Gründeren: Tom Helgesen

 • Navn: Tom Helgesen
 • Alder: 54
 • Bosted: Klepp
 • Bedrift: Lean Freelance Consulting AS
 1. Kort fortalt – hva er din gründerbedrift?
  Min virksomhet er å leie meg ut til å lede oppstart eller oppgradering av LEAN prosesser for bedrifter som ønsker å øke sin økonomiske konkurransekraft, gjennom å involvere hele organisasjonen til å kontinuerlig forbedre sin egen arbeidsplass.
 • Hvor lenge har du jobbet med dette?
  I over 18 år og mest som konsulent, deriblant hos JMAC (Japan Management Association – Consultants) i over 3 år. JMA er opphavet for det vi kaller for LEAN i dag.
  Var også OEPS/LEAN Manager for Weatherford Norge i over 3 år, før jeg startet med å etablere mitt eget foretak Oktober 2016.
 • Hvor kom ideen fra?
  Har tenkt en stund på dette og etter at oljeservice-selskapet jeg jobbet for reduserte også min stilling, takket jeg nei til en annen stilling og så endelig muligheten til å etablere egen arbeidsplass.
 • Hva var de første skrittene fra idé til oppstart?

Tok kontakt med Gründerarena Jæren på Bryne, og fikk veldig bra hjelp i å strukturere oppstart av eget selskap. Fikk full tilgang på alle kontorfasiliteter her. Der møtte jeg også mange andre gründere. Her fikk jeg tilbud om å delta på flere arrangementer som ga gode innspill på oppstart og som ble viktig for oppstartsperioden.

 • Hvordan har du jobbet videre med dette?

For det jeg tilbyr skal bli kjent, så må jeg være synlig for potensielle oppdragsgivere. Egen hjemmeside, Facebook og LinkedIn var arenaer som ble naturlige, men det å ta direkte kontakt med markedet er det som har gitt mest. Høy aktivitet er viktig for å selge seg inn. Fra September 2017 til Desember 2018 har jeg hatt 100% oppdrag i et globalt konsern i Sverige og Norge som heter Consolis. Det har vært en spennende reise med fantastiske resultater. Jeg står nå klar for nye utfordringer.

 • Hva skal du gjøre fremover?

Nå skal jeg ut igjen å skaffe meg nye oppdrag. Avtale møter og presentere mine referanser og potensialet som ligger i å jobbe strukturert med forbedringsmetoder. Har også samarbeid med et konsulentselskap i Stockholm som jobber med å skaffe meg oppdrag i Sverige, det er spennende, men jeg ønsker helst å ha lokale oppdrag nær familien. Har også noen andre ideer jeg jobber parallelt med, som muligens også vil kreve noe tid fremover. 

 • Hva er målet med bedriften på lang sikt?

Dette er i utgangspunktet et lite selskap med en mann nå, men tanken var at Lean Freelance Consulting AS skal være et selskap som samler dyktige LEAN frilansere som vil være selvstendige, samtidig som de ønsker å være en del av en større organisasjon og faglig miljø. Målet er å være langt flere LEAN frilansere om ett år. 

 • Hvilke egenskaper synes du er viktig for en gründer?

Være åpen og Ikke være redd for å ta kontakt med andre når det stritter imot, samt holde seg til det målbilde som ble etablert i starten.

 • Hva er kjekkest med gründertilværelsen?

Friheten til å forme sin egen arbeidsdag, og se at det blir resultater av hardt arbeid.

 1. Og det mest krevende?

Å være gründer kan oppleves ensomt, det er opp til deg å lykkes og ingenting kommer gratis.

 1. Hva er dine beste tips til andre som har en idé de vurderer å gjøre til bedrift?
 2. Tro på din egen idé og etabler et senario på hvordan det er som målbilde.
 3. Bruk hjelp og veiledning.
 4. Just Do It ?.

Legg igjen en kommentar