Gjør det godt på benkeplater

Siden starten i 2012 har omsetningen bare gått oppover for Martin Aase og Bryne Steinindustri. Benkeplater i dekton, kompositt og granitt er populært hos de som krever en litt høyere kvalitet på kjøkkenet. Hele plater i steinmateriale har også inntatt dusjen.

2020 var et godt år for Bryne steinindustri AS. De utenlandske tilbyderne hadde problemer med å komme inn på det norske markedet på grunn av reiserestriksjonene. Det slo godt ut for Aase og kollegaene. Folk som før hadde handlet i utlandet kom til Bryne med forespørsler og bestillinger.

– Det er også en fordel at vi har kort leveringstid. Normalt har vi fem dagers leveringstid. På grunn av stor ordreinngang har vi en og en halv uke nå, forteller daglig leder Martin Aase.

Bryne Steinindustri springer ut av familiebedriften Bryne Naturstein. Da samarbeidet der klabbet gikk Aase og kollega Harald Nærland ut og startet Bryne Steinindustri. Med seg på investorsiden fikk de Bjørn Østebrød.

Det er benkeplater til kjøkken og bad i dekton, kompositt og granitt som det går mest i. Oppmåling og montering tar bedriften seg av selv. Det er viktig at målingene blir nøyaktige når platene er såpass kostbare som de er.

I 2020 begynte de også et samarbeid med Møre Gravmonumenter om salg av gravstein.

Fra to til seks ansatte

Til å begynne med var de to ansatte. Men bedriften traff markedet godt og ordreinngangen økte jevnt og trutt. Regnskapet har hele tiden gitt et resultat på pluss-siden.

I dag er de en fin gjeng med seks ansatte som står på for kundene. Omsetningen ligger på rundt 13 millioner. I 2016 flyttet de inn i nye og egne lokaler.

– Det var dyrt å leie og bedriften gikk godt. I tillegg ble vi tilbudt tomta til en grei pris, forteller Aase.

Det meste av salget går gjennom kjøkkenforhandlere. Noen få kunder kommer på døra.

Bare å gi gass

Benkeplatene Bryne Steinindustri har spesialisert seg på er kompositt – sailstone, cæsarstone, dekton og skifer.

– Det er mange som har gått bort fra naturstein og over på kompositt, forteller Aase.

Kompositt er knust stein som er prest sammen med bindemiddel. Silestone kommer fra Spania og Caesarstone fra Israel. Fra Hellvik får de granitt labrador blue antique. Dekton er et keramisk materiale som tåler høy temperatur.

Bedriften får inn råplater og så kapper de platene til med en vannskjærer og eller en sag med diamantblad. Den normale tykkelsen på platene er 20 millimeter. Men en kan få platene ned i 12 millimeter. Da kan uthenget ikke være stort.

Nytt er det at en har begynt å kle hele vegger med steinplater, spesielt i dusjen.

– Hvordan opplevde dere 2020?

– Vi sendte ut permitteringer i panikk som alle andre i mars, men vi fortsatte å jobbe som vanlig. Etter hvert ble det flere og flere telefoner med bestillinger så vi måtte ansette en mann til. Enkelte leverandører begynte å få problemer med å levere fordi etterspørselen økte. Plutselig ville alle pusse opp hjemme.

– For oss var det bare å stå på og gi gass. Det ble en del kvelder og lørdager, forteller Aase.

Det blir mer og mer vanlig med stein. I et leilighetskompleks i Stavanger skulle de ha steinplater i alle førti leilighetene.

Området vi dekker er fra Rennesøy til Egersund og Sirdal. Men hovedtyngden av kundene kommer fra Sandnes og Stavanger.

– Jeg er mye ute og måler opp, snakker med kundene og planlegger. Dette er ikke noen ni-til-fire-jobb, men jeg stortrives, smiler Aase.

Bildetekst hovedbilde: Daglig leder Martin Aase i Bryne Steinindustri har lykkes med satsingen på benkeplater. Her sammen med Darius Molendowski som arbeider med å skjære til platene.