Spennende hverdager

Daglig leder i Jæren Produktutvikling, Ingrid Roth, liker å lese krim. Men at skjebnen til Jæren Produktutvikling skulle bli så usikker og spennende denne våren, det kunne hun nok vært foruten.

  • Tett på: Ingrid Roth
  • Alder: 51
  • Sivilstand: Samboer med Tord, ett barn og tre barnebarn
  • Bosted: Lye
  • Oppvokst: På Byhaugen i Stavanger
  • Stilling: Daglig leder i Jæren Produktutvikling.
  • Aktuell: Har sammen med styret lagt ned Jæren Produktutvikling etter at det ble stor usikkerhet rundt videre økonomisk støtte fra eier-kommunene.

Fra stuevinduet sitt på Lye kan Ingrid se utover halve Jæren. Sola står opp bak vindmøllene på Lyefjellet og synker ned i havet ved Feistein Fyr, ofte i et fargekalas som Ingrid kan ta med seg inn i de abstrakte bildene hun maler.

– Utsikten er helt fantastisk. Den er virkelig noe å glede seg over, smiler hun.

Denne våren har det vært stor usikkerhet rundt fremtiden til Jæren Produktutvikling (JP) som Ingrid er daglig leder for. Usikkerheten har gått på om de fem jær-kommunene som drifter Stiftelsen fortsatt vil sponse driften og hvilket nivå støtten eventuelt skal ligge på.

– Vi har vært i dialog med kommunene ved næringssjefene i cirka ett år. I prosessen og saksbehandlingen har JP fått sterke signal fra kommunene at budsjettet må reduseres til et nivå som styret og daglig leder mener ikke er tilfredsstillende. Vi mener det er for lang avstand mellom det styret mener JP skal være og det kommunene ønsker levert.

Ingrid synes gründerne på Jæren fortjener et godt tilbud som ivaretar lokal tilhørighet og styrker den Jærske entreprenørskaps tyå. Et redusert tilbud med en ansatt, eller innkjøp av tjenestene fra Stavanger blir ikke det samme.

– Jeg har jobbet med grundere både i Ryfylke og Stavanger. På Jæren er mentaliteten rundt entreprenørskap helt spesiell. Her står det å hjelpe hverandre mye sterkere, vi har en utpreget dugnadsånd.

Styret i Jæren Produktutvikling har sammen med daglig leder satt sluttdatoen til 1. juni.

– Er det noen mulighet at du og Jæren Produktutvikling fortsetter arbeidet om kommunene ombestemmer seg og kommer opp med flere penger?

– Det tror jeg ikke de gjør.

Entusiasme for gründerskap

Den tunge olje-nedturen vi har vært gjennom har ført med seg noe positivt, mener Ingrid.

– Vi har fått en entusiasme for gründerskap. Den kreativiteten mange tok ut på fritiden før, den tar de nå ut på å arbeide med egne bedriftsideer. Folk er blitt mer villige til å ta risiko. Dette må vi ta vare på.

For en ny oljenedtur kommer før eller senere, det er det liten tvil om, og da må vi ha evne til å omstille oss.

– Det er mange på Jæren som sitter på gode ideer og som har tro på at de skal klare å etablere sin egen bedrift. Her har Jæren Produktutvikling hatt en viktig funksjon som en god støtte i etablererfasen, sier Ingrid.

Selve prosjektet Gründerarena Jæren som ble opprettet under oljenedturen ble lagt ned ved årsskiftet, og leiekontrakten til lokalene i Høghuset på Bryne går ut i mai.

– Jeg er kjempestolt over hva vi har fått til sammen med næringsliv og kommunene. Mange gründere har fått starthjelp. Og så har vi fått stor oppmerksomhet rundt prosjektet. Her har statsministeren og andre politikere vært innom.

– Ja, det har vært helt fantastisk. Jeg har møtt så mange flotte mennesker og blitt veldig beriket gjennom dette arbeidet, smiler Ingrid.

Første næringssjef i Time

Ingrid gikk rett fra videregående inn i regnskapsavdelingen til Norway Foods. På si ble det studier på BI i prosjektledelse, markedsføring og organisasjonsutvikling. Så ble det 10 år med næringsutvikling i Ryfylke, både som prosjektleder og daglig leder for Distriktenes Utviklingsfond i Ryfylke, senere kalt Ryfylke IKS, som var lokalisert på Hjelmeland.

Turen gikk så til Biomarine Vekst og senere ble Ingrid næringssjef i Time.

– Jeg visste ingenting om Jæren. Så det første jeg gjorde var å ringe til Heidi Netland Berge. Hun tok meg med på en skikkelig kjøretur rundt på Jæren og viste meg alt av bedrifter og næring, smiler Ingrid.

Stillingen var nyopprettet. Næringssjefen skulle være et bindeledd mellom kommune og næringsliv. En krevende stilling, men som ble litt for byråkratisk for Ingrid. Hun liker bedre å være litt mer «hands on» på næringslivet.

Turen gikk videre til en prosjektstilling i Stiftelsen Internasjonalt Hus i Stavanger hvor hun bygget opp Senter for etnisk næringsutvikling. Da Stiftelsen gikk i oppløsning fikk Ingrid ta med seg prosjektet «Make your own business» inn i Jæren Produktutvikling, hvor hun for ett år siden overtok stillingen som daglig leder etter Per Kverneland.

Krim og malersaker

– Hva skal du gjøre etter at Jæren Produktutvikling er nedlagt?

– Da skal jeg starte min egen bedrift innen det å hjelpe folk i livskriser, som for eksempel ved dødsfall og samlivsbrudd. Min bedrift skal gjøre det enklere for folk å møte slike situasjoner, forteller Ingrid.

Når Ingrid skal slappe av tar hun gjerne frem malersakene og dekker lerretet med kraftige farger, eller hun setter nesen ned i en bok.

Etter kun i underkant av et år med malerpenselen har hun fått god oppmerksomhet rundt hobbyen. Og nå skal hun ha utstilling i bedriften Fra offer til kriger. Pengene av eventuelle salg går uavkortet til deres drømmefanger-fond.

– Jeg er veldig glad i å lese. Det blir mye krim. Men jeg elsker eventyr, så Asbjørnsen og Moe og HC Andersen er også blant favorittene.

Turen går til hytta

Foreldrene har hytte på Skartveit på Halsnøy i Finnøy kommune. Her tilbrakte Ingrid ofte hele sommeren da hun var liten.

– Jeg elsker å fiske og bade, forteller hun.

Ingrid tar fremdeles ofte turen til Skartveit. I tillegg går turene nå gjerne til samboerens hytte i Bjerkreim.

– Hvordan var du som barn og ungdom?

– Jeg var en typisk jente som lekte med dukker. En stille og forsiktig jente med godt humør som likte å lese og være sammen med venner. Jeg er fortsatt veldig sosial og setter pris på samvær med familie og gode venner. Jeg har alltid hatt livlig fantasi, og har skrevet mange små eventyr og historier for meg selv.

– Har du opplevd noen nedturer i løpet av livet?

– Jeg hadde et ekteskap som var ødeleggende. Men jeg kom meg ut av det med god hjelp fra familie, venner og andre. Det var en vond erfaring, men den gjorde meg sterkere.

– Er det noe som provoserer deg?

– Jeg blir provosert når folk blir behandlet dårlig, spesielt når det går ut over barn. Barnevernet i Norge er flinke, men de blir oppspist av byråkrati. Jeg støtter aksjonen HeiErna som er for mer ressurser til Barnevernet. Ingen barn i Norge skal ha det vondt.

– Noe spesielt du gleder deg til?

– Jeg er generelt en glad dame som gleder meg over hverdagsøyeblikkene. Jeg er rik på alt annet enn penger, ler Ingrid. Men kjæresten min leverer inn lottokupongen, og hver uke gleder jeg meg til at vi vinner tohundre millioner. De skal jeg bruke på familien og investert i nye små-bedrifter med høy risiko, smiler hun.

Legg igjen en kommentar