Fra bonden direkte til forbruker

I en time ser parkeringsplassen ved IKEA på Forus ut som en hektisk torgplass med produsenter og kunder. Suksessen REKO-ring har kommet til Rogaland.

– Starten på REKO-ringene har gått over all forventning. Det viser at det er en stor interesse for å kjøpe lokal mat på en alternativ måte. Selgerne er ofte småskalaprodusenter som ikke kommer inn hos de store matkjedene, forteller REKO-ring kontakt Rebekka Bond i Småbrukerlaget.

Det er Norsk Bonde- og Småbrukerlag som har dratt i gang REKO-ringer i Norge. I våre naboland, Danmark og Sverige, har det blitt kjempepopulært.

– Dette tar jo helt av, sier Nina Fonneland fra Ryfylke lefsebakeri.

Og det er liten tvil om at konseptet vil bli like populært i Norge. Den første REKO-ringen ble startet opp i Trondheim og ble raskt en suksess. Flere bønder fra Sør-Rogaland reiser også opp til REKO-ringen ved Haugesund. Foreløpig er den større enn ringen på Forus. Men ringen på Forus, som ble startet opp i august, er i rask vekst.

– Dette tar jo helt av, sier Nina Fonneland fra Ryfylke lefsebakeri.

Hun har tatt turen med varebilen helt fra Jørpeland. Nina produserer lefser, kråtakaker, potetkaker og tjukklefser. Denne gangen måtte hun stoppe annonsen sin fordi hun ikke klarte å produsere mer.

I tillegg til å selge egne varer benytter hun selv tilbudet og bestiller av andre produsenter.

Ønsker lokal mat

Rebekka Bond mener møtestedet må være godt plassert geografisk for at REKO-ringen skal bli en suksess. I tillegg må det være et variert utbud av varer.

– Undersøkelser viser at åtte av 10 forbrukere ønsker å handle lokalt, legger hun til.

Konseptet virker slik at produsentene legger ut sine tilbud på en REKO-ring gruppe på Facebook. Kjøperne legger inn sin bestilling i kommentarfeltet eller sender melding direkte til produsenten. Produsentene stiller opp på et fast tidspunkt på avtalt sted og leverer ut varene i løpet av en time.

Foreløpig er det flest bønder fra Randaberg, Ryfylke og Sandnes som selger sine varer via REKO-ringen på Forus.

Nærhet til produsenten

Tor Magne Raugstad fra Sørtun gård på Sviland er på plass med en varebil lastet med egg. Han har vært med siden starten på REKO-ringen ved IKEA i høst og sett at aktiviteten øker.

– Jeg synes det er kjempespennende. Folk får en mer nærhet til maten og bonden får mer for sine produkter, sier han og legger til.

– De eggene folk kjøper i butikken kan være ukesgamle. De eggene jeg har med her, de er plukket i dag, forteller Tor Magne som også har investert i en maskin som skille eggehvite fra eggeplommen. Kun eggehvite eller eggeplomme er et nytt produkt han tror det er et marked for. For eksempel ønsker de som driver styrketrening kun å spise eggehviten.

Han har stor tro på REKO-ring-konseptet, og synes det er en fin måte å fjerne et par salgsledd på.

Tor Magne legger vekt på at forbrukerne skal få et forhold til produksjonen ved Sørtun gård. Hønene der er frittgående, og snart skal de få et uteområde å boltre seg på. På Facebook kan du følge med på hva som skjer med hønene på Sørtun gård.

Andre varer vi finner i REKO-ringen på Forus er pinnekjøtt, fenalår, fermenterte grønnsaker, kjøtt fra frilandsgriser, marmelade og safter, poteter og kraft til supper for å nevne noe. Flere av varene finner du ikke i vanlige matvarebutikker.

Legg igjen en kommentar