Sender proteinmat til hele landet

Da Eugen Manea ble rammet av nedskjæringer i oljeindustrien startet han bedriften Trenogmat på Voll. Etter halvannet år utvider han.

Eugen Manela er maskiningeniør og kom til Norge fra Romania under forrige oljetopp. Først jobbet han på et skipsverft i Førde. Så flyttet han til Bryne og fikk jobb i Subsea 7. Men så kom oljenedturen og nedskjæringer og Eugen stod plutselig uten jobb.

Da tok den driftige og aktive rumeneren saken i egne hender. Og med en stor porsjon pågangsmot og interesse for mat startet han opp for seg selv med å lage ferdige proteinrike middagsporsjoner. Målgruppen var kroppsbyggere, atleter og andre som drev med styrketrening og hadde dårlig tid til å lage mat selv.

Et år etter oppstarten kan han slå seg for brystet og si at han lyktes. Da Næring på Jæren kommer på besøk er han klar til å flytte bedriften ned i kjelleren til større lokaler.

– Det går veldig bra. I starten har det vært mye dugnad, men nå er det mulig å ta ut lønn, fortelle Eugen som har cirka tre årsverk i bedriften sin.

God smak og masse næringsstoffer

Trenogmat har sitt eget konsept. De koker og tilbereder ferdige middager som er velegnet for de som trener og vil spise proteinrik kost. Så blir porsjonene sjokkfryst for å bevare mest mulig av smak og næringsstoffer, før det blir sendt ut til kundene i frysekasser via Bring. Siden maten er frosset slipper de å bruke konserveringsmidler

Bestillingene skjer via en oversiktlig nettbutikk.

­– Når du trener 4-5 ganger i uken, og i tillegg gjerne har jobb og familie, har du liten tid til å lage skikkelig mat som det er nødvendig å få i seg når en trener, sier Eugen.

Han visste at slik mat var populær i utlandet. Men her i Norge var det få produsenter i dette segmentet.

Dermed leide han et par rom i det gamle meieriet på Voll, monterte kjøkken og satte inn fryseskap. Oppskrifter fant han på nettet og videreutviklet dem selv.

Eugen Manea har over 1000 kunder som setter pris på den proteinrike maten han lager.
24 ulike retter står på en meny som stadig utvides.

Stor interesse for proteinrik mat

Etter et og et halvt år har han 2000 kunder i kartoteket. 1000 av dem handler regelmessig. 3000 følger bedriften på Facebook og 7000 på Instagram. Så det mangler ikke på interesse for det Eugen driver med.

I begynnelsen hadde de kun et lite utvalg. Men nå har de hele 24 ulike måltider på menyen. Disse leveres i tre forskjellige porsjonsstørrelser.

20 prosent selges lokalt og resten sendes utover hele landet. Eugen har til og med kunder i Tromsø. For å holde maten kald blir det lagt tørris oppi beholderne.

Prisen er ikke avskrekkende. 49 kroner for den minste og 99 kroner for den største. Og så er det mengderabatt. Minimumsbestilling via nettbutikken er åtte porsjoner.

Gode tilbakemeldinger fra kundene

Innsatsen for at maten skal både se godt ut og smake bra gir resultater. Han får mange gode tilbakemeldinger.

Kjøttet kommer fra lokale leverandører.

– Vi bruker kun ferskt norsk kjøtt, understreker han.

Eugen ser nå på mulighetene til å plassere ut fryseskap på treningssentrene. Fordelen med det er at kundene da kan kjøpe en porsjon om gangen. I tillegg ønsker han å utvide med mat til lunsj, frokost og kvelds. Vi får smake på proteinvafler av søtpotet. Målet er å bli den største måltidsleverandøren i Norge innen treningssegmentet.

Legg igjen en kommentar