Spennende utstilling om sauen på Vitengarden

Endelig har sauen fått sin fortjente plass på Vitengarden ved Nærbø. Den spennende og lærerike utstilling har allerede fått kjemperespons fra både barn og voksne.

Historiker, kunstner, tekniker og pedagoger har vært i sving for å skaffe dokumentasjon og utforme den nyeste utstillingen på Vitengarden, Sauen, som ble åpnet av selveste landbruksminister Olaug Bollestad nå i sommer.

– Responsen har vært utrolig positiv. Vi merker at dette er et tema som appellerer til folk. Sauen er det mange som har et forhold til, sier avdelingsdirektør ved Vitengarden, Helene Ø. Larsen. Hun har allerede hatt besøk av mange barnehager, pensjonistforeninger og lag som vil se utstillingen.

Det spennende tingrommet med mange historiske ting knyttet til sauen.

Unikt å send sauen til fjells

Den 200-år gamle ordningen med å sende sauen til fjells er ganske unik. Kun i Middelhavsområdet finnes noe tilsvarende.

I dag er det rundt 50 000 sauer som blir sendt til fjells hver sommer fra Rogaland og Agder. De fleste heiasjefane og gjeterne har vært fra Jæren.

Sauene har en viktig funksjon. Ikke bare skaffer de oss kjøtt og ull, men de holder også kulturlandskapet åpent.

Elever fra Motland tester laboratoriet for å finne ut hvilken sykdom leke-sauen lir av.

Utstilling i fire soner

Utstillingen er oppdelt i fire soner:

  1. En småfeklinikk der barna tar på seg rollen som veterinær, undersøker sauer og lam og stiller diagnoser. Deretter må dyret behandles. Treng det antibiotika? Må føttene bandasjeres? Eller kan dyret rett og slett aldri bli friskt?
  2. Heiaføring og årssyklus sammen med sauen fortalt gjennom foto.
  3. Sauen og sauehold tolket av filmkunstneren Anne Helen Robberstad.
  4. Hundre ting om sauen. Gjennom museumsgjenstander og andre ting forteller en om sauens plass i vår kultur.

Viser fra fødsel til slakt

Ting-rommet er kreativt utformet ved de enkelte tingene blir opplyst av en spotlight etter tur og en fortellerstemme gir informasjon. Da blir det mer levende enn bare å lese av en tekst på en tavle.

Landbruksminister Olaug Bollestad åpnet den nye utstillingen i juni. Her i prat med Magnus Mæland.

– Dere viser hele prosessen, også slakt. Får dere noen negative reaksjoner på det?

– Nei, vi har ikke fått noen reaksjoner på det. Kanskje blir noen vegetarianere i en uke etterpå, ler tekniker Endre Ueland og legger til at de har redigert bort de blodigste scenene i filmen som vises i filmrommet.

– Men det er viktig å vise hvor kjøttet vi spiser kommer fra. Og vi ønsker gjerne at en har et forhold til det, sier Helene.

Utstillingen har blitt sponset av Sparebankstiftelsen med 250 000 kroner.

– Dersom det er grupper, lag eller organisasjoner som ønsker tilbud på en kveld om sauen med noe godt å spise til, er det bare å ta kontakt, legger Helene til.

Bildetekst hovedbilde: Gruppa bak utstillingen på Vitengarden om sauen. Fra venstre Marianne H. Risdal, Tormod A. Nesheim, Silje A. Berge, Anne Jorunn Frøyen og Endre Ueland.

Legg igjen en kommentar