Lærling-garanti skal gi flere søkere

BYGGOPP Rogaland garanterer lærlingeplass til alle sine elever fra våren 2019. Dette kan forhåpentligvis bidra til å sette fart i søkningen til bygg- og anleggsfagene.

I industrihallen til Hå Element på Varhaug er det hektisk aktivitet. Store betongelementer til alt fra fjos til leilighet- og næringsbygg klargjøres.

Vi treffer lærling Robert Haver som er i full gang med å binde opp armering i et nytt betongelement og lærling Roger Haugland.  Begge var på vei til å utdanne seg innen mekaniske fag men trivdes ikke helt.

En telefon til opplæringskonsulent Gaard Emil Gramstad i BYGGOPP Rogaland var nok til at de kjapt ble tilbudt ny lærlingplass i et annet fagområde.

– Jeg var litt lei av det jeg gjorde før og ville prøve noen nytt. Dette er veldig kjekt. Her ser vi resultatet av det vi gjør. Nå tror jeg jeg har truffet det rette, forteller Roger.

Begge lærlingene understreker at de trives godt på den nye arbeidsplassen og skryter av miljøet.

Daglig leder i Hå Element Randi S. Egeland er godt fornøyd med de nye lærlingene sine.

– Dette er en fin måte å rekruttere nye til bransjen. Målet vårt er at alle lærlingene våre skal få tilbud om fast jobb når læretiden er over, sier hun.

Hå Element har 45 ansatte og godt over 100 millioner i omsetning. De er spesialister på polerte betong-fasader og har hatt full aktivitet også under oljenedturen. Hå Element AS eier også Hårr Betong AS på Vigrestad, der de har fire lærlinger for tiden.


Lærlingene Robert Haver og Roger Haugland hos Hå Element på Varhaug trives svært godt.

Høy status med fagbrev

Veiene er mange inn i bygg- og anleggsbransjen. Du kan gå rett fra ungdomsskolen ut i lære. Da tar det fire år før du kan avlegge fag- eller svenneprøven. Eller du kan ta ett, to eller tre år på skole før du begynner i lære. Etter du har bestått fag- eller svenneprøven kan du bygge videre til å bli ingeniør om du ønsker det.

– De med fagbrev eller svennebrev i bunn blir ofte de beste ingeniørene. De får en praktisk erfaring som er svært nyttig å ha med seg, sier daglig leder i BYGGOPP Rogaland, Per Roy Haaland.

BYGGOPP, eller Opplæringskontoret for bygg- og anleggsteknikk som det heter, skal kvalitetssikre opplæringen og være et servicekontor for lærebedriftene og lærlingene. De skriver lærling-kontrakten og har et godt kurstilbud for sine lærlinger og øvrige ansatte.

– Gjennom vår nye garanti-ordning skaper vi en trygghet for søkere, elever og foresatte, poengterer Haaland.

Store muligheter

BYGGOPP Rogaland har 457 lærebedrifter og hadde 521 aktive lærlinger ved årsskiftet.

Haaland mener det er kjempeviktig å rekruttere norsk ungdom til dette spennende fagområde.

– På offentlige anbud er det krav med 10% lærlinger på byggeplassen. Det er en fantastisk god ting og burde nesten vært et krav på alle byggeplasser, sier han.

Opplæringskonsulent i BYGGOPP, Gaard Emil Gramstad, er egentlig murer i tredje-generasjon. Nå trives han med å følge opp ungdommene.

– Det er veldig kjekt å jobbe med ungdommene og hjelpe de til å ta de rette valgene. Innenfor vårt område er mulighetene enorme og fremtidsutsiktene svært gode, mener han.

Bildetekst hovedbilde: Daglig leder i Hå Element Randi S. Egeland viser tegningene over et nytt prosjekt. Fra venstre opplæringskonsulent i BYGGOPP Gaard Emil Gramstad, daglig leder i BYGGOPP Per Roy Haaland og lærlingene Robert Haver og Roger Haugland.

Legg igjen en kommentar