Lønnsomt med gode arbeidsforhold

35% av alle sykemeldinger er på grunn av muskel- og skjelettplager. Stillesitting er mye av årsaken til helseskader i rygg, nakke, skuldre og armer.

Næring på Jæren har tatt turen til Jæren Bedriftshelsetjeneste som er en del av Mediteam AS. De hjelper bedrifter med å kartlegge risiko og forebygge arbeidsrelaterte skader. Jæren Bedriftshelsetjeneste har nærmere 200 medlemsbedrifter på Jæren og omegn.

Tina Marie Mong Are har nettopp overtatt som leder for bedriftshelsetjenesten mens Arna Vold, som har vært leder siden 2014, har tatt et skritt tilbake og fortsetter som bedriftssykepleier.

Enkle tiltak gjør underverker

Margaret Aarsland Naglestad er ergoterapeut og kommer kjapt opp med flere tiltak en kan gjøre for å få i gang blodsirkulasjonen.

– Forskning viser at stillesitting forkorter livslengden, gir økt risiko for alvorlige sykdommer som diabetes 2, kreft, hjerte- og karsykdommer g gir oftere høyt blodtrykk, muskel- og skjelettplager. Ved stillesittende arbeid blir musklene svake og inaktive, og man får en ugunstig belastning på ledd, særlig på rygg nakke og skuldre. Økt bevegelse gir mer blodtilførsel til muskler og hjerne og det kan dermed være fornuftig og lønnsomt å ta en kort pause innimellom, poengterer hun.

– En viktig del av jobben vår er å få til en holdningsendring til det å ta en pause for å få gang på blodsirkulasjonen, legger Tina Marie til.

Her er noen enkle tiltak mot stillesitting:

  1. Løft blikket og kikk ut vinduet. Rull med skuldrene.
  2. Anskaff en hev- og senk-pult. Stå deler av arbeidsdagen.
  3. Ha printer og kaffetrakter et stykke fra arbeidspulten slik at du må reise deg å gå litt for å komme dit.
  4. Stå på et vippebrett ved arbeidsbordet.
  5. Bruke en vippe-stol som gjør at du styrker kjernemuskulaturen.
  6. Kjøp en kontortredemølle å gå i sakte tempo mens du jobber. Øker blodtilførselen i ryggen.

– Nå anbefaler vi ikke lenger at en skal sitte «korrekt» i 90 graders hoftevinkel hele dagen. Hovedhensikten er å variere arbeidsstillingen mest mulig i løpet av dagen, sier Margaret

Variasjon og gode sko

Variasjon er også stikkordet når det gjelder løfteteknikk. Før var det kun en løfteteknikk som var riktig. Det rådet har en gått bort fra. Tunge løft tåles generelt godt. Det gjelder å unngå ensidig langvarig belastning.

– En vet at vedvarende arbeid med ryggen vridd eller i bøyd posisjon, gir økt risiko for ryggsmerter.

For arbeidere som går mye på industrigulv er kneskader og problemer med føttene en gjenganger.

– Avlastingsmatter kan hjelpe mot dette. I tillegg er det viktig å ha gode sko med god demping og hælkappe, sier Margaret som mener en bør unngå bruk av klogger uten hælkappe fordi en da må anstrenge muskler i fotbladet for å holde de på plass. Et av kravene til en god arbeidssko er at de sitter godt på foten.

– Arbeid er sunt, også når man er syk. Men det er bare sunt om vi har sunne arbeidsforhold. Det er fortsatt mye mer å gå på når det gjelder å bedre arbeidsmiljøet, selv om Norge ligger langt framme på arbeidsmiljø sammenliknet med andre land. Men det er lønnsomt å sette inn tiltak for å bedre arbeidsforholdene, poengterer de tre damene fra Jæren Bedriftshelsetjeneste til slutt.

Legg igjen en kommentar