Privatmegleren tar markedet på Jæren

Bjørn Rune Salte har vært den mestselgende eiendomsmegleren på Jæren siden han begynte i bransjen. Sammen med to kollegaer Stian Løge og Aleksander Grødem, startet han i 2019 opp egen avdeling på Bryne i Privatmegler-kjeden. Fortsetter utviklingen som nå, da er det ikke lenge før de er markedsledende på Jæren.

– Vi vurderte lenge å starte opp et eget byrå. Men det var så mye bra i Privatmegler-kjeden at vi valgte å gå inn i den. Nå slipper vi å tenke på markedsføring, materiell, systemer og programmer. Vi kan konsentrere oss om det vi er best til, nemlig megling, sier Bjørn Rune Salte. Han er daglig leder for avdelingen.

Kontoret til Privatmegleren er sentralt og godt synlig plassert langs Arne Garborgs veg, midt i Bryne. Salte har slått seg ned bak en solid kontorpult i tung eik. Veggene er malt i mørke toner, en lett gjenkjennelig stil fra kjeden.

– Møblene kjøpte vi av Rune Hauge da han skulle rydde ut av kontoret på Ullevål Stadion. De passet bra til stilen, smiler Salte.

Han forteller at Privatmegler-kjeden har et ekstremt fokus på kvalitet og digital utvikling og har et faglig sterkt miljø.

– Det er den beste kjede jeg har vært i. De har en kultur for hele tiden å være i utvikling og bli bedre, sier Salte som ikke har problemer med å hoppe ut av senga om morgenen.

– Jeg jobber mye. Men vi er en god gjeng som jeg får mye energi av å jobbe sammen med.

Iboende konkurranseinstinkt

Det var tre meglere som gikk sammen og startet avdelingen. Ganske kjapt måtte de plusse på med en fagansvarlig. Nå er de seks ansatte og to trainee.

Markedsandelen til Privatmegleren er allerede oppe i cirka 32 prosent på Jæren etter bare to års drift. Det er det samme som markedslederen.

– Vi er ikke så opptatt av markedsandelen, men vi ønsker selvfølgelig å være den foretrukne megleren på Jæren og som et resultat av det kan vi bli markedsledende, sier Salte og legger til at de jo har et iboende konkurranseinstinkt.

Meglerkompisene fikk en pangstart. Allerede det første året solgte de 147 boliger og oppnådde en markedsandel på 16 prosent.

– Vi var ambisiøse, men vi har truffet godt og det går etter planen.

Gir gode råd

– Hva er det som gjør at så mange foretrekker dere?

– Jeg mener vi skiller oss ut spesielt på den rådgivende delen både i forkant og etterkant av et salg. Vi er gode til å formidle informasjon og gi de rette rådene. Vi legger en god plan og strategi tilpasset hvert objekt. Det er ingen eiendommer som er like. Og så er det viktig at vi har god oversikt over hva som er solgt i det aktuelle området, og det har vi gjerne siden vi selger så mange boliger her, sier Salte.

Han legger til at de har et avansert digitalt annonseverktøy basert på kunstig intelligens og maskinlæring, noe som Privatmegleren har enerett på i Norge.

– Det gir oss et fortrinn i forhold til konkurrentene, mener han.

– Bruker dere boligstylister?

– Tradisjonelt har vi hengt litt etter på Jæren i bruk av boligstylister. Men nå blir det mer og mer vanlig her også. Vi har et firma på Ålgård som vi bruker. Bruk av en boligstylist koster mellom 8 til 35 tusen. Noen boligselgere kan få mye igjen for å gjøre litt med boligen før salget.

For ti år siden gav en helt andre råd enn i dag. Da ble selgerne av bolig rådet til å ikke pusse opp fordi kjøper ønsket ofte å pusse opp i egen stil. I dag er kjøperne mer selektive og ønsker å gjøre mindre selv og da må rådgivningen tilpasses det.

– Samtidig er det viktig å si at det er store forskjeller på dette området fra eiendom til eiendom.

Attraktivt med stor tomt

Korona-pandemien bremset opp salget i mars i fjor. Men så fort skolene åpnet igjen ble det travlere enn noen gang. Starten på dette året har vært «all time high», forteller Salte.

– Hvilke boliger er det lettest å selge?

– Eneboliger med stor tomt. Det blir færre og færre av dem. Spesielt dersom de ligger i et populært område som er barnevennlig og sentrumsnært. De har en stor kjøpergruppe. Og så har avstanden i pris mellom ny bolig og brukt bolig blitt større de siste årene. Det har blitt dyrere å bygge.

– Hva tror du om markedet framover?

– Det er ikke lett å spå hvordan den spesielle situasjonen vi har nå vil slå ut. Men jeg tror vi kommer til å oppleve et større press i markedet for alle boligtyper. Om rentenivået holder seg lavt så slår det arbeidsledigheten. Det er gunstig å eie bolig i Norge skattemessig, og det kan være en gunstig investering. Vi opplever at investorene også er på vei inn i markedet igjen. De får mer for pengene sine ved å leie ut en bolig når renten er så lav.  

Bildetekst hovedbilde: Privatmegleren har inntatt markedet på Jæren med fulle seil. Daglig leder Bjørn Rune Salte kan skilte med en voldsom vekst siden oppstarten i 2019.