Reisebyrå-drømmen satt på vent

I februar 2020 startet Siv Høyland reisebyrået Moments. I mars stoppet corona-pandemien hele reisetrafikken. – Nå må jeg bare være tålmodig, sier gründeren på Rosseland som ikke gir seg så lett.

Ny bedrift:

Siv Høyland hadde kun rukket å fastbooke to grupper ut på tur før det sa pang og reisebyrå-markedet falt helt i grus. Noen mente hun var skikkelig uheldig med tidspunktet å starte eget firma på.

– Jeg har fått mange kommentarer på dette. Men selv er jeg takknemlig for at denne pandemien rammet meg så tidlig i prosessen. Jeg ser på det som en forlenget oppstart, sier Høyland.

– Har du i denne perioden vurdert å legge firmaplanene på is?

– Nei, nei. Folk kommer til å reise igjen. Det er ikke om – men når. Jeg er klar, når folk er klar til å reise. Det blir spennende å se hvordan reisemønsteret blir i fremtiden. Her er det jo mange faktorer som spiller inn. Bransjen er jo blant annet avhengig av gode flyforbindelser for å komme tilbake «til normalen» igjen.

Siv har jobbet flere år i Bennett Ferie på Bryne. Det er et av reisebyråene som har gjort det godt i mange år. Nå har meldt at de legger ned ved årsskiftet.

– Det er flere reisebyrå som legger ned i disse dager, og mange som forsvinner fra reiselivsbransjen. Det er trist, sier Høyland. Men selv velger hun å ikke se mørkt på situasjonen.

Levende interessert i reiser

Med foreldre som har drevet egne firmaer, og ektefelle som er selvstendig næringsdrivende, fant hun nå inspirasjon til å skape sin egen arbeidsplass.

Interessen for reiseliv oppstod i tidlig. I arbeidsuka fikk hun bli med Haga bussreiser til Danmark. Hun har gått guideskole på Kreta og jobbet som reiseleder på Gran Canaria. Disse erfaringene har vært til god nytte i jobben som reiselivskonsulent her hjemme i Norge.

– Men er det et marked for et lokalt reisebyrå. De fleste ordner vel reisene selv nå via nettet?

– Jeg mener helt klart at det er et marked for denne typen virksomhet. Mange mangler erfaring, kunnskap og tilstrekkelig med tid for å kunne planlegge slike turer på egenhånd. Mine kunder vil være bedrifter, lag og foreninger som jeg gjerne oppsøker og lager en totalpakke til. Det er trygt og godt å ha en lokal reisearrangør som kjenner og kan kvalitetssikre agenter rundt omkring i verden. Så har de en de kan ringe til, om så om kvelden og i helger, dersom det er noe.

– Jeg vil også ha god kontakt med agenter som kan bidra med forskjellige reiseopplegg. Dermed kan folk reise til et sted der de har vært før, men se det på andre måter og oppleve nye ting.

– Jeg vil gjerne oppsøke kundene. Selv om mye av jobben utføres per mail og telefon så er det viktig med personlig oppfølging. Det er trygt og godt.

Satser på gruppereiser

Siv har erfaring som reiseleder hos Ving og vil stille seg disponibel om reiseleder når store grupper skal ut på tur.

– Satser du på å bli et større byrå etter hvert?

– Når jeg kommer skikkelig i gang er målet å få meg en kontorplass. Et mer langsiktig mål er å kunne ansette en person eller få meg en partner. Det hadde vært kjekt å jobbe sammen med noen opp mot et felles «prosjekt», noen å kunne diskutere ting med og dele opplevelser med.

– Hva tror du vil endre seg i reiselivsbransjen etter pandemien?

– Når reiseaktiviteten blir gjenopptatt tror jeg muligens vi vil se et noe annet reisemønster hos kundene og at en vil legge mer vekt på trygghet. Etter denne pandemien tror jeg også at folk vil se nytteverdien enda tydeligere med å bruke et reisebyrå, sier Høyland.

Bildetekst hovedbilde: Siv Høyland sitter foreløpig ved kjøkkenbordet og drømmer om at pandemien er forbi og reisevirksomheten til folk tar seg opp igjen så hun kan komme skikkelig i gang med firmaet Moments.