Fotobutikken er fortsatt et blinkskudd

– De forrige eierne ville avvikle sin avdeling på Bryne. Da hoppet vi i det med begge bein og tok sjansen, smiler Hildegunn Kolstad som eier Elite foto på M44 sammen med mannen.

Nå er det åtte år siden Hildegunn Kolstad overtok butikken og ble daglig leder for det som nå en av få gjenlevende fotobutikker på Jæren. Tiden har føket av gårde og butikken har klart seg greit selv om andre fotobutikker har dødd som fluer i denne perioden.

– I løpet av de tre første årene var det flere fotobutikker på Jæren som la ned. Det kom oss til gode, forteller Hildegunn.

I 2014 doblet de arealet.

– Da var det noen som trodde vi hadde en skrue løs, smiler butikksjefen.

Hildegunn er ikke redd for å satse på utvidelse og nytt utstyr.

– Vi har «fridd» til nabobutikken om muligheten for enda en utvidelse. Men foreløpig greier vi oss. Dersom vi slutter å investere, dør vi, mener Kolstad som elsker jobben sin.

Store på kort

Det er ikke selve butikklokale som har behov for utvidelse, men bakrommet. Der er det stappfullt av kostbart utstyr som kan trykke kort i ekspressfart eller printe bilder i store størrelser.

– Vi selger ikke så mye kameraer og utstyr lenger. Nå arbeider vi mer med printing av kort og bilder, fotobøker og innramming av bilder.

Les om : Fantastiske bilder fra Kent

Kolstad har lang fartstid fra andre fotobutikker. Hun så muligheter der andre møtte veggen og la ned.

Fotobutikken på M44 har unnet lere «Årets beste» titler, og har i en årrekke vært Elite-kjedens beste når det gjelder produksjon av julekortog kalendere. Neste butikk på lista har drøyt halvparten av den produksjonen Hildegunn skal skilte med.

En kjemibasert våtlab med stor kapasitet, gjør at bildeproduktene kan tilbys på ekspress-levering. Kundene kan bestille i butikk eller på ett hjemmefra, og hente etter få minutter.

I butikken har de datamaskiner stående slik at kundenekan komme med sine bilder, sitte ned og få hjelp og veiledning underveis når de skal designe kort eller fotobøker.

Digitalisering av gamle bilder, filmer og videoer er også populært. Eldre kunder kommer ofte med gamle bilder de ønsker å redigere/reprodusere.

Stor verdi å ha et album

– Hva tror du om framtiden til butikken?

– Jeg har god tro på at butikken skal gå godt i mange år fremover. Vi må bare ta godt vare på de faste kundene og håpe på noen nye hver dag.

– Vi vil også gjerne produsere mer til næringslivet. Her kan de komme og forstørre fine bilder de kan ha på veggene i næringsbygget sitt. Og vi skal kunne konkurrere på pris når det gjelder printingen, sier Kolstad og legger til at det heldigvis er de som ser verdien i å støtte en lokal fagbutikk og på den måten skire at de er fysisk tilstede når de trenger noe med en gang.

– Er det ikke slik at alle nå bare lagrer bildene digitalt?

– Nei, det er noe helt annet å ha en fotobok å bla i. Og mange ser verdien av å sitte sammen med barnebarn og bla i et album, mener Hildegunn.

Innramming er også en viktig del. Det som ikke går på standardmål kan de bestille. Bildevegg med mange egne bilder er en trend nå, og flere ønsker hjelp til det. Og så trykker de bilder på aluminiumsplater, akryl, MDF og lerret.

– Vi er en butikk for alle. Men vi ser at det er de eldre kundene som trenger oss mest, forteller hun.

– Mange er ikke klar over hvor enkelt det er, eller at det går an å få bilder ut fra sin mobil, til tross for at 80-90 prosent av bildene vi produserer faktisk er tatt med telefon.

Butikken har en omsetning på 5-6 millioner og den har levert plusstall i alle år. Nå er det rundt tre årsverk her fordelt på seks ansatte.

– Det er en fantastisk kjekk jobb å arbeide med minnene til folk. Vi får god kontakt med kundene og får høre mange gode historier, forteller Hildegunn.

Legg igjen en kommentar