Ny milpæl for Håland Tynnplate AS

En av de siste kontraktene som Håland Tynnplate har fått signert viser at bedriften i Stokkalandsmarka på Vigrestad kan ta innersvingen på utenlandske konkurrenter. – Det er en milepæl for oss, smiler daglig leder og medeier, Gabriel Pollestad.

Denne høsten ble kontrakten med Podbike signert, den værbeskyttede el-sykkelen som er utviklet på Forus. Håland Tynnplate vant kontrakten i hard konkurranse med danske og tyske bedrifter.

24 deler skal produseres og monteres på en bunnplate. Så fraktes de til Tyskland der de settes sammen med elektroniske komponenter og andre deler.

– En veldig kjekk kontrakt. Og den viser at vi ikke er avhengige av oljemarkedet. Kun 20 prosent av det vi produserer går direkte til oljenæringen, forteller Pollestad.

Oluf Osland og Ingemar Rickardson knekker deler til Hatteland Technology.  

Tøff snuoperasjon

Det 12 000 kvadratmeter flotte fabrikkbygget i Stokkalandsmarka, som ble oppført i 2008, ble rigget for en omsetning på 500 millioner. Det var en overdimensjonering som straffet seg, og bedriften har måttet gå gjennom en hestekur for å se positive tall i regnskapet. Ansatte i administrasjonen ble nær halvert.

– På det laveste hadde vi en omsetning på 94 millioner. Vi har hatt flere runder med nedbemanning de siste årene og har måttet si opp mange flinke folk, dessverre. Det har vært ugilde prosesser, forteller fabrikksjef Gabriel Høyland som har vært med i bedriften siden 2003.

Omsetningstoppen har foreløpig vært på 155 millioner. I fjor ble den på 141. I år hadde de planer om å slå den tidligere rekorden med glans, men så kom pandemien og gjorde at bedriften må være fornøyd om de klarer å nå 150 millioner.

– Vårt mål er å ligge på rundt 200 millioner i omsetning. Det bør vi kunne klare i løpet av et par år, sier Gabriel Pollestad. Han jobbet som prosjektleder og arbeidene styreformann i Maskin og Sveiseservice AS før han overtok sjefsstolen i Stokkelandsmarka i begynnelsen av året.

I dag er det totalt 68 ansatte i Håland Tynnplate.

På ettersommeren hadde bedriften en ordrereserve på 90 millioner. Likevel regner de med å gjennomføre noen permitteringer i høst.

– Høsten er vår tøffeste periode. Så langt har det gått overraskende bra, med tanke på pandemi-situasjonen i år, sier Høyland.

Gaute Fjermedal sveiser på deler til Akva AS.

Mange spennende produkter

Gabriel Høyland viser Næring på Jæren rundt i den flotte fabrikken. Her står det avanserte maskiner på rekke og rad. Men maskinparken er også under fornying, og store beløp investeres. Nye maskiner skal øke effektivitet og gjøre at en kan tilby nye tjenester. For eksempel er en gigantisk rørlaser snart på vei inn dørene.

Av viktige kunder kan vi nevne Kongsberg-gruppen, Zinus, Vestre, Laerdal Medical og Hatteland. Det går i utstyr til forsvarsindustrien, ladetårn til ferjer, sommermøbler, avfallscontainere og deler til industrielle dataskjermer for å nevne noe. Utstyr til fiskeprosess-industrien er også verd å nevne.

De eksklusive sommermøblene Sundays som Haaland Tynnplate lager er allerede i produksjon for levering til salg neste år.

– Denne produksjonen gir oss bra arbeid om høsten som er lavsesong for oss, forteller Høyland.

Sommermøblene til Sundays har blitt svært populære. De produseres i ett stykke av aluminium, foruten putene, og kan stå ute i allslags vær.

– Vi lager sommermøbler for 4-5 millioner i året. Alt blir utsolgt.

På grunn av corona-pandemien har noen prosjekter blitt utsatt, blant annet en verdenslansering av ladestrøm for cruiseskip , hvor de deltar med produksjon og utarbeidelse av tegningsunderlag.

– Tidligere var en av våre utfordringer at vi hadde lang responstid. Dette har vi jobbet godt med, og nå kan vi snu oss mye raskere ved bestillinger som krever kort leveringstid og levere på dagen om nødvendig, forteller Høyland.

– Når kunden kommer med skisser og ideer som vi kan være med å utvikle. Det er vår drømmekunde, og det gir både oss og kunden suksess, sier han.

Datterselskap mot privatmarkedet

Gabriel Pollestad understreker at det er viktig å fremheve arbeidsstokken.

– De er fantastiske. Den motgangen de har opplevd ville spent beina under på mange. De har et samhold og en lojalitet som imponerer. Jeg er ikke i tvil om at bedriften har et enormt potensial, sier han.

Deres største konkurrenter er utenlandske bedrifter. Andre norske bedrifter i samme kategori har de et godt forhold til.

– Vi skal være konkurransedyktige på pris, være mer fleksible og ha bedre teknisk forståelse enn våre utenlandske konkurrenter, sier Høyland.

– Har dere noe nytt på gang?

– Vi ser på å det å utvikle egne produkter som for eksempel ladestasjoner til el-biler. Og så skal vi opprette et eget datterselskap som skal selge egne produkter vi utvikler direkte til privatmarkedet, forteller Pollestad.

– Er det slik at siden driften gikk i pluss i fjor er dere nå i rom sjø og kan slappe litt av etter mange år med underskudd?

– Nei, vi skal kjempe hver dag for nye kontrakter og ha fullt fokus på kvalitet. Men vi har god tro på framtiden, understreker han.

Rolf Øien sveiser på søppeldunker til Vestre AS.

HISTORIKK:

Det som i dag er en av Europas mest moderne tynnplate-bearbeidingsbedrift, ble startet i slutten av 1930-årene av Olav Haaland som en møbelfabrikk.

Denne brant ned i 1956. Da det ble ansett at møbelproduksjon ville bli vanskelig i fremtiden, valgte de å satse på spikerproduksjon i stedet. I 1980 ble så bedriften solgt til Elkem som la ned spikerproduksjonen på Vigrestad. De to neste årene drev bedriften videre med tilfeldig monteringsarbeid, før de i 1982 valgte å satse på tynnplatebearbeiding.

Firmaet var da det første i Europa som kjøpte laserskjærer fra den store platemaskinprodusenten Amada, og har siden vært i fremste rekke når det gjelder utstyrspark. Haaland ble i 1994 oppkjøpt av Technor AS, som hadde hovedkontor i Stavanger.
Videre i september 2006 ble selskapet solgt til Aarbakke Group. 

Fabrikken investerte i nytt stort produksjonsanlegg på 12000 m2 i 2009. En avansert maskinpark som kan behandle de fleste materialer og tykkelser.

November 2010 ble Haaland en del av IKM Gruppen som er en multidisiplin-leverandør med hovedfokus på olje- og gassindustrien frem til sommeren 2019.

I dag heter fabrikken Haaland tynnplate AS og er en av Europas mest moderne bedrifter innen sitt felt og eies av tre aktører, BR Industrier AS, IKM gruppen og Maskinering og Sveiseservice AS. (kilde: Håland Tynnplate)

Avanserte maskiner på rekke og rad i den flotte fabrikkhallen

Bildetekst hovedbilde: Gabriel Høyland og Gabriel Pollestad med veggen der det er portrett av alle de ansatte. – De ansatte har imponert med sitt samhold og lojalitet. De har stått oppreist i en motgang som ville spent beina under på mange, mener Pollestad.