Finn fant løsningen på alt

Finn Underhaug kaller det en revolusjon innen psykisk helse. Får du innsikt i de tre prinsipper kan livet endre seg totalt, mener han.

Navn: Finn Underhaug
Alder: 64
Fra: Bryne
Bosted: Bryne
Sivilstand. Gift med Berit, to voksne barn
Stilling: Daglig leder i eget selskap.

Fra sitt hjørnekontor i 2. etasje i Høghuset på Bryne har Finn Underhaug utsikt mot Bryne sentrum og til flere av sine tidligere og nåværende eiendomsprosjekter. Her sitter han og analyserer og finner nye og spennende prosjekter å investere penger i.

Underhaug er en av «Trallfa-arvingene», han er eiendoms-utvikler og investor. Og han har gjort sine saker bra. Det gjør at han er blant de 10 i Time kommune med høyest formue.

Men for tiden er det ikke forvaltningen av kapital som opptar han mest. Finn har funnet noe han gjerne vil fortelle andre om.

– De som arbeider innen alternativ medisin er ofte idealistiske personer som har fått hjelp av noe og har et ønske om å hjelpe andre med det samme. Jeg ønsker også at andre skal oppdage og få innsikt i det jeg har funnet. Det kan forandre deres liv totalt, mener han.

 

Fredelig i hodet

I overkant av to år siden besøkte Finn en numerolog. Det er en som analyserer deg ut i fra tallene i fødselsdatoen din.

– Jeg syntes det hørtes spennende ut og ville prøve det. Av numerologen fikk jeg jeg navnet Sydney Banks på en gul lapp. Så var det hjem å google denne personen. Det jeg leste om han følte jeg var sterkt. Det han hadde oppdaget var mer grunnleggende enn alt jeg hadde vært borti tidligere. Jeg forstod at dette kunne være løsningen på hvordan vi virket.

Finn leste alt han kom over om de tre prinsipper av Sydney Banks, bestilte bøker og lyttet til foredrag på youtube.

– Jeg ble kjempeglad for at jeg hadde kommet borti noe slikt, og jeg bestemte meg raskt for at dette var så viktig at jeg ønsket å fortelle andre om det.

Så mye tid har han brukt på det at han vil forsøke å komme ut med en egen bok om emnet, og gjerne få til en egen lokal gruppe som samles for å prate om de tre prinsipper.

– Hva har denne forståelsen betydd for deg personlig?

Finn legger fingrende mot munnen og ser ut i lufta. Det ser ut som om han tenker seg godt om. Men i følge han selv, tenker han ikke når han stopper opp slik. Han er stille for at nye tanker skal få slippe til.

– Jeg har sluttet med å bry meg om ting som ikke er viktige, ting jeg ikke kan gjøre noe med. Derfor har jeg det mye fredeligere i hodet enn før. Nå er det ikke noe som kan gjøre meg noe, og jeg føler meg usårbar.

– Dette å få innsikt i de tre prinsipper må være noe av det viktigste som har skjedd meg, og det har med livskvalitet å gjøre. Fremover er det dette jeg ønsker å bruke mye av tiden mi på, sier han.

 

Trives på Jæren

Finn vokste opp i krysset i Hetlandsgata, rett overfor Møller Bil, kun et langt innkast fra cornerflagget på Bryne stadion. Han bor fortsatt i Hetlandsgata, litt nærmere kontoret i Høghuset som også ligger i denne gata.

Rett nedenfor barndomshjemmet lå farens fabrikk, Trallfa som nå huser deler av Time videregående skole.

– Far startet opp på 40-tallet. Det ble etterhvert fantastiske tider for virksomheten siden det var en voldsom veksttid etter krigen. Den største utfordringen var å få tak i nok råvarer til produksjonen av ikke-motoriserte transportmidler, som for eksempel trillebårer. Vi ungene hadde sommer- og deltidsjobb på fabrikken. Arbeiderne var svært hyggelige. Vi var som en stor familie, mimrer Finn.

Men fri tilgang til verkstedet på fabrikken og et stort godt utstyrt hobbyrom, gjorde ikke sitt til at Finn ble interessert i å bygge og utvikle ting. Det var tall og analyse som fenget han mest.

I barndommen var han med i guttelaget på Saron, speideren og spilte håndball som senterhalf i Bryne HK.

– Jeg hadde en god kastearm og laget mange mål, forteller Finn som spilte i alle aldersklassene og opp på herrelaget.

 

Store muligheter

Ferden gikk etterhvert til Universitetet i Lund i Skåne der han fikk utdanning som siviløkonom. Etterpå vendte han nasen hjemover igjen.

– Jeg kunne aldri tenkt meg å bo på noen annen plass enn Jæren, smiler Finn.

Etter arbeid med økonomi, først i familiebedriften Trallfa, siden i flere andre firmaer, etablert han i 1990 eiendoms- og investeringsselskapet Troll AS. Da hadde storebroren Olav for lengst tatt over roret i Trallfa.

– Da jeg etablerte firmaet var det store muligheter i kjøp, utvikling og salg av næringseiendommer. Jeg var heldig som hadde arvet store ressurser. På den tiden var det knapt med kapital, så den som hadde penger, han hadde store muligheter.

Finn kjøpte næringsbygg, rehabiliterte, bygde om, leide ut og solgte de videre etterhvert. Det var det gode penger i.

Men ikke bare lyktes han i eiendomsmarkedet. Han hadde også hell med investeringer i aksjer hos Skagenfondene og i bedrifter han engasjerte seg i.

– Har du gått på en smell noen gang?

– Ja, i 2011 tapte jeg mange millioner i aksjemarkedet. Da lærte jeg at jeg måtte stole mer på meg selv enn andre og kjenne på de signalene kroppen gir. Det ble en dyr lærdom, forteller Finn. Kanskje var det noe livet skulle si til meg, legger han til.

Han har i mange år hatt en egen coach. En han kunne prate og diskutere ting med. Det har vært svært nyttig.

– Alle burde ha en coach eller mentor, mener han.

Fra å være en person som bare trekker i trådene i kulissene, ønsker han nå å være mer aktiv selv.

 

Nysgjerrig på alt

Foreldrene til Finn var aktive i det kristne miljøet på Saron.

– Foreldrene mine var ikke særlig strenge. Vi hadde det ganske fritt. Og de hadde respekt for alle.

Derfor ble det ikke problemfylt da Finn vendte seg bort fra barnetroen og miljøet på bedehuset. Da han var godt voksen kom han til å søke mer i alternativ retning på livets store spørsmål. Nysgjerrig og søkende gikk han på alternativmessen i Stavanger for å få nye impulser.

Etterhvert har han prøvd det meste som selvutviklingskurs, meditasjon, yoga, astrologi, numerologi, håndanalyse og transendental meditasjon for å nevne noe.

– En gang fikk jeg et mantra som skulle repeteres om og om igjen. Men jeg er ikke laget for noe sånn. Jeg tenkte at det må finnes noe enklere enn dette, forteller Finn.

– Det som var fasinerende med tre prinsippene av Sydney Banks var at en ikke behøvde å gjøre noen ting, bare forstå det, som en aha-opplevelse.

Om noen er interessert i å høre mer om de tre prinsipper så setter han stor pris på at de tar kontakt.

 

Ka e livet?

– Da jeg gikk på barneskolen satt jeg og så meg rundt i klassen. Vi var så forskjellige. Noen var tålige og noen utadvendte. Forskjellige ferdigheter. Noen fikk mye oppmerksomhet, andre lite. Hva var det for «ei greia»? «Ka e livet»? Noe av denne undringen kom igjen da jeg ble eldre og hadde anledning til å tenke på det.

Finn er opptatt av at en må være åpen og søke kunnskap. En må ikke avvise noe, for en kan aldri være helt skråsikker, mener han. Derfor blir han skuffet når han møter skråsikre mennesker både i og utenfor det alternative området.

Han liker å gå på forelesninger som utfordrer og som står for noe helt annet enn det som er gjengs i samfunnet.

– Jeg blir veldig skeptisk når jeg møter folk som vet for godt hvordan ting er, sier Finn.

 

Fakta om de tre prinsipper:

Sydney Banks (1931-2009) mener livet styres ut fra tre grunnleggende prinsipp i den mentale verden. Livet erfares innenfra og ut.

  1. Livskraften er grunnlaget for alt som eksisterer.
  2. Tanken er direkte knyttet til følelsene og er avgjørende for hvordan vi føler oss i øyeblikket. Tanker flyr gjennom hodet i en kontinuerlig strøm og Banks lærer at det er viktig å holde på de positive tankene og la de negative fly forbi.
  3. Bevisstheten gir oss muligheten til å se og erfare livet som vi skaper ved tanken.

Legg igjen en kommentar