Erling Eimhjellen er en ingeniør utenom det vanlige. Produktet han har funnet opp er nå i full produksjon og vil seile i skip over hele verden.
Den joviale sogningen som har budd på Kverneland halve livet har en spennende tid foran seg. Går alt som planlagt vokser enmannsbedriften til 50-åringen kraftig de neste årene.
– Og så kan jeg kanskje være med på å skape nye arbeidsplasser hos underleverandørene. Det hadde vært gøy, smiler Eimhjellen.
Mistet jobben, så nye muligheter
Som tidligere produktutvikler i Optimarin AS er han vant med å tenke nytt. Men for noen år siden meldte han overgang til et firma i oljeindustrien. Det var kanskje ikke så lurt, for da oljenedturen kom ble Erling permittert.
Men aldri så galt at de ikke er godt for noe. Kreativiteten forsvant ikke sammen med jobben. Det gav han derimot anledning til å arbeide mer med ideer han hadde båret på lenge.
Krympet kraftig strømforsyning
Kort fortalt: De siste fire årene har Erling utviklet et skap som gir superkraftig strøm til knallsterke UV-lys. Dette lyset dreper bakterier og uønsket liv i vannet. I 2017 kom det krav om at alle skip må ha slik rensing av ballastvann.
Ballastvann er nemlig en av våre største miljøtrusler. Med dette vannet blir bakterier og levende organismer fraktet rundt om i hele verden. Ja, det kan i verste fall være årsak til farlige folkesykdommer.
Skapet til Erling er 50% mindre i størrelse en konkurrentenes, og passer dermed bedre inni de skipene som ble bygget før kravene kom.
– Det er over 50 000 skip i kommersiell drift. Det gjør at potensialet innenfor dette segmentet er enormt. Men jeg ser også muligheter for mitt produkt innen rensing av vann i fiskeindustri og landbruk, forteller Eimhjellen.
Skapet har blitt testet i det vide og brede og er sertifisert av DNV i henhold til IMO (International Maritime Organisation) og US Coast Guard krav.
Innovasjon Norge har hatt troen på produktet og støttet utviklingen av det.

Håland fikk fart på sakene
Erling forsøkte i ett år å samarbeide med en stor tysk industribedrift. Men der gikk det kjempetregt. Til slutt brøt han samarbeidet og tok kontakt med jærbedriften Håland tynnplate. Da først ble det fart i sakene.
– Håland Tynnplate gjorde like mye på fire uker som den tyske bedriften hadde gjort på ett år, forteller Eimhjellen.
Daglig leder hos Håland Tynnplate, Gabriel Pollestad og Erling har funne en god tone. Hos Pollestad er gründere med gode ideer hjertelig velkomne.
– Men dere som er en stor fabrikk. Er det ikke bare heft med gründere som gjerne kommer med små bestillinger?
– Alle kontakter er interessante. Det har vist seg gang på gang at det er gründere som ser nye løsninger som har det største potensiale på sikt. Det handler bare om å finne så gode og fleksible løsninger på produksjonen som mulig.
Pollestad synes det er kjekt at Eimhjellen har vært ærlig på nivå og forventninger. Han har tatt de med i hele prosessen, også i samtaler med sluttkunden.
– Vår styrke er at vi kan ha en tett dialog hele tiden og serve kunden med en fleksibel lagerbeholdning. Vi kan strekke oss langt for å ikke påvirke kostnadene negativt og se om det går an å gjøre besparelser for å bedre sluttproduktet.
Omron Electtronics leverer komponenter og software, mens Elcore på Forus skal sette sammen skapet.
Tålmodighet, tålmodighet, tålmodighet
Erling har jobbet med produktet i over fire år. Underveis har han hatt jobb i andre bedrifter for å klare seg økonomisk.
– Hva er det vanskeligste med å være gründer synes du?
– Det er at ting tar veldig lang tid. I tillegg kan det være ganske ensomt. Men jeg har hatt god støtte av folkene på det tidligere Gründerarena Jæren, Validé og andre gründere der som samtalepartnere.
– Har du noen gang tvilt på at du ville få det til?
– Nei, jeg har trodd på det hele tiden. Men det har vært noen tøffe motbakker innimellom, sier han.
Erling har allerede kontrakt med en stor kunde, faktisk der han jobbet før han begynte i oljeindustrien. Nå har de bestilt 90 strømskap og Erling får endelig resultater av arbeidet.
Samtidig kverner nye ideer i hodet til oppfinneren.
– Nå har jeg fonne på noe kjempelurt, smiler han.
Men Erling vil ikke røpe mer enn at det handler om vannbehandling. Det kan bli enda større en strømskapet om det blir realisert.