Først i Norge med høyfast betong

Pilene peker rett oppover for den nystartede bedriften Vigrestad Betong System AS i Stokkelandsmarka. Produksjonen av betongfundamenter og søyletak i høyfast betong til ladestasjoner for el-biler går for fullt.

Det er med et entusiastisk smil om munnen betongindustrien på Jæren sin «grand old man» Ingebrikt Mæland og sønnen Svein Kåre viser Næring på Jæren rundt i produksjonshallen i Stokkelandsmarka.

Her er det full aktivitet. Betongbilen fra Velde er på plass og en ny søyletak-form fylles med høyfastbetong. Når den er full, går aktiviteten over på å lage andre spesialprodukter.

Meik Dreher og Christoffer Mæland i ferd med å produsere spesialfliser.

– Dette har jeg drømt om lenge. Med den nye betongen kan vi lage alt mulig. Bare fantasien setter grenser, sier Ingebrikt.

Han er engasjert som daglig leder i halv stilling for familiebedriften. En alvorlig nervesykdom og slitasjegikt har redusert arbeidskapasiteten.

– For noen år siden ble jeg plutselig helt lam i beina og måtte lære å gå igjen. Jeg kunne ha dødd av sykdommen, men var heldig, forteller han. Nå gleder han seg over å skape noe nytt sammen med sønnene.

Svein Kåre, Ingebrikt og Christoffer Mæland i familiebedriften Vigrestad Betong System produserer store elementer i høyfastbetong.

I balanse første året

Historien om firmaet begynte med et ønske fra Svein Kåre, som er utdannet tømmermann, om å drive egen bedrift. Men det var avgjørende at han fikk med seg faren som har 40 års erfaring i betongbransjen og broren Christoffer som hadde teknisk kompetanse.

– For å få det til, så måtte alle bli med, understreker Svein Kåre som er driftsleder på fabrikken.

Den 2. januar i 2018 starte de opp i et gammelt bygg i Vigrestad sentrum med å være underleverandør for Skjæveland Cementstøperi. De fikk også en avtale med Namdal Ressurs om produksjon og videreutvikling av søppelkonteinere samt en serviceavtale i Rogaland.

Etter kun ett år i drift var omsetningen på seks millioner og resultatet i balanse. I 2019 doblet de omsetningen og passerte 12 millioner. Går alt etter planen vil de trolig runde en omsetning på 20 millioner i løpet av året.

En ferdig montert og lyssatt stasjon for ladning av el-biler vekker oppmerksomhet med sitt kunstneriske uttrykk.

Stor kontrakt

Så kom firmaet Grønn Kontakt AS på banen. De bygger ladestasjoner for el-biler både i Norge og Sverige. Firmaet behøvde fundamenter i betong som ladestasjoner for el-biler monteres på. Etter hvert kom også spørsmålet om jærbuene kunne lage et tak over ladestasjonen.

Dette skulle bli forespørselen som virkelig gav vind i seilene for Vigrestad-bedriften.

Løsningen ble å starte med høyfastbetong som det første firmaet i Norge og et kløverliknende søyletak ble utviklet og tegnet av Eggs design. Formarbeidet stod lokale bedrifter for og produksjonsmetoden er unik i Norge.

– Vi hadde hørt om at høyfastbetong ble brukt i utlandet. Men det var vanskelig å få rett oppskrift på betongblandingen. I godt samarbeid med Reidar Velde i Velde Betong og Per Cato Standal i ReforceTech fikk vi til en oppskrift som Velde Betong blander for oss. Vi tilsetter basaltfiberarmering i betongen. Dette gjør det mulig å støpe store elementer uten tradisjonell armering og gir gevinst på vekt og miljø, forklarer Ingebrikt.

– Det er ikke å stikke under en stol at avtalen med Grønn Kontakt er en god avtale for oss. Så langt har vi produsert 60 fundamenter til dem. Det er estimert at vi skal produsere 200 fundamenter i året. Mange av disse skal også ha søyletak, forteller Svein Kåre.

En rommelig fabrikkhall og stor tomt gir muligheter for utvidelse. Fra v. Christoffer Mæland, Ingebrikt Mæland, Svein Kåre Mæland, Meik Dreher og Arek Bafia.

Investerte i fabrikk

Med større aktivitet kom behovet for mer plass. Et eiendomsselskap ble opprettet og et stort tomt fabrikklokale i Stokkelandsmarka ble kjøpt.

– Vi kjøpte bygget for 10 millioner og investerte i to store traverskraner. Et jordvarmeanlegg produserer varme blant annet til gulvet i fabrikkhallen, så de ansatte kan gå i t-skjorte hele året. Tomten på sju mål er ferdig planert. Dermed kan vi lett utvide om det blir behov for det. Dette lokale passet oss kjempegodt, forteller Ingebrikt.

De har et svært godt samarbeid med Velde betong. Men det neste mål er å bygge et eget blandeverk ved fabrikken. Med en egen produksjon av betong kan de eksperimentere mer og lage nye varianter. For eksempel kan de ha farge i betongen. Etter hvert ønsker også å bygge et eget klimarom for herding av ferdigproduserte varer.

– Tenker dere på å ansette flere?

– Vi hadde nok ansatt flere om ikke tidene var så spesielle som nå, sier Svein Kåre.

Men de har ikke noe ønske om å en stor bedrift med mange ansatte. De vil heller ha god oversikt og en høy produksjon per ansatt.

– Vi er enormt heldig og setter stor pris på de dyktige medarbeiderne vi har nå.

Blomsterkasser i høyfastbetong.

Spesialprodukter med fem centimeter tykkelse

Høyfastbetong er flere ganger dyrere enn tradisjonell betong da det er kostbart å fremstille.

– Mulighetene er store, og vi kan produsere produkter fra kun 2-5 centimeter i tykkelse. Uttrykket på det ferdige produktet er mer optimalt med et eksklusivt utseende når en sammenlikner det med tradisjonell betong, forteller Ingebrikt.

Så langt har de produsert spesialtrapper for eneboliger, fritthengende trappetrinn, spesialheller, blomsterkasser, benker, utebord og benkeplater i høyfast betong. Overflaten blir glatt og fin.

– Vi ønsker ikke å ta for store skritt, men bygge stein på stein. Vi skal levere optimale produkter, gjerne på spesialmål og i samarbeid med arkitekter og anleggsgartnere for å produsere spesielle produkter som gjerne har et høyere prisnivå, forteller Svein Kåre.

Ingebrikt har alltid likt å være den første til å ta i bruk nye ting i sin bransje. Før han startet opp Hårr Betong sammen med Per Hårr hadde de et enkeltmannsforetak der de produserte utemøbler, forstøtningsmurer, betongkummer med forskraperist og lysgravelementer. Nå er han på en måte tilbake der han startet, men med en betong som gir mye større muligheter.

– Vi har gått i fotsporene til far siden vi var små. Når vi startet opp bedriften måtte vi ha han med. Han er til stor hjelp og er ikke redd for å gjøre nye ting. Han er en god drivkraft, understreker Svein Kåre som er kjempefornøyd med starten bedriften har fått.

– Nå er det så kjekt at jeg har nesten ikke tid til å være hjemme, smiler han.

Er du mer nysgjerrig på hva Vigrestad Betong system driver på med kan du besøke hjemmesiden deres eller følge de på Facebook og Instagram.

Bordplate av høyfastbetong og metallbein.