Fantastiske bilder fra Kent

For tre år siden ble Kent Helleland bitt av fotobasillen. Siden har kleppsbuen gledet mange med blant annet fantastiske nattbilder og vann i bevegelse på Facebook-gruppa Jæren i bilder.

Vi treffer Kent Helleland ved Friluftshuset på Orre. Han er på fotojakt etter det som kan bli en lovende solnedgang. Det er sand fra Sahara i luften og det kan gi ekstra flotte farger.

– Det hele startet med interesse for nattehimmelen da jeg fikk min første stjernekikkert og et kamera. Det ene ledet til det andre. Nå tar jeg landskapsbilder, nattbilder og bilder gjennom teleskop, forteller Helleland.

Etter uendelig mange timer bak kameraet på fritiden disse få årene utmerker Kent seg med å publisere bilder av høy kvalitet på Facebook-gruppa Jæren i bilder og på flickr.com.

Reime i solnedgang, flott jærsk landskap. (17. april, 2019)

Favoritt-motiv er steiner, naust og vann

Kent kan være på fotojakt opptil fire kvelder i uka. Turen går ofte til jærstrendene for å fange motiver idet solen går ned og lager spennende lys i steiner og vann.

– Mitt favorittmotiv er nok steiner og naust, sier han.

Les om: Fotobutikken er fortsatt et blinkskudd.

– Mange av bilden tar du ved solnedgang, men er ikke det en klisje i fotosammenheng?

– Jeg synes ikke det. Solnedgang er helt flott. Og så forsøker jeg å koble det sammen med andre elementer. Solnedgang skal være et positivt bidrag til en flott komposisjon, og ikke bare solnedgangen i seg selv.

Madland havn og skipvraket Nordfrost en kveld med noe sjeldent nordlys. Dette nordlyset varte bare i en liten time. (10. november, 2018)

Interessen for astronomi har gjort han til en dyktig stjernefotograf. Det har blitt mange fantastiske bilder av melkeveien blant annet. Mens andre har problemer med å fotografere månen, får han stjernehimmelen til å se nesten unaturlig flott ut.

– Hvordan får du det til?

– Jeg har investert i en veldig kraftig teleskoplinse som jeg kobler enkvatorisk motor til som kompenserer for jordens rotasjon. Dermed kan jeg fryse himmellegemer, forteller han og legger til at det tar lang tid å lære denne teknikken.

– Jo lengre telelinse du har, dess mer krevende er det.

Varhaug gamle kirkegård og Melkeveien. Melkevei-sesongen var akkurat begynt og Kent var veldig heldig og fanget et meteorskudd. (4. september, 2018)

– Hva gir fotointeressen deg?

– Jeg kommer meg ut i frisk luft og kobler av. Og så er det kjekt når jeg klarer å fange noen fine øyeblikk, sier den tidligere CNC-operatøren ved Malm Orstad som nå studerer til ingeniør.

I og med at de fleste nå har tilgang til kraftige redigeringsprogrammer er det lett å ta i litt for mye slik bildene ser litt kunstige ut og fargene blir for sterke. Kent er over den fasen og bruker redigeringsprogrammer med forsiktighet.

Rullestein på Revestranden med dramatiske regnskyer som reflekterer litt av det svake sollyset, på vei inn mot Jæren. (7. mai, 2019)

– Bruker du tilleggslys til nattbildene?

– Av og til bruker jeg en hodelykt.

Kleppsbuen har vært på fototur til Island og Jotunheimen. Og her reiser han gjerne igjen. Fototur til Lofoten står også på ønskelista.

Reime under en stormcelle som passerte Jæren. Vi fikk både torden, lyn, hagl, regn og flott lys. (29. mai, 2018)

Kent har også blitt kjent med andre fotointeresserte gjennom Facebook-gruppa Jæren i bilder. Så nå hender det at de drar ut sammen for å fotografere stjernehimmelen.

– Det er kjekt å få «likes». Men jeg er ikke så opptatt av det lenger. Jeg er litt beskjeden og ønsker ikke å promotere meg selv. Men er det noen som ønsker å kjøpe bildene, er det bare å ta kontakt, sier Helleland.

Vigrestad «Krånå». Et panorama-bilde av den flotte s-kurvete veien som leder opp langs steingardene. (4. mai, 2019)
Håtangen i solnedgang. (9. september, 2018)
Ved Friluftshuset på Orre treffer vi på en annen fotoentusiast, administrator for facebook-gruppa Jæren i bilder Ronny Time.

Legg igjen en kommentar