Hekta på maskineringsarbeid

25 år gamle Mathias Bø har startet opp slik som mange andre maskineringsbedrifter på Jæren, i en garasje med en CNC-maskin og to tomme men arbeidsomme hender.

I arbeidsuka på ungdomskolen var Mathias Bø utplassert hos en lokal maskineringsbedrift. Det, samt noen filmsnutter om maskinering på Youtube, tente interessen for maskinering hos den unge gutten.

Starten var å vaske og vedlikeholde maskiner. Så ble han ringehjelp, og etter to år på industriteknikklinja ved Time vgs. fikk han læreplass og tok fagbrev. Men så ble arbeidsplassen rammet av nedgangskonjunktur og Mathias måtte gå.

Ny jobb med mye reising i byggebransjen fikk han hos Seabrokers. Men det var ikke det som interesserte den ivrige jærbuen. Derfor begynte han å kjøpe inn utstyr til maskinering og produsere deler i liten skala på fritiden.

En fresemaskin var det første han investerte i. Etter hvert kom en Mazak dreiebenk på plass. Diverse måle- og kutteutstyr er også kjøpt inn.

Etter en stund ble det så mye arbeid for han på fritiden at denne våren tok han skrittet ut og satset på fulltid.

Det kan bli mange timer med fresemaskinen for Mathias.

Gildt og spennende

– Jeg synes maskinering er utrolig gildt. Det er så mye spennende en kan lage. Og så har jeg alltid hatt en drøm om å starte for meg selv, forteller han.

I begynnelsen gikk det godt og lokale veletablerte bedrifter innen oljenæringen tok kontakt. Det gjorde at ordremengden vokste i rekordfart. Men så kom pandemien og stanset veksten.

– Det har gått litt i rykk og napp, og det var tøffere å starte opp for meg selv enn jeg hadde sett for meg. Det er alltid noe en har glemt å tenke på. Men så har jeg fått veldig mye god erfaring underveis, understreker Mathias.

– Er det så tøft at du vurderer å gi deg?

– Nei, langt ifra. Om en ser tilbake på oljekriser og nedgangstider så har dette gått med to års syklus nokså jevnt. Så jeg tror det kommer til å gå bedre fremover. Denne nedgangstiden er jo også en god erfaring å ha med seg, sier han og legger til at han har fått god oppbakking fra familien.

Delespekteret han produserer er stort, men hovedfokuset er på deler til olje og gassnæringen.

Mathias jobber gjerne i helger og til langt på natt om nødvendig.

– Hva er drømmen?

– Å ha 10-15 ansatte, god ordreinngang og et skikkelig godt arbeidsmiljø, smiler han.

Men det første delmålet er å investere i en større og kraftigere CNC-maskin og kunne tilby et bredere spekter av down-hole-utstyr og større og mer komplekse komponenter.

Bildetekst hovedbilde: Mange mekaniske bedrifter på Jæren har startet opp i en garasje. Mathias Bø er i første fase av sin.

Tre eksempler på hva Mathias lager.