med til jobben. De er innstilt på det og positive til overtid. Likevel er det tydelig at de trives i jobben. Det er lite fravær og få som har sluttet. En av de ansatte har til og med fått sønnen og dattera med i bedriften. Det er veldig kjekt for meg å vite at de trives og samtidig som det er et stort ansvar å ha mange ansatte.

Betongsaging trenger en ikke lang utdannelse for å utføre, og samtidig tjener en ganske bra. Men det er viktig at den som jobber med dette er kreativ og løsningsorientert.

– I tillegg er det veldig viktig at vi gjør rent etter oss. Støv og slam er det en del av i jobben, sier Sirevåg.

Bedriften holder til i en av de gamle fabrikkbygningene til Brøyt på Håland. Det eier Sirevåg i lag med en kompis. 2.etasje og litt av hallen er leid ut til et annet firma.

Det beste utstyret

16 biler er fulle av utstyr. De er stort sett på veien hele tiden. Sirevåg er opptatt av å investere i topp utstyr. Han har den største asfaltsagen i Norge og trolig den eneste i distriktet som har en vaiersag som også bruke ved saging i fjell.  

Nå har han også investert i en georadar som gjør at han kan finne rør og ledninger som ligger skjult i betongveggene inntil 80 centimeter dypt.

– Det er et framskritt. Før hadde vi bare et utstyr som kunne se inntil 14 centimeter. Kunden sa gjerne at der lå ingenting i veggen og så saget vi av rør og ledninger. Georadaren er et dyrt verktøy, men den kan gjøre at vi blir foretrukket på noen jobber, sier Sirevåg.

De fleste kundene er i området fra Stavanger til Egersund. Men de har også tatt på seg oppdrag på Sørlandet og i Bergen. Rett før pandemien slo inn fikk de et oppdrag i Spania. Men grensene ble stengt før de skulle reise.

– Hvordan har det gått økonomisk?

– Vi har hatt god økonomi i alle år. Omsetningen har økt jevnt og trutt og vi har i gjennomsnitt ansatt en ny mann hvert år. Økningen har kommet av seg selv.

Også dette året har begynt godt. Men det er kort horisont på jobbene, så Kay Magne er litt spent på hvordan pandemien vil slå ut på lang sikt.

Bildetekst hovedbilde: Godt utstyr, rask respons og god service kjennetegner Kay Magne Sirevåg sitt betongsagingsfirma. Det har gitt en jevn og fin økning helt fra starten.