Inspiserer sveis for millioner

I løpet av to år har Max Brown bygget opp en millionbedrift på inspeksjon av sveis. Nå er det 15 ansatte i bedriften som ikke utelukker ekspansjon til andre deler av landet, kanskje også til utlandet.

Litt bortgjemt, i Vardheivegen 58C, finner vi den nystartede bedriften. I verkstedhallen henger det traverskraner i taket. Her er det også et eget rom med tykke betongvegger for å ta røntgenbilder med sterk stråling. Brakker til kontorer har nettopp kommet på plass.

– Dette er en perfekt beliggenhet for oss. Vår nærmeste nabo er Maskinering & Sveiseservice som var en av våre første kunder. Her på Jæren er det mange bedrifter som har behov for våre tjenester, forteller daglig leder, Max Brown.

Etter ni år i Norge er den joviale engelskmannen fortsatt mest komfortabel med å snakke engelsk. Men han forstår godt norsk.

Max Brown studerer røntgen-bildene som er tatt av en sveis.

En kjekk arbeidsplass

Nå er det rundt to år siden Brown kastet seg utpå og realiserte drømmen om å starte eget firma. Og oppstarten har gått over all forventning. Kundene har strømmet til fra fjern og nær, og i fjor, som var det første hele året, rundet de 13 millioner kroner i omsetning og hadde et overskudd på fire millioner.

Alt overskudd har Brown tilbakeført til bedriften og kjøpt nytt og avansert utstyr for å kunne ta enda flere og mer krevende oppgaver.

– Målet mitt har vært å skape en kjekk arbeidsplass for meg selv om mine ansatte. Jeg har ikke noe ønske om å tjene masse penger, sier han.

Foreløpig er Brown eneeier av bedriften.

Ole Hansen gjør klar for å ta et røntgenbilde med kraftig utstyr.

Etterspurt kompetanse

Det meste av utstyret det bruker er svært dyrt å kjøpe inn. I tillegg må noe sendes ut av landet til kalibrering hvert år. Det koster også mye.  

Av de 15 ansatte bor 11 i Storbritannia.

– Det er få nordmenn som har riktig kompetanse. Derfor har vi mange britiske ansatte. Men det er dyrt med fly og hotellopphold, så vi håper å kunne ansette flere norske etter hvert. For tiden søker vi etter en lærling, forteller Brown.

Selv kom Max fra England i 2011 og hadde regnet med å jobbe her i tre måneder. Men det ble mer arbeid, og etter hvert fikk han også norsk kjæreste. Dermed ble han værende og etablerte seg i Sandnes.

Pål Meling bruker et ultraly-instrument for å inspisere sveisen mellom to plater.

Tror veksten vil fortsette

Veksten har vært stor for Weld Integrity og Max tror veksten også vil fortsette når corona-pandemien er over. Selv om oljeindustrien vil merke nedgang, så er det mange inspeksjonsoppgaver av sveis på deler til andre forretningsområder.

Blant annet inspiserer de metalldeler som blir brukt i broer og store bygg, deler til modifisering av lastebiler, deler til fly og til atomreaktorer.

Det er sveis mellom delene som inspiseres. Her må det ikke være noen svakheter. Utstyret som de bruker ser helt gjennom sveisen. Etter inspeksjonen får kunden et sertifikat som følger med delen.

– Det er mange ganger vi oppdager feil i sveis. Spesielt sveis i aluminium er vanskelig å utføre helt riktig. Oppdages det en feil, må produsenten gjøre prosessen om igjen, forteller Brown.

Bildetekst hovedbilde: Max Brown har lykkes med drømmen om å skape sin egen bedrift. Weld Integrity AS har opplevd en kraftig vekst i løpet av to år. Til venstre Pål Meling og Ole Hansen.