Fjernstyring forenkler bondens arbeidsdag

Kristian Vinningland elsker å finne opp ting som kan effektivisere arbeidet på garden.

Kristian Vinningland pønsker stadig ut nye dubbeditter som kan være med å lette arbeidet på gården.

På kontorpulten ligger loddebolten klar. En ny dings er under utforming. Kristian Vinningland er bonde og oppfinner og har stadig nye ting på gang. Først begynte han å lage ting til seg selv for å forenkle arbeidsoppgaver. Men snart ville naboen ha det samme.

Og rykte gikk, så Vinningland måtte begynne å produsere mer. Etter hvert ble det flere oppfinnelser og han måtte laget et eget firma på det; Agriprodukter.

Fjernstyring sparer en mann

Det begynte med at han laget automatisering til Reimes utfóringsanlegg. Deretter kom det fjernstyringer for traktoren til flere oppgaver.

– Jeg fant en tilgang til hjernen i traktoren som ingen hadde brukt før, forteller Kristian.

Dermed kunne han koble på sin egen dings som kunne stoppe og starte traktorens kraftuttak på avstand. Det gjorde at han for eksempel slapp å ha en egen mann som satt i pumpetraktoren ved slangespredning av husdyrgjødsel.

– Det hender at en får slangebrudd ved kjøring av slangespreder. Om den ikke stoppes oppdager du fort hvor mange kubikk med gjødsel systemet leverer. Da er det godt å ha en person som kan stoppe kraftuttaket på pumpetraktoren, så sant denne personer ikke har fått besøk, er inne og drikker kaffi eller har glemt å skru på telefonen, smiler Kristian. Med en fjernkontroll har en full styring på dette selv.

– Jeg fant en tilgang til hjernen i traktoren som ingen hadde funnet før.

Fikk pris

Etter hvert fant han ut at det var flere oppgaver som kunne fjernstyres. For eksempel ville en nabo bruke den når han jobbet med grøftespyling. Det en stor fordel at spyleren kan startes og stoppes fra der en jobber med spyleren. Med fjernstyringen kan da tomannsjobben utføres av en.

– Jeg ser hele veien arbeidsoppgaver som kan effektiviseres, sier Kristian.

Han har også laget en fjernstyring til gjødselpumpa og av pumpetraktoren ved vognkjøring. I høst er Kristian klar med tre nye oppfinnelser.

– Det kjekkeste jeg vet er når kollegaer spør: Går det an å få til noe enklere her? Det trigger oppfinneren i meg, smiler han.

På Agrovision i 2013 fikk han prisen for beste nyhet med automatiseringsløsning av Reimes utfóringssystem.

Finner finurlige løsninger

Det var først i 14-års alderen han fikk interesse for teknikk og motorer. En kammerat fikk seg moped. Den trengte pleie og guttene begynte å skru. Interessen tok av, og etter hvert konkurrerte de om hvem som kunne kløyve en motor og sette den sammen igjen raskest.

– Vi klarte det til slutt på under 20 minutter i mørke, forteller Kristian.

Etter utdanning som mekaniker jobbet han i BK Landbruk. Der fikk han mange oppgaver som gikk på å tilpasse ting og finne på finurlige løsninger. På fritiden var han spesielt aktiv i det lokale traktorpulling-miljøet der bygging av belastningsvognen var en utfordring. I 2001 overtok han garden hjemme. Men det var først etter at ungene hadde flyttet ut at han fikk tid til å sitte med loddebolten på kontoret å lage nye oppfinnelser.

Legg igjen en kommentar