Spesialbutikken Vaaland 1889 runder 130 år

Spesialbutikken Vaaland 1889 kan smykke seg med tittelen: Norges største øl-utsalg. Hos jubilanten finner du over 400 ulike sorter øl.  Butikken vil leve videre, men veteranen, Ola Vaaland, trapper forsiktig ned.

Ølutsalg i butikk, øl-avdeling på Vinmonopolet, tap av enerett på Ringnes-produkter, trend med øl-brygging hjemme. Vaaland 1889 har overlevd alt og runder dette året 130 år.

På kontoret sitter Ola Vaaland. Veteranen er ikke i butikken på fulltid lenger. Han har passert pensjonistalderen og har lenge vært på gang med å trappe ned. Men å slutte helt, det er han ikke klar for ennå.

– Det har vært utrolig kjekt å drive butikken. Når jeg passerer 70 skal jeg gi meg helt, sier Ola og håper Stian Ueland Varhaug som jobber i butikken for tiden vil overta når han slutter helt.

Fra egg til øl

Det er kanskje få som kjenner til at Vaaland-familiens bedriftshistorie startet med egg-salg i Oslo.

På slutten av 1800-tallet dro jærbuen Martin Vaaland helt til hovedstaden for å selge egg på torget der. Det var en tid der nordmenn ville ha norske produkter fremfor svenske. Og utrolig nok lønt det seg å ta den lange turen.

På den tiden gav folk matavfall til hønene. Kundene til Martin klaget på at eggene smakte sild.

For å unngå dette fikk Martin sine eggprodusenter til å merke eggene med nummer. Da kunne han spore opp hvilke leverandører som gav avfall fra sild til hønene.

– Han var kanskje den første i verden som startet med sporbarhet på varene, smiler Ola.

Siden har forretningsdriften tødsjet innom flere ulike kategorier før de overtok et engroslager for øl og startet øl-utsalg. Selv er Ola utdannet blomsterdekoratør.

Som regel i pluss

Vaaland er selv overrasket over at butikken har greidd å overleve så lenge og at nye kunder finner veien dit.

– Vi selger 160 000 liter øl i året. 70 prosent av omsetningen skjer fra butikken. Resten er leveranser til festivaler, lag og foreninger. En vanlig pub selger til sammenlikning rundt 20 000 liter, forteller han.

I fjor omsatte de for rundt 16 millioner. På det meste har de vært oppe i 19.

– Det er ingen gullgruve. Det er små marginer i vår bransje, legger han til.

Vaaland leverer øl og tappeutstyr rundt om i hele Rogaland. Til det har han to biler, tre tilhengere og en kjølehenger.

Ølsmaking på møterommet

Vaaland har bevilling og arrangerer ølsmaking for bedrifter og lag på møterommet over butikken. Der har han også lov å servere øl med høyere alkoholprosent.

– Fullverdig øl har en høyrer alkoholprosent enn 4,7. Alkoholen får frem smaken bedre, mener han.

Ola har hatt gleden av å gi jobb til mange ungdommer. Og mange som har vært skoleleie har fått nyttig arbeidstrening gjennom jobb i butikken.

– Det er kjekt å se at når de har fått ansvar, så hever de seg. Jeg tror ikke jeg har hatt en her i jobb som det ikke har gått godt med, forteller han.

Bildetekst hovedbilde: Ola Vaaland trapper snart ned for godt og håper å overlate ansvaret for spesialbutikken til ekspeditør Stian Ueland Varhaug. Her ved den ene endevegge i butikken som de har dekorert med 100-vis av forskjellige ølflasker.