Tekstil-Vask Sør går for full maskin

– Det eksploderte. Vi doblet omsetningen på to år, forteller en travel Leiv Bjarte Mehus. Han er daglig leder for Tekstil-Vask Sør AS på Nærbø der vaskemaskinene går for fullt nå om dagene.

Grunnen til den sterke økningen er enkelt forklart. I 2017 ble vaskeriet til Alliance+ solgt til Tekstil-Vask AS fra Haugesund. Vaskeriet på Nærbø ble da et selvstendig selskap og ikke en avdeling av et stort renholds-selskap.

– Dette gjorde at vi fikk en helt annen posisjon i markedet, både overfor andre renholdselskaper og ikke minst industribedrifter i distriktet som daglig brukte andre renholdselskaper enn Alliance+, forteller Mehus.

Han og kunderådgiver Hanne Karin Bøe er veteranene i firmaet. Mehus var driftssjef på vaskeriet til Alliance+ før Tekstil-Vask i Haugesund kjøpte opp vaskeriet og etablerte Tekstil-Vask Sør AS og gav Mehus ansvaret med å styrke bedriften og konsentrere satsingen rundt vaskeriet.

– Jeg har en fantastisk interessant jobb. Fremtiden er ufattelig spennende i vaskeribransjen og det skjer forandringer hele tiden med tanke på miljøhensyn og vaskeprosesser med mer. Skal en henge med så er en nødt for å snu seg etter hva markedet forlanger og ikke minst hva det offentlige har av krav og forskrifter til et industrivaskeri, sier Mehus.

50 000 mopper i uka

Fem lastebiler kjører nå daglige ruter fra Nærbø til små og store bedrifter i hele Sør-Rogaland. Bilene er fulle av matter, mopper og arbeidstøy. På vaskeriet er det full fart med en to-skifts ordning på mandager og tirsdager og forlengede arbeidsdager om onsdag- og torsdagene. Lokalene og parkeringsplassen er full, men bedriften har ingen planer om å flytte.

– Vi har fortsatt kapasitet til å øke til en omsetning på rundt 18 til 20 millioner før vi må slå ut veggene, mener Mehus.

For tiden ligger omsetningen an til å nå cirka 13 millioner, noe som vil gi et resultat på pluss/minus 10 prosent. Vaskeriet har 16 ansatte er fordelt på 12 årsverk.

– Vi vasker cirka 50 000 mopper i uka og enorme mengder med matter, pluss arbeidstøy og kluter, forteller Mehus. Han viser oss rundt i det fullautomatiserte vaskeriet.

Torfinn Time har lang fartstid som sjåfør i Tekstil-Vask.

Nyskapende vaskeprosess

I 2013 brant vaskeriet til Alliance+. Det var hell i uhell og gjorde at det kom på plass et helt nytt bygg som ble bygd for vaskeridrift og nye vaskemaskiner. I dag regnes vaskeriet som et av de mest moderne i distriktet innenfor sitt segment.

Vaskerprosessen de bruker kalles Cool Chemistry basert på nyskapende bruk av kjemikalier og utstyr. Konseptet gjør det mulig å vaske tøy ved lavere temperaturer og med et vesentlig bedre vaskeresultat enn tidligere. Det gir lengre levetid på plaggene samtidig som det gir en miljøgevinst.

Vaskeriet tilbyr også sine større kunder både chipmerking og QR-koding av tøy. Dette gir full oversikt over plaggets historikk. Hvert plagg kan spores med tanke på antall vask, slitasje og reparasjoner. Dette gir kunden bedre mulighet til å styre innkjøp av arbeidsklær både med tanke på mengde og kvalitet.

Vaskeriet har også egen systue med egen ansatt syerske som reparerer alle typer plagg, merker og sorterer ut skadet tøy som det ikke lønner seg å reparere.

– Dette gir en enda mer bekymringsfri hverdag for kundene, sier en entusiastisk daglig leder.

Alle klær telles på ny og kontrolleres for skader før de registreres for utkjøring.

Fra Egersund til Randaberg, Karmøy og Stord

– Veksten ser bare ut til å fortsette fordi vi har et stadig tilsig av nye kunder. Vi har en liten og smidig organisasjon, noe som gjør at vi kan snu oss raskt. Kundene skal få kjapt svar fra oss og vi er konkurransedyktige på kvalitet og pris, sier Mehus som ikke har tenkt å pensjonere seg ennå. Han stortrives på vaskeriet og er full av arbeidslyst.

Han er på jobb klokka seks om morgenene hver dag for å starte anlegget.

– Noen rolig pensjonisttilværelse….nei, det er jeg ikke skapt for, sier Mehus bestemt. Det får vente til jeg kommer så langt. 

Familiebedriften Tekstil-Vask i Haugesund ble startet så tidlig som i 1949 og har 70-års jubileum i år. Det hele startet som et renseri og vaskeri for husmødre. Mye har forandret seg siden den tid. I dag, 70 år etter, har de et topp moderne vaskeri som tar alt fra store mengder sengetøy og tøyservietter til matter. Haugesund-bedriften har 14 ansatte og en omsetning på rundt 25 millioner.

Begge vaskeriene driver også med spesialvask av for eksempel hestedekke og ventilasjonspølser.

Bedriften i Haugesund hadde mange kunder sør for Bokafjorden. For å betjene disse kundene enda bedre kjøpte de opp vaskeriet til Alliance+ på Nærbø.

Begge Tekstil-Vask-bedriftene er partnere av Rent-gruppen som består av vaskerier av høy standard i hele Norge.

Bildetekst hovedbilde: Daglig leder Leiv Bjarte Mehus og kunderådgiver Hanne Karin Bøe er veteranene i vaskeriet på Nærbø. De opplever hektiske tider og et stadig tilsig av nye kunder.

Legg igjen en kommentar