Sommerlig hylles i glasset

Det er mange som lager saft av frukt og bær. Karoline Fuglestad har dratt hobbyen litt lenger og produserer frisk og deilig hyllebloms-saft fra Tjemsland for salg.

Det er nå tre år siden familien Fuglestad på fem flyttet inn i Klokkarvegen 19 på Varhaug.

– Rundt oss ligger det mange garder med trær og busker langs steingjerdene. Da vi gikk på tur i nærområdet så vi de fine blomstene.  Jeg googlet for å finne ut om det var hyllebærbusk som jeg trodde det var, fant en oppskrift på internett og prøvde å lage saft. Den slo godt an hos venner og kjente og en venninne hadde saften som velkomsdrikk i bryllupet sitt. Så begynte vi å lage litt for salg, forteller Karoline Fuglestad.

All saften ble raskt solgt ut og Karoline har økt produksjonen hvert år. Etter hvert har det blitt svært så travelt på kjøkkenet i Klokkarvegen under den korte hylleblomst-sesongen.

– Det har blitt noen lange kvelder etter jobb med safting, ja, smiler Karoline.

Hele familien Fuglestad er engasjert. Barna er med og plukker blomster og rører i saftbaljen. Far i huset klistrer etiketter på flaskene. Etikettene er det kunstner Stine Rommetveit som har laget.

I år har det også blitt arbeidstøy på hele gjengen, t-skjorter med logo.

Karoline selger saften selv til venner og kjente. I tillegg har hun fått lov å selge den i stabburet-utsalget til nabo og gardbruker Kristine Skrettingland. I år har hun fått lov å selge saft i utsalget hos Ystepikene på Skrettingland.

– Jeg håper også at noen lokale restauranter har lyst til å ha saften på menyen.

Ivrer for kortreist og naturlig mat

Karoline er utdannet kokk og sykepleier. Det må være en unik kombinasjon. Men hva er mer naturlig enn at mat og helse går hånd i hånd.

Den ivrige tre-barnsmoren jobber i hjemme-helsetjenesten i Hå kommune og trives godt der. Så mer enn en hobby-bedrift har hun ikke planer om å gjøre saftproduksjonen til.

Saften er så kortreist som det går an. Familien Fuglestad går en tur i nabolaget og plukker hylleblomster.

Hyllebærbusker finner Karoline Fuglestad like i nærheten av der hun bor.

– Vi har spurt grunneierne om lov, understreker Karoline.

Sesongen varer kun i en måned.

– Jeg tenker ikke å bli rik på dette, og timebetalingen er liten. Men det er utrolig kjekt og koselig å gjøre dette sammen. Hylleblomstene går det raskt å plukke og de lukter så godt. Og så tenker jeg at det som er naturlig er mye bedre enn et kjemisk saft-produkt.

Karoline liker å ha mye å gjøre og utvikle ting og lage sin egen greie. Hun har mange ideer. Nå har hun hørt at det går an å lage saft av granskudd. Kanskje det blir neste prosjekt…

Hyllebærsaft blandes med vann i forhold 1 til 5. Du kan også bruke farris istedenfor vann eller blande den i ulike drinker.  Åpnet flaske må stå i kjøleskapet og har der en holdbarhet på 14 dager.
Hylleblomst regnes som en urt og skal være helsebringende. Fra gammelt av hadde hver gard med respekt or seg selv et hyllebærtre på tunet.

FAKTA

Hyll var plantet på hvert et gårdstun i begynnelsen av århundre. Gammel folketro kalte hyll Hyllemor og et tre ble plantet på gårdstun for å holde vetter og utøy unna. Det var ikke helt bare eventyr og folketro dette, da hylleblomsten faktisk beskytter mot myggstikk og sommerens småplager.


Gammel overtro sa at gudinnen Frøya bodde i hylletre og skjermet gården mot alt vondt. I dag vet man at Svarthyll er en kraftig antioksidant full av C- og A-vitamin. I Danmark og Tyskland, selges hylleblomst-te ennå som febernedsettende middel.

Hylleblomst saft er mye brukt i Norden, men litt glemt her i Norge. Flere kjente restauranter har nå tatt den i bruk.

Kilde: Matogurter.blog