– Klart det var stas!

I lærling-konkurransen til Norgeshus-kjeden kom Kristin Haus fra Bryne på en delt 2. plass. – Kristine var en lærling som utmerket seg, sier Per Inge Ree som meldte Kristin på konkurransen. Han er daglig leder i Byggelaget.

At Kristin valgte å bli tømrer kom overraskende på familien som er full av akademikere.

– Mange ungdommer er usikre på hva de skal begynne på etter ungdomsskolen. Noen tar en pause, mens andre begynner på studiespesialisering. Jeg hadde ikke lyst å gå på studiespesialisering, så jeg bestemte meg i siste liten på å ta bygg- og anleggsteknikk, forteller Kristin.

Og det var et valg hun ikke har angret på.

Da hun skulle ut i lære støtte hun på en utfordring. Oljenedturen hadde gjort at færre bedrifter tok inn lærlinger. Kun 50% av tømrerlærlingen fikk plass det året. Heller ikke Byggelaget, der hun hadde vært i praksis, hadde behov for lærlinger dette året


Daglig leder i Byggelaget, Per Inge Ree, er stolt over at Kristin Haus ble kåret til en av de tre beste lærlingene i Norgeshuskjeden.

Stortrives

– Jeg tok en rekke telefoner. Så ringte jeg Byggelaget. Der hadde jeg vært i praksis og trivdes veldig god.

Daglig leder i Byggelaget, Per Inge Ree, merket raskt at her var det en lærling som ikke tok et nei for et nei og var skikkelig motivert for å starte som tømrer. Så, selv om han ikke hadde tenkt å ta inn noen lærlinger det året, fikk Kristin ja.

Det skulle han ikke angre på for det viste seg at Kristin var en av de bedre lærlingene han hadde tatt inn. Og da Norgeshus-gruppen i fjor høst drog i gang en konkurranse for å nominere landets beste lærling i sin kjede, meldte Per Inge på Kristin.

Fotograf og teknisk sjef fra hovedkontoret i Trondheim fulgte Kristin en hel arbeidsdag, og spurte henne ut om alt mulig innen faget og studerte på hvordan hun løste forskjellige oppgaver. Og Kristin gjorde det så bra at hun fikk delt 2. plass til slutt.

– Klart det var stas, sier Kristin som ikke skjul på at det også var stress å ha noen som fulgte med og filmet alt hun gjorde i løpet av en dag.

– Vi synes iallfall at det var kult. Kristin er en svært flink tømrer og er en som bidrar helt på lik linje med de andre i teamet, sier lærlingansvarlig i Byggelaget, Gunnar Hognestad.

Nå er Kristin fast ansatt i Byggelaget. Hun stortrives som tømrer, men poengterer også at dette ikke trenger å være punktum. På fagutdannelsen kan hun lett bygge videre og bli ingeniør dersom hun skulle ønske det.

Løfte frem lærlingene

Vivi Fuhr Hjelde er HR- og organisasjonssjef i kjeden Norgeshus og primus motor bak konkurransen.

– Vi ønsker å løfte fram våre flinke lærlinger og gi dem noe ekstra. Derfor arrangerer vi denne konkurransen der alle våre 120 forhandlere kan nominere kandidater blant siste-års lærlinger, sier Hjelde.

Hun forteller at de ble svært overrasket over det høye nivået på de nominerte. Og mellom de tre beste var det svært lite som skilte. Vinneren fikk et gavekort fra Optimera.

Norgeshus ønsker nå å gjøre konkurransen til en årlig begivenhet.

– Vi vet at bygg- og anleggsbransjen kommer til å mangle mye folk fremover. Dersom aktivitetsnivået er som nå i 2025 vil vi mangle 25 000 arbeidere. Derfor er det viktig at vi gjør noen grep for å rekruttere nye lærlinger.

I tillegg til den årlige konkurransen har Norgeshus opprettet en lærlingskole og sosiale samlinger med faglig innhold.

– Vi hadde nettopp en samling på Våler der vi så på nye byggemetoder, besøkte fabrikken og orienterte om produkter og tjenester. I tillegg hadde vi det sosialt og kjørte vi gokart, forteller Hjelde.

De hadde også en gjennomgang av helse, miljø og sikkerhet. Bygg- og anleggsbransjen har altfor mange alvorlige uhell. I løpet av ett år skjer det 5-7 dødsfall innenfor fagområdet.

Tar ansvar

Gunnar Hognestad.

Normalt tar Byggelaget inn 2-3 lærlinger hvert år. Lærlingansvarlig Gunnar Hognestad følger dem opp og passer på at de får bryne seg på mange forskjellige utfordringer innen tømrerfaget.

– Vi ønsker å ta samfunnsansvar ved å bidra til å rekruttere neste generasjon til faget, sier Per Inge.

Etter noen vanskelige år under oljenedturen er firmaet nå i godt gjenge igjen. Kundene kommer fra Randaberg i nord til Hognestad i sør. Nå har byggelaget tenkt å markere seg sterkere utover Jæren også. For å vise igjen har de blant annet gått inn som en sponsor av Nærbø Håndball.

FAKTA:

  • Byggelaget AS ble startet i 1993
  • I starten var vekten på oppføring av offentlige bygg.
  • Fra 2006-2007 ble det satset mer også på privatmarkedet. I dag er fordelingen cirka 50-50 på næring, offentlig og privatkunder. 
  • Bedriften hadde en jevn økning fram til 2013 og var på det meste oppe i 50 ansatte.
  • I 2018 omsatte bedriften for i overkant av 70 millioner
  • I dag har bedriften 38 ansatte, inkludert lærlinger.

Legg igjen en kommentar