En jobbhverdag med mening

– Jeg synes det gir glede og mening i hverdagen å jobbe med noe som er til hjelp for andre, enten det er i klinikken eller gjennom arbeidet med produktene for gravide, sier kiropraktor Hilde Sjo Tavares som for tiden opplever suksess med gravidputa og firmaet BBhugme.

Navn: Hilde Sjo Tavares

Alder: 47

Bosted: Bryne

Sivilstand: Gift, tre barn og en hund

Næring på Jæren møter Hilde på kontoret i Sandnes. Her har hun fått plass i sammen med andre gründere i lokalene til Innovation Dock ved sjøkanten. To dager i uka bruker hun på å lede det spennende firmaet BBhugme som hun startet sammen med to gode kollegaer i kiropraktor-bransjen. Resten av arbeidsuka bruker hun som kiropraktor i Klinikk for Alle som hun driver på Bryne sammen med mannen.

Mange kjenner Hilde som en av utviklerne bak den spesielle justerbare puta for gravide.

– Puta ble til ved en tilfeldighet. Vi var flere kiropraktorer som drev klinikker i samme kjede for ti år siden. Vi satt og snakket om at vi skulle hatt en pute for gravide. Industridesignerne i firmaet K8 som holdt til i det samme bygget hvor vi leide kontor lurte på om vi ikke kunne lage en selv. Jo, det kunne vi sikkert. Da ante vi ikke hva det innebar. Vi brukte to år på å utvikle puta og vi fikk en fantastisk respons på prototypene. Siden vi ikke hadde lyst til å ta opp lån var vi en av de første som satte i gang en crowfunding (folkefinansiering). Gjennom det fikk vi inn 250 000. Samtidig med utviklingen av puta jobbet vi for full i våre klinikker som kiropraktorer. Så utviklet firmaet seg steg for steg og i 2014 ansatte vi en egen daglig leder, forteller Hilde.

For tiden kjøper en av fem gravide kvinner i Norge puta som hjelper til med bedre liggestilling og dermed bedre søvn.  Den har stadig blitt lansert i nye land og nå står det gigantiske markedet i USA for tur sammen med flere andre produkter til gravide fra BBhugme som ammepute, støttebelte for gravide.

– Vi har vært opptatt av å lage en merkevarestrategi fra dag 1. Det har også resultert i en designpris, forteller Hilde som i utgangspunktet ikke hadde noen planer om å bli «businessdame».

Pute med patent

De brukte god tid på å utvikle gravidputa. Den ser ut som en pølse, men ingenting inni den er tilfeldig. Derfor har de også tatt patent på den.

– Vi er trygge på at det er et supert produkt og har fått fantastiske tilbakemeldinger, sier Hilde.

Hun er veldig opptatt av kvinnehelse og spesielt helse for gravide.

– En vanlig pute gir ikke nok støtte. Vi mente at gravide kvinner fortjente noe bedre.

Hilde mener kvinnehelse er ekstremt underprioritert marked historisk og er det fortsatt i dag.

– Lykke for meg kan være små ting som en god varm dusj. Hilde Sjo Tavares

Spesialutdanning

Hilde er levende opptatt av muskel- og skjelettplager hos barn og unge og har som få andre i Norge spesialutdanning innen dette feltet.

Dette er en spesialistutdanning det stilles høye krav for å oppnå. En må ha fem års praksis utover vanlig kiropraktor-utdannelse og mastergrad. Hilde har en mastergrad i muskel og skjeletthelse hos barn.

Gjennom spesialistutdanningen er hun godkjent veileder og har vært veileder for to kull av kiropraktorer gjennom deres spesialistforløp.

– Fortell litt om oppveksten din?

– Jeg vokste opp på Bryne og drev med mange forskjellige idretter fram til jeg var 14 år så måtte jeg velge å satse på en. Mor og far var veldig aktive i Bryne svømmeklubb som hadde en stor bredde og mange flinke svømmere. Der ble vi barna også med, og etter hvert satset jeg på svømming. Den høyeste plasseringen jeg oppnådde var en 2. plass i UM (ungdomsmesterskapet) for lag.

– Jeg var veldig opptatt av helse allerede som liten og leste flittig i Helseleksikonet som stod hjemme i bokhylla. Jeg fikk en fascinasjon for menneskekroppen og tidlig bestemte jeg meg for å jobbe innen helsefaget. Etter gymnaset var jeg veldig bevisst på at jeg ville bli kiropraktor. Men først tok jeg befalskolen og deretter fikk jeg jobb i militæret. Det ble noen spennende år, først i Nord-Norge så i FN tjeneste i Libanon og til slutt i 330 skvadronen på Sola. Jeg er veldig glad for årene i forsvaret.

– Etterpå tok jeg kiropraktorstudier i USA. Der traff jeg også mannen min.

– Hva jobbet mor og far med?

– Mor var hjelpepleier i vernepleien. Hun utdannet seg senere til sosionom og jobbet med det frem til hun ble pensjonist. Far var utdannet snekker og jobbet i Block Berge bygg.

– Tre ord som beskriver deg?

– Engasjert, stødig og flink til å kommunisere.

–Hva er dine sterke sider?

– Jeg er komfortabel med å være ukomfortabel. Det er en klisje at en vokser utenfor komfortsonen. Men det er der det skjer mye spennende. Jeg tror at jeg har hatt nytte av å drive idrett på et høyt nivå. Her var det mange ukomfortable situasjoner en ble vant med å håndtere. Gjennom tiden på befalsskolen fikk jeg også kjenne på egne grenser og at en ofte tåler mye mer enn en tror.

– Har du noe forbilde, noen du ser opp til?

– Jeg har ikke noe idol. Jeg ser opp til mange folk. Mange har noe unikt å komme med. Jeg finner noe interessant og spennende hos mange. Det er kjempespennende med folk som har brukt seg selv og gjort erfaringer på godt og vondt.

– Når du har ferie, hvor går turen?

– Til varmere strøk og gjerne oppleve andre kulturer, komme ut av sin egen boble og oppleve en verden utenfor Norge.

– Noe spesielt sted du har lyst å reise til?

– Det må være et land i Sør-Amerika. Det er en verdensdel jeg ikke har vært i.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Må vi være så lykkelige hele tiden? smiler Hilde. Jeg er takknemlig for å ha en fast jobb, familie og en stabil hverdag. Det er ikke all forunt. For meg er det lykke. Jeg slipper bekymringer og får lov til å bruke meg selv og utvikle meg. Lykke for meg kan være små ting som en god varm dusj. Det er ikke all her i verden som har det. Det kan også være opplevelsen av flott natur eller en god mellommenneskelig relasjon.

– Noe spesielt du ser fram til?

– Det er viktig å ha små delmål både i jobb og familie.

– Velg deg et annet yrke?

– Det må bli jordmor og jobbet med hjemmefødsler. En kvinne har behov for ro og trygghet ved en fødsel, understreker Hilde som selv har født alle sine tre barn hjemme.

Foto hovedbilde: Line Owren