Suksess med kvalitetsmat for hund og katt

Det som begynte i et lite hjørne hos Stubo på Varhaug har blitt til en betydelig grossistbedrift av hund- og kattemat til forhandlere over hele landet. Morene Produkter AS på Vigrestad har god vind i seilene.

Suksesshistorien til den lille bedriften på Vigrestad handler litt om tilfeldigheter og mye om god forretningssans. Og den handler om jærske verdier som å bygge stein på stein.

I dag, godt 20 år siden den spede begynnelsen, har Morene Produkter AS sju ansatte og rundt 60 millioner i omsetning. Overskuddet i fjor passerte 6 millioner, og pila peker fortsatt oppover.

I 2017 utvidet de lageret med et 1000 kvadratmeter stort tilbygg som er åtte meter høyt. Her er god plass til fortsatt utvikling.

Utfordrende bransje

99 prosent av omsetningen går til spesialbutikker for kjæledyr som er lokalisert over hele landet.

– De siste årene har det skjedd mye. Utenlandske kjeder kommer inn på markedet og prøver å kjøpe opp aktører, forteller daglig leder og gründer Karl Haugstad.

Derfor er bransjen mer utfordrende enn før. Og det gjelder å være på hogget for å beholde posisjonen eller å ta nye markedsandeler.

Litt tilfeldig

Karl Haugstad er sønn av Jakob Haugstad som startet opp Mors flatbrød-fabrikk på Vigrestad. Og minstemann i familien kunne fått seg en trygg jobb her. Men Karl hadde utferdstrang og tok seg utdannelse som journalist, diplomøkonom og pilot.

Han har vært i Libanon som FN-soldat, studert kriminologi og reist mye rundt om i verden og møtt nye kulturer og lært språk.

Etter noen år som flyinstruktør i USA måtte han finne på noe nytt da det ble vanskelig å få jobb innen den bransjen.

Som så mange andre hadde han kjøpte og lest Ivar S Løge sin perm, Importskolen. Det såg spennende ut å begynne med import. Og i 1998 begynte han litt forsiktig med import av utstyr til kjøkken, hage og landbruk. Han var tidlig på internett med produktene.

– Jeg har gjort mye løye opp igjennom årene og kan alt og ingenting, smiler Haugstad som landet på Jæren for godt igjen da han begynte egen bedrift.

Han importerte etter hvert en kompost-binge i plast. Det gikk ikke så bra siden kommunen begynte å samle inn komposten. Men av den samme leverandøren kjøpte han tilfeldigvis inn hundehus i plast.

– De solgte bra og endret retningen på alt. En må «follow the money», så jeg begynte å importere utstyr til kjæledyr, spesielt hundebur og fly-bur fra USA og Kina, forteller Haugstad.

Etter hvert fikk bedriften en leverandør-avtale med Felleskjøpet, noe som gav virkelig vind i seilene.

Atle Aksnes var Karl Haugstad sin første ansatte. Han trives godt og er der fortsatt. I dag har bedriften godt og vel sju årsverk.

Selger på kvalitet

– På ei messe i Stockholm var det en liten stand med en produsent fra Canada som laget kvalitetsfôr til hund og katt. Det fattet jeg interesse for fordi det var et annet konsept enn de andre som produserte slikt fôr. Dette fôret var «biologisk korrekt» og matchet med vårt jærske bondevett.

 Fôret var dyrere fordi det ikke var laget av pulver og mel, men av ekte råvarer som kjøtt, frukt og grønnsaker. Dette skulle vise seg å slå godt an.

Det ble etter hvert tungt å pakke utav de store konteinerne alene, så i 2008 ble Atle Aksnes den første ansatte. I dag har bedriften godt og vel sju årsverk.

Morene Produkter leverer fremdeles noe til Felleskjøpet, men har etablert seg som en stor leverandør til spesialbutikker for kjæledyr i hele landet.

– Hva tenker du om fremtiden for bedriften?

– Fremtiden blir neppe bare digital, slik noen tror. Det blir en blanding og det man på fint kaller omnikanaler, altså både óg. Jeg tror folk vil gå lei av gigantomani fra de store internettbutikkene og heller vil slå ring om faghandelen for å få god service og ha et levende lokalmiljø. Mennesker er sosiale vesener som har behov for å treffes, for eksempel på en markedsplass. Selv om vi alle er under, så må vi huske på at vi også er arbeidstakere. Da trenger vi lokale arbeidsplasser.

– Selv må vi følge godt med i timen for å beholde vår posisjon, sier Haugstad.

Hovedbilde: Morene Produkter AS på Vigrestad gjør det godt innen fôr til hund og katt og har utvidet lageret med et 1000 kvadratmeter stort tilbygg. Fra venstre Yonas Esak Bekru, Kristian Obrestad, Atle Aksnes, Karl Haugstad, John Aareskjold Tjøtta, Redwan Ebrahim Nurhusien. Line Albertsen Haaland var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Legg igjen en kommentar