NOT pulverlakk satte omsetningsrekord

NOT pulverlakk, som er en del av den etter hvert innholdsrike NOT-gruppen med hovedkontor på Nærbø, slo alle tidligere rekorder denne sommeren. Daglig leder, Ivar Salte, klør seg i hodet for å finne ut hvorfor.

– Egentlig hadde vi forventet mindre arbeid dette spesielle første halvåret, og vi hadde lagt planene om å gå to skift på is. Men dette måtte vi snu på. Siden mai har vi gått to skift, og omsetningsøkningen er på hele 20 prosent første halvår.

Salte er både overrasket og glad. Normalt har de hatt 3-4 prosent økning hvert år, med et foreløpig toppår i fjor på 34,5 millioner i omsetning og hadde halvannen millioner i overskudd. Fortsetter økningen som nå vil de ende opp på over 40 millioner. Han har 25 fulltidsansatte i full sving, pluss 10 innleide. For halvannet år siden gjorde de et stort løft og investerte i nytt utstyr til 11,5 millioner.

– Det er mulig at en svak valuta har gitt oss bedre konkurranse-evne, men det har vi jo hatt en god stund. Kanskje har leveringstiden fra konkurrenter i andre europeiske land økt under nedstengningen slik at vi har fått jobber av den grunn. Men det blir egentlig bare spekulasjoner, sier Salte.

Fra næringsmiddel til pulverlakk

Nå er det 13 år siden han fikk spørsmål fra bror og administrerende direktør i NOT, Geir Ove Salte, om han ville gå fra jobben som næringsmiddeltekniker i TINE og bli daglig leder i NOT pulverlakk på Kvål.

– Jeg hadde en fantastisk fin tid i TINE. Men da jeg ble spurt om denne jobben tenkte jeg at jeg måtte prøve det. Her også trives jeg veldig godt. Jobben som daglig leder i NOT pulverlakk er både spennende og utfordrende.

Selv om det er et godt stykke fra det å være næringsmiddeltekniker med ekstrakompetanse på husdyr- og bygdenæring til pulverlakkering, så er engasjementet for jobben den samme. Organisasjonsopplæring og ledertrening fikk Ivar da han var med i bygdeungdomslaget.

Salte viser med entusiasme Næring på Jæren rundt i den omfattende fabrikken og forklarer ivrig om pulverlakkering sine fordelaktige egenskaper. Han tror sterkt på vekst inne pulverlakkering i forhold til tradisjonell industrimaling.

– Det er mange fordeler med pulverlakkering. Det er ikke løsemidler i pulverlakk, og vi har en stor grad av gjenvinning. I tillegg så sprekker den ikke opp når overflaten får et støt. Og så er prisen ganske rimelig i forhold til annen lakkering, nevner han.

Oppdragene er i hovedsak fra aktører innen bygg og anlegg, landbruk og infrastruktur. En av de største kundene, Gilje Trevare, har også lagerplass for mye av sine aluminiumsprofiler hos Salte, det samme gjelder utemøbelprodusenten Vestre. I 2012 ble også pulverlakk sertifisert i NORSOK, dermed har det også blitt oppdrag innen oljenæringen.

Bildetekst hovedbilde: Ivar Salte fra Nærbø leder NOT sin avdeling på Kvål. Pulverlakkbedriften opplever omsetningsrekord og har satt i gang med to skift.