Nytt år, nytt budsjett!

Marita Finnstad er regnskapsfører i Fasit regnskap. I annenhver nummer skriver hun om aktuelle tema innenfor regnskap til leseren av Næring på Jæren.

Mediene viser oss at kalenderen har bikket nytt år. Overalt lyser det mot oss med tips og triks for å komme i form eller få orden på livet vårt det kommende året. Hvordan er det med økonomien? Er det hvert år et mål om å få mer kontroll på økonomien, men så sklir det stadig ut? Omtrent halvparten av det norske folk sine nyttårsforsett handler om sparing eller å bruke mindre penger. Hva er vel bedre enn å sette opp et budsjett for å få kontroll på dette?

På årsmøtet i privathusholdningen til undertegnede Finstad tar vi en årlig oppdatering. Vi ser på inntekter, setter oss et mål for sparing, og går gjennom de faste og variable utgiftene våre for det kommende året. Noen poster er relativt stabile, mens andre svinger mye i perioden. Det er overraskende lett å sette opp et budsjett, og (forhåpentligvis) motiverende å følge det opp. På nettet finnes det mange kalkulatorer som kan benyttes. Mange nettbanker tilbyr også budsjett-funksjon som setter opp et budsjett basert på forbruk.

Uansett hvordan man velger å løse oppgaven vil jeg anbefale å ta en gjennomgang og sjekke om tallene faktisk stemmer sånn noenlunde med reelt forbruk for tidligere måneder. Når man er i gang med å se på utgifter, kan man spare mye på f.eks. forsikring og/eller boliglånet. Få pristilbud fra andre selskap på de samme tjenestene, om noen er billigere kan du høre med selskapet du er hos nå om de kan matche tilbudet. Her kan utgiftene gå ned med mange hundrelapper i måneden.

Andre utgifter som kan endre seg mye fra år til år er f.eks. hvilke fritidsaktiviteter ungene er med på, endring av barnehageutgifter eller en uventet reparasjon på bilen. Har du kontroll på hva dine penger går til? Og har du en buffer for uforutsette hendelser?

For bedriften kan det skje store endringer i året som kommer. Hva forventer dere av inntekter og kostnader? Kommer det nyanskaffelser av maskiner eller nyansettelser? Er pensjonen oppdatert med lønnsjusteringer? Kanskje bedriften har vokst seg ut av lokalene og dere må finne en ny plass å leie, for ikke å snakke om evt flyttekostnader og tapt inntekt.

Om du synes budsjett er noe vanskelige greier, kan det kanskje være lettere å tilnærme seg prognoser for hvordan det kommende året forventes å bli. Hvilke planer er det for bedriften? Hvor ønsker dere at veien skal gå videre? Og ikke minst, hvordan ønsker dere og nå dette?

Budsjettet kan være utrolig fint og flott, men har ingen hensikt om det ikke følges opp. Derfor er det lurt og ta en kontroll i ny og ne for å se hvordan du ligger an. Når du sparemålene dine? Får du kjøpt deg den nye bilen som du ønsker deg? Blir omsetningen som forventet? Tok produksjonen lengre tid og kostet mer enn dere trodde? Har svingninger i valutakursen noe å si for bedriften din? Hvor ofte man bør følge opp et budsjett er situasjonsavhengig, men ikke la budsjettet bli liggende i skuffen.

Budsjettet og prognoser er gode styringsverktøy som kan brukes for å sjekke om vi er på riktig vei til der vi ønsker å være.

Godt nytt budsjettår, måtte året 2019 by på det som dere ønsker og drømmer om!

Legg igjen en kommentar